otoki v srednjem jadranu
No, če ste že začeli debato o letošnjih poletnih dopustih, bi jaz malo nadaljevala.
Stvar je sledeča: poznamo otok Brač , poznamo Hvar in poznamo Korčulo. Kaj pa preostali otoki in točki? Kje ste letovali, da vam je bilo všeč.
Smo sicer 2 družini, radi letujemo v isti hiši, a po možnosti ločeni apartmaji. Zunaj obvezno potrebujemo žar in veliko teraso, brez bližine morja t.j. prva vrsta pač ne gre. Cena nam ni nikoli ovira, seveda do neke logične meje. Radi pa imamo, da na plaži resnično ni gužve oz. da je privat plaža, a da ni do mesta preveč daleč, da gremo lahko s kolesi ali pa peš.
A ne da smo zahtevni?! :-)))
No, do sedaj nam je uspelo marsikaj, a ne vse. Lani je bilo super!!!!, a mesto predaleč in ker se nam ni dalo vsak večer v avto in se voziti 5 km do mesta, da so punce odšle na korso, je bilo velikokrat sitnarjenje.
Če imate kakšen pameten predlog, bom ZELO hvaležna.
Ja, sezona rezervacij dobrih apartmajev se je začela, a ne da?!
Mi smo imeli najbolj pozitivne izkušnje z Južno Dalmacijo. Višje ko greš več možnosti imaš, da te pretepejo, okradejo, ali samo spraskajo avto.
Najslabše je okrog Zadra in Šibenika – pa ne zaradi samih Hrvatov, tam je veliko zdajšnjih povojnih priseljencev, sociala je na psu in posledično večji kriminal. Navadno po mojih izkušnjah so na otokih ljudje prijaznejši, celine se pa itak izogibam. Pa Splita se bom probala izognit (Ante Gotovina je tam car!) razen če grem na trajekt.
Ne vem no, jaz se najbolje počutim ravno na teh otokih, katere ti omenjaš, da si že bila.
To je moje subjektivno mnenje, drugi bodo verjetno napisali drugače.
Bila sem praktično povsod na morju Adrijanskem, pa nimam slabih izkušenj od nikjer. Ne južneje, ne severneje.:)) Res pa je, da smo zelo prilagodljivi in se skoraj zlijemo z lokanim prebivalstvom. Tako smo dve leti zapored v okolici Zadra veselo prepevali z domačini …ima čovik tvrd ko stina, ime mu je Ante Gotovina…
Kreteni so na vseh zemljepisnih širinah:)
Lp
A če vprašam,potem pa netim sovražtvo???Nočem imeti popraskanega avta,ali čakati v gostilni na pivo pol ure pri prazni gostilni,nočem ker bom slo.govoril s svojimi poslušati hrvatov,ki bodo dajalo idiotske in žaljive pripombe.(Opet te žderonje slovenci,pa šta rade ovde neka idu u njihove planine,ali pa :je li očete i naše sečo,da okupišete,ali pa v trgovini postrežejo vse prej slovenca izpustijo….Ja marsikaj sem doživel in slišal od ljudi,ki so bivali na dopustu v LEPI NJIHOVI.
Moram povedat, da od malih nog letujemo na Hrvaškem. In da se mi je samo enkrat zgodil manjši negativni pripetljaj, pač nestrpnost enega kelnarja. Drugače pa z domačini nikoli nobenih težav. Res je, da južneje ko greš, bolje je in to si upam trditi 100%. Sploh na Korčuli, kjer smo bili lani, ljudje obožujejo Slovence – dobesedno. Sami so nam govorili, da v času njihove vojne smo bili Slovenci edini turisti. In tega se neverjetno zavedajo.
Sicer pa imam osebno veliko raje otoke. Domačini so boljši, saj živijo večji del od turistov in dobro premislijo, kaj bodo govorili, počeli. Je pa na otoku tempo življenja drugačen, počasnejši. Nimaš kaj, so dalmatinci – lagano. In ta počasni tempo odgovarja tudi nam, saj se resnično umirimo in odpočijemo. Ljudje (domačini) ne divjajo sem ter tja, srečuješ jih ob 7h, 8h v mestu in vsi lagano srkajo kavice, se pozdravljajo, malo pomenijo. Seveda te zelo kmalu sprejmejo za svojega. Res enkratno. Medtem, ko na celini vsi nekam divjajo, imajo svoje službe in je gužva non-stop, in tudi (vse) turiste najbolj ne “obrajtajo”. Pač ne živijo samo od turizma in jih boli k… za turiste.
No, moji predlogi:
Brač – najlepši je severni del, sploh Supetar, južni del npr. Bol ni najbolj primeren za družine, ki želijo malo miru. Tam je gužva za znoret, Zlatni rat njihova najbolj znana plaža – pesek tako vroč, da ne moreš bos do vode
Hvar – najlepši je južni del Zavala, Sv. Nedelja, Ivandolac – res prekrasno. Mesto Hvar si resnično zasluži biti eno izmed najlepših mest v Dalmaciji. Saj veste, da je otok Hvar eden izmed 10 najlepših otokov na svetu. No, to ne morem garantirat, ker drugih še nisem videla, je pa sigurno lep. Tudi mesta npr. Vrboska, Jelsa; vsa so lepa. Če hočete biti ob obali, vedno pazite pri rezervaciji, da je hiša v prvi vrsti, saj to pomeni, da boste imeli privat plažo, drugače se boste kopali na javnih plažah.
Korčula- mesto Korčula je prečudovito. Ljudje super. Sicer ostala mesta niso ne vem kaj, imajo pa super plaže, SV del ima ogromno mivke in drobnega peska, južni je fejst strm in skalnat, v SZ delu se da marsikaj najdet, S del pa je spet tako tako
No, kar pa se nestrpnosti tiče – od mojega moža sestrična živi na Bledu v strogem centru. Njen mož vsakokrat pove, da bi vse turiste izgnal z Bleda, saj delajo samo gužvo in tečnarijo. Tako da niso samo Hrvati nestrpni.
Probajte na otoku dopustovat; se splača plačati trajekt, kar ima tudi svoj čar, in v miru preživet dopust.
Forum je zaprt za komentiranje.