Najdi forum

Juzna Ceska

Zivjo!
A ima kdo kaksne izkusnje s potovanjem po Ceski. Med
prazniki nameravam za par dni z avtom do Prage, vracam se
cez Poljsko. Vsake informacije bi bila vesela. (prenocevanje,
kaj se splaca videti, kje menjati denar, kako je z avtocestami,
hrana,…)

Hvala in lep dan vsem.

Od Prage proti Olomoucu je avtocesta, od tam proti Ceskemu Tesinu (najvecji mejni prehod CZ- PL) pa navadna. Hmmm…. vcasih precej prometna, seveda polna tovornjakov in lani so gradili novi prehod ter delali ovinkaste obvoze (objazd po polsko) od C. Tesina proti Katowicam in Krakowu, kjer se zna zgoditi, da ni dobro oznaceno. En dober avtoatlas je pametno imeti za ta konec Evrope, sploh PL:) Med Katowicami in Krakowom imas avtocesto, ki pa je draga in se ne splaca. Tudi vecina Poljakov se raje vozi po stari… Na poti od Prage do PL se splaca pogledati Brno, Olomouc, sama krajina pa je proti Poljski bolj zanimiva od srednje Ceske. Na juznem Ceskem pa je se nekaj zanimivih krajev blizu avstrijske meje.
Jaz vedno menjam denar na meji, tecaj je vredu; v praskih menjalnicah je najslabsi. Sama se sicer ne bi zaganjala ‘po bliznjici’ od Dunaja proti Znojmu do Prage, saj dostikrat sploh ne oznacijo obvozov in potem se vozis po makadamu… raje cez Brno. Ali pa Graz- Linz- Ceske Budejovice (ce gres najprej proti Plznu, ki je tudi vreden ogleda), vendar so vcasih tudi tam obvozi.

Ce se bos vracala iz PL cez Slovasko, je najprej slaba tranzitna cesta, dokler se ne zacne AC proti Bratislavi, kjer je vredu.
Hrane nobeni ne zacinijo ‘po nase’, zato ima dostikrat nekak sladkast priokus. Dobro za probat na PL so ‘pierogi’ (v testo zavito zelje, meso ali sir), pa ovcji sir, ki ga na ulici prodajajo stare zenice, pa tudi na Slovaskem se dobi… rece se mu ‘osczypek’ in prihaja iz hribovitih predelov ob CZ-SVK meji, torej Karpati. Sicer pa: Zory, Bielsko Biala in Wisla so lepa mesta za ogled v onih krajih (poleg Krakowa seveda, ampak tja tako ali tako vsi rinejo)… na Ceskem pa si velja narociti ‘hermelin’, to je nekak mehki beli sir v slanici, ki se odlicno poda k pivu ali cemurkoli ze. Je bolj prigrizek, ne pa glavna jed.

No, da se ne pozabim omeniti, kako utegne biti mrzlo tam te dni… bunda in tople rokavice niso nikakor odvec. V hribih vcasih okoli 1. novembra ze fino snezi, sploh tam pod Radhostem in naprej proti PL. Megle pa tudi ni malo po industrijskih krajinah. Ali pa zna zmrzovati in pihati…ali dezevati… lepo vreme je prej izjema kot pravilo.
To je to, kar se spomnim in upam, da je za kak jesenski navdih…

Tukaj sem prenočeval http://www.penzionsirius.cz/ (južna Češka- blizu Brna)- ugodna cena in kvaliteta. Priporočam

Zgleda zelo v redu. A imas se kaksen nasvet za prenocevanje v Pragi?
Lp

Po tvojem pisanju sklepam, da si tudi ti potovala z avtom. Kako pa je z varnostjo
avta?
Lp

Nekajkrat sem bila z avtom, drugace pa na stop. Nikoli ni bil problem glede varnosti… ampak bi rekla, da se je vseeno pametno drzati istih nacel, ko pri nas, kjer ga ravno tako ne parkiras v temni kot ulice. Vcasih so vecji problem kaki obvozi, kjer se izgubis, ker ni dobro oznaceno. Glede prenocisc mi ne pade nic pametnega v glavo. Jaz sem potovala bolj ali manj poleti, ko se je dalo spati zunaj, jeseni ali pozimi pa sem hodila obiskovat prijatelje, tako da se je dalo prespat pri njih. Hmmm… ampak ne bi smel biti problem kaj najti, tako da ne zmrznes:)
Srecno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close