mozambik
Ceste iz Tanzanije v Mozambik (oziroma vse, kar je v Mozambiku severno od reke Zambezi) so po pričevanju domačinov in lastnikov hostlov v zelo slabem stanju in jih je zelo malo, zato boš rabil kar precej časa. Je pa obala fenomenalna (vsaj v okolici Inhambaneja je tako), vendar razen plaže Tofo in tistih predelov povsem zraven mest, z javnim transportom težko dostopna. Je pa predvsem (še neodkrit) raj za potapljače (če te ni strah morskih psov kitovcev 😉 in surfarje! V bistvu je edini res odličen nacionalni park vodni – Bazaruto Archipelago (sicer draga zadeva, a če se raziskovanja otočkov lotiš iz Vilankulo-ta na lastno pest, z veliko časa in potrpljenja, je ceneje). Ostali “navadni” nacionalni parki so pa še vedno dokaj prazni (kot posledica državljanske vojne). Splača se pa videti tudi glavno mesto Maputo. V glavnem, fajna država.
Lep pozdrav, Maja
Pred 14 dnevi 😉 Pa moram reči, da se mi ni zdelo nič kaj nevarno. V bistvu so bili vsi prav prijazni, čeprav smo se bolj kot z glasom pogovarjali z rokami (uradni jezik je portugalščina, angleščina jim pa malo škripa)… Pa smo se vse zmenili. Se pa seveda tudi tu najdejo ljudje, ki v belcih vidijo samo denar (čeprav se mi zdi, da Mozambik še ni tako skomercializiran kot nekatere druge afriške države in da taka miselnost tja šele prihaja). Je pa tudi kar nekaj ljudi, ki živijo v Mozambiku, belcev iz Južne Afrike, oni pa že a priori v vsakem črncu vidijo nevarnost in širijo svoj strah še na druge ter paničarijo na vsakem koraku. Pa ni tako hudo, tudi Južna Afrika je ena prav simpatična država.
Kar se pa tiče cestnih povezav, je pa na jugu države kar uredu, sploh večja mesta so dokaj dobro povezana, čeprav se zgodi, da moraš narediti tudi kak daljši ovinek skozi oddaljen kraj, ker naravnost pač ne gre 😉 Povezave gredo tudi na sever, a še bolj naokrog… Razen seveda, če imaš terenca… No, ampak potem moraš pa na mine paziti… Ampak se splača! Pokrajina in plaže so res fenomenalne!
LP, Maja
Vse skupaj 3 tedne, s tem da sem priletela v Južno Afriko (daleč najcenejša možnost), šla skozi Svaziland (najcenejša viza za Mozambik) in nato šele prišla v Mozambik. Vse skupaj sem pa dol zapravila 600 EUR, pa zelo veliko sem si privoščila za ta denar (safariji, najem koles, obroki zunaj, spominki, celo en voden izletek v Johannesburg…). S tem da je Mozambik najcenejša država od naštetih. Sploh če v hostlih na plaži Tofo kampiraš (edino ti imajo zaradi pomanjkanja konkurence in velikega obiska dokaj visoke cene za njihove razmere – kampiranje 3 EUR na osebo, skupna ležišča 6 EUR), drugje je ceneje. Prevoz od Maputa do plaže Tofo je pa približno 15 EUR. To je to.
LP, Maja
Forum je zaprt za komentiranje.