Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice češka – severna moravska

češka – severna moravska

Zanima me katera mesta in kaj mi priporočate za ogled na tem področju. Tja nameravama za 10 dni, nastanjena bova v mestu Jesenik, plan imava kolesarit in hodit v hribe, vendar pa bi si tudi rada ogledala kakšno zanimivo mesto, teh je v radiju 100 km kar veliko, rada bi skočila tudi čez Poljsko mejo, katera mesta izbrati, ker vse ne bo šlo: Ostrava, Olomuc, Wroclaw , Klodzko, mogoče Krakow, so kakšna zanimiva manj znana manjša mesteca okoli Jesenika?

Zanima me kje se je fajn za kopat, odprti zunanji bazen in kakšne dobre toplice z zunanjimi bazeni in kakšna jezera za kopat?

Če je že kdo bil v Jeseniku ali obstaja kakšen hipermarket ali nakupovalni center v tem mestu, ker nameravama vso hrano kupovat gor, sprašujem zato ker je tako malo mestece ali bi se splačalo nakupit kje drugje kak predlog prosim?

Ali je bolje češke krone kupit pri nas ali jih zamenjat gor iz EUR, baje da pobirajo veliko provizijo?

Kje se kupi češka vinjeta, na mejnem prehodu ali kje drugje?

Od zgoraj naštetih mest poznam Olomouc, Ostravo in Krakov. Olomouc in Krakov se vsekakor splača pogledat, Ostrava pa ni nič posebnega. Krakov je sicer malo dlje stran, a ga nikar ne izpusti.

V Olomoucu nujno na kosilo v Hanacke restaurace, ki jo najdeš na Dolnih namestih.

LP

Matic

Kakšni se ti zdijo ljudje na Češkem ali obvladajo kakšen tuj jezik ali bolj slabo, kaj je tako posebnega v restavraciji, ki si jo omenil, kaj je posebnega v Olomucu, kar moraš videt, če si tam ?

Olomouc je mesto vodnjakov. Imajo jih res na vsakem vogalu. Lep glavni trg z mestno hišo. Zanimiva je tudi ura, na kateri so svetnike v času socializma zamenjali z delavci (peki, kovači…). Pa še neka čudna cerkev z dvema čisto različnima zvonikoma.

Ta restavracija nudi pristno češko hrano po zelo ugodnih cenah. Tam sem jedel lani in predlani in obakrat je bilo res super.

S tujimi jeziki je pa na češkem precejšen problem, še posebej pa na tem koncu države. Na srečo pa se vsaj malo razumemo tudi, če oni govorijo češko mi pa slovensko (še bolje srbsko oz. hrvaško). Z mahanjem in kriljenjem pa se tako ali tako da zmeniti skoraj vse.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close