Provansa – Lola
En hiter potopis:
Najprej smo šli na Gardsko jezero. Tam smo zavili v en kamp in takoj dobili prostor, k sreči, saj je bila precejšnja gužva. Šli v Safari park, v ZOO ob njem in v Gardaland. Po treh dneh je začelo deževati, zato smo nadaljevali našo pot proti Franciji.
Pri Genovi naleteli na blazno prometno nesrečo in stali v 10 km koloni, k sreči smo bili dokaj na začetku in je trajalo samo cca 2 uri. Zaradi tega smo tudi zelo pozno prišli na našo končno destinacijo Puget Thenier, severno od Nice v višavski Provansi. Ker je bilo za postavljanje šotora prepozno, smo poiskali kar eno prenočišče. Le ta so recimo označena Gite ali Chambres d’Hote. Takoj naleteli na prosto sobo na eni farmi. Ogromno živali, ovčke, kure, goske, pujsi, konji, kužki… super za otroke. Tam je tudi veliko farm, ki imajo kar prodajalno zelenjave in sadja, tako da smo vse nabavljali tudi kar tam. Na farmi smo ostali dva dni.
Za info: Cena sobe 40 EUR za dve osebi, otroka niso šteli.
Zatem smo se preselili v kamp. Zakaj? Ker smo si že prej ogledali na netu in našli tam en Origan Village – Naturistično vas z bungalovi, šotori in prostori, ki je res super urejena. Je pa res, da zadeva stane celo več kot farma. Za tovrstno potovanje naslednjič izberemo farmo, ker nismo vedeli kako bo.
Jaz sem hotela videti Provanso. Zato smo malo hodili na izlete, kar je pomenilo en izlet v obe smeri 200 km. Če bi se selili od farme do farme, bi bilo lažje. Splača se na vsak način v hribe, ogromno možnosti za hojo, kolesarjenje, vse super organizirano. Razne trase za gorske kolesarje… Tam je najvišji gorski prelaz v Evropi. Do tja se seveda pripelješ z avtom (nekateri kolesarijo!?!) Col de Bonnet – 2862 m. In potem je tam betonska razgledna plošča, tako da smo bili praktično na Triglavu – z avtom.
Vmes smo videli nekaj smučarskih centrov, noro urejeno, ogromno trgovin (npr. otroška bunda – ampak t.j. bunda huda – 45 EUR). Tam so soteske rek, Cian, Var, prekrasne vasice na hribih, srednjeveška mesta, za videt noro. In Francozi kar dobro za vse to skrbijo. Ne zgodi se, da bi iz gradu nastalo kovinsko-stekleno skrpucalo kot v Ljubljani.
Zraven našega mesta je eno mestece Entreveaux, – v obzidju, na vrhu pa je grad. Prelepo… In v vseh teh mestih so ravno ta vikend okrog Marijinega vnebovzetja srednjeveške igre. Mi smo jih žal zgrešili.
Ogromno spominkov, nekateri dražji, drugi cenejši… sivka – lavanda vlada svetu!
Iz Nice do Digne vozi en vlakec, smo se peljali do enega jezera St. Andre, pa je bila živa tuga, ker je center za jadralne padalce, zmajarje… Morali bi kam drugam.
Naslednja stvar je Gorges de Verdon, velik kanjon, ki ga je ustvarila reka Verdon in se zliva v jezero Lac de St Croix. Iz razglednih točke gledaš recimo 1000 m in te kakat…. J
Tam kjer se zliva, pa na jezeru ful ljudi v pendolinčkih in se vozijo po reki malo navzgor, pa plavajo, pa skačejo v vodo. Super zadeva. Začnejo se aktivnosti v zvezi z Verdonom v mestu Castellan. Lepo mesto, ogromno trgovinic in raznih firm, ki ponujajo vse te adrenalinske vodne štose – rafting, kajak, kanu, kanjoning… Okrog je polno kampov, raznih nočitvenih zmogljivosti, povsod imajo bazen, tako da je dopust na tem koncu lahko prekrasna zadeva. In redko je slabo vreme, klima super, nobene sopare… Nazaj grede smo našli celo sivko, ki je že odcvetela v ravnini, tu, na 1500 m pa jo je en stric žel na polju ob cesti, njegova gospa pa prodajala šopke… To bi bile glavne zadeve… še kaj? 🙂
LP
T
Veš kaj me jezi, jezi me to da nimam jajc potovati tako kot ti, enostavno imam nekakšen strah, da bi se nam ziher pokvaril avto, da bi…….. želja pa je velika, a zgleda da še ni dozorela!
