Indija-antimalariki
Še ena na temo Indije. Vem, da so nekatera območja malarična, druga spet ne. Ker ne vem, kje se bom gibala, najbrž potrebujem poleg repelenta tudi antimalarike. A ste jih tisti, ki ste bili v Indiji jemali preventivno/imeli s sabo “just in case”? Baje imajo hude stranske učinke, namreč jih naj ne bi bilo dobro glih velikokrat jest. Kakšne so vaše izkušnje?
Hvala za odgovore.
Lep večer.
Mi smo jih jemali preventivno…in sicer Lariam. Je res, da si najprej mal zadet. Pravijo, da je bolje, če jih ne jemlješ pred spanjem, ampak jst imam ravno nasprotne izkušnje: veliko bolje sem vse skupaj prenesla ponoči, ko se mi je pač malo dogajal. Ko sem jih jemala na drugem potovanju sem imela v primeru, da sem jih vzela sredi dneva, kar poštene probleme s psiho. Sedaj pa, ko sem po moje že malo navajena nanje, sploh nimam več težav…še bolje je, ker se ful lahko zaspi :))) Vzeti jih je treba pa itak samo enkrat na teden, tako da ni take panike.
Ali jih boš jemala preventivno ali vzela samo s sabo, je pa stvar osebne odločitve…karkoli misliš, da bo zate bolje.
Uživaj!
anka
Vsekakor je preventiva boljša (ali v primeru Lariama manj slaba) od kurative.
V času, ko potuješ v Indijo (januar – marec), je tam suha doba. Priletiš v Delhi in če prvi del poti opraviš na primer proti puščavskemu Radžastanu, kjer ni komarjev, si lahko za kakšen teden prihraniš jemanje antimalarikov. Jesti jih začneš šele teden pred vstopom na malarično področje (in ne v državo).
Ne glede na stranske učinke tablet so učinki malarije (med drugim je še vedno na prvem mestu po smrtnosti…) še hujši. In ko jo enkrat fašeš, jemlješ udarno dozo, torej s tem poleg same bolezni še okrepiš njihove stranske učinke.
Poln želodec in veliko tekočine, ki nikakor ne sme biti alkohol, ti pomagata pri izogibanju stranskim učinkom. Osebno nisem imel nikoli nikakršnih težav, čeprav sem nekoč v enem samem letu pojedel tri runde Lariama. So pa primerki, ki to zadevo težje prenašajo. Zato se poleg branja naših izkušenj posvetuj tudi s kakšnim zdravnikom, ki se na te stvari malo bolje spozna.
Forum je zaprt za komentiranje.