Opisala si pa tako dobro da sem kar podoživljala tvoj izlet, in mislila na to kako bi mojedva uživala na farmi med živami.
Uživaj in lp
Uaauuuuuu, super se bere…. to je nekaj zame…. :-)) Jaz sem definitivno za farmo…. km pa meni niso noben problem…. 🙂 Upam, da bo kdaj kakšen kupček cvenka tudi za tole destinacijo.
V kampu ste kuhali sami, a ne? Kako je pa na farmi? A tam se lahko samo spi al kako? A je to lahko podobna varianta kot jo recimo prakticirajo na Irskem, kjer prav tako nudijo kmetje nočitev s hrano, v zameno pa kaj malega postoriš in nekaj malega plačaš??
Hvala za tvoj potopis in dobro voljo! 🙂 Uživajte!
Oj!
Ej, vse se reši. Moja želja za Provanso izhaja ravno iz tega, da sem šla enkrat skozi na poti domov in je bila tema – sredi noči. V hribu pa se je bleščalo eno mestece. Nisem si zapomnila, katero… po moje ravno Entreveux. Takrat sem bila še sama brez otrok.
Naslednje leto smo šli s prijatelji v Barcelono, z namenom iti v Provanso na poti nazaj za nekaj dni in doživeli prometno nesrečo. Bilo je nekaj slabe volje, ampak teden dni smo preživeli v enem kampu v Narbonni, najeli kolesa, čakali cenilce, čakali zavarovalnico, AMZS, da se izjasnijo, no potem pa je prišel po nas in avto kombi s prikolico, in smo šli domov.
Vse se reši. Travme okrog tega, kaj vse se lahko zgodi pa… eh potem sem lahko doma in čakam kdaj bo potres.
Aja.. pa ta mali… 2 letnik… je vse skupaj zelo dobro prenašal. Malčki so bolj vzdržljivi od nas, pa super se prilagajajo. V kampu se je takoj sprijateljil z enimi francozi pa enimi nizozemci in so se imeli super.
T
Maš prav, če bi človek razmišljal kaj vse se ti lahko kje zgodi…. bi resnično samo doma čepel, pa še takrat bi bila večja možnost, da ti slika na glavo prileti kot pa kakšna prometna nesreča tam nekje zgodi…..
Za po Provansi (nasploh za Francijo) so super tudi hoteli F1, ce rabite res samo prenočišče. WC in tuši so sicer skupni, na 8 sob po 2. Cena pa je 25-30 EUR na sobo (zakonska postelja + pograd), v sobi je tudi toaletni kotiček z umivalnikom ter TV.
malo več udobja, lastne sanitarije… vam nudijo Etap hoteli, spadajo v isto verigo, le malo dražji so.
Mi smo sicer šli enkrat turo Ženeva, dolina Rhone, Provansa in Azurna obala, enkrat pa Normandija ter Bretanija, pa Pariz in Dijon, pa razen v Parizu nismo nikjer imeli problemov s temi hoteli, tudi s prostorom ne. Le za Pariz je skoraj nujna rezervacija. Da pa se tudi rezervirat prek net-a.
In ko si enkrat tam, ko vidiš te kraje, ugotoviš, da nikakor ni predaleč. In da je tudi lastna organizacija ter avto super izbira, meni celo boljša kot prek tur.agencije.
LP!
Forum je zaprt za komentiranje.