camping v maleziji, avstraliji
V Avstraliji se definitivno da super kampirati. Kampi so precej bolje urejeni kot v naši okolici. Večinoma imajo skupno kuhinjo s štedilnikom, hladilnikom, mikrovalovko, tovsterjem. Če ni tega, imajo pa prav gotovo plinski roštilj, saj domačini živijo le od tega. Roštilj se kuri že za zajtrk. Veliko kampov ima bazen. Je pa res, da je kampi med seboj kar precej razlikujejo. Obstajajo tudi taki, ki so zelo basic (samo stranišče in voda), a so zato bolj na samem, lahko celo zastonj. Te zanima še kaj bolj konkrenega? Mi smo se od tam vrnili pred dvema mesecema.
Tudi po Maleziji sem že nekaj hodila, čeprav res pred kar nekaj leti. Takrat sem spala bolj po sobah, s seboj nisem imela šotora. Taborila sem le v nacionalnem parku Taman Negara (zelo zanimivo). Je pa res, da so bila prenočišča relativno poceni, včasih pa tudi precej zanemarjena (npr. Khota Bharu).
Srečno pot!
Lea
zivjo Lea. Hvala za informacije. Zanima me, kje si kaj potovala po Avstraliji? Po katerih mestih? S kolegico se bova gibali od JV-SV. Zato me zanimajo predvsem ta mesta, ce si bila. Kako dolgo si bila na poti? Medve greva za 71 dni. 41 dni bova v Avstraliji, 30 dni pa v Maleziji. Zanima me tudi, ce je to res, da se v Avstraliji da “kupit” avto, za popotovanje po Avstraliji in potem ko zakljucis pototovanje, avto vrnes, oni ti pa vrnejo denar. Tako da te u bistvu stane samo benzin. Kaksne so res cene za notranji promet in cene nasploh? Hvala.
Mi smo bili na družinskem potovnju (2 majhna otroka), zato smo avto kar najeli. Je pa res, da veliko popotnikov tam avto tudi kupi in ga nazadnje proda. Za to ti gre seveda nekaj časa. Treba je kupiti zavarovanje, registracijo. Če je avto poceni, je verjetno večja možnost, da te pusti kje na cesti. Sama se moraš odločiti, kaj je za vajin primer bolj ugodno. Mi smo za 25 dni skupaj z vsemi zavarovanji dali 1.055 EUR za res dober avto (napol terenec, pogon na 4 kolesa). Smo pa avto najeli v Melbournu, oddali pa smo ga v Cairnsu. Za cene notranjih letov ne bi vedela, saj smo mi imeli že v ceno čezoceanskega leta vključena še dav notranja leta (leteli smo v Alice Springs). A menda obstajajo neki poceni letalski prevozniki.
Cene so v splošnem kar zasoljene. Tudi v navadnih trgovinah je vse kar nekaj dražje kot pri nas. Še posebej znajo pa zaračunati kakšne oglede, pa izlete na koralni greben. A teh stvari res ne smeš izpustiti. Za kampiranje smo odšteli 20-35 AUD (2 odrasla + 1 otrok). Smo pa parkrat morali namesto v šotoru spati v kakšnem bungalovu ali prikolici v kampu, ker je nekajkrat kar prilično lilo in naš šotor tega ni zdržal. To seveda kar precej podražizadevo. Največ smo plačali 130 AUD na noč.
A gresta v Maleziji tudi na Borneo? Če ne, se mi zdi 30 dni za sam polotok kar malo preveč. Mi na Borneu sicer nismi bili, a mora biti zelo zanimivo. Na celini pa je zame vsekakor vzhodni del tisti, na katerem se splača preživeti več časa.
Če te še kaj zanima, pa le vprašaj!
Lea
Zivjo. Ker sva s kolegico navajene stopati na potovanjih, razmisljava tudi o tej alternativi, ce bo »nakup« avtomobila predrag. Ste vi isto dobili nazaj (za najem in oddajo avta) kokr ste placali, tako da ste le placali za bencin, zavarovanje, registracijo? A ste sotor imeli s sabo? Verjetno ga je smiselno vzeti s sabo, saj predvidevam da nimajo brezplacnih sotorov. Po moje zaracunajo kamping in najem sotora, ane?
Glede Malezije se nimamo planov. To se bova odlocili cez kak mesec. Namrec v Avstralijo odpotujeva 14.10. Za enkrat je dogovorjeno le to, da se bova po avstraliji premikali od JV-SV. Ker bo pot dolga, bo potreben prevoz. Vlaki, avtobusi so baje predragi. Tako da nam ostane avto ali stop. Po moje bova del poti prestopali. Je to vsakdanje tam? Recimo Italijani se temu upirajo. Policija ful nadzira stopanje. Se to dogaja tudi v avstraliji? Upam da ne. Z avionom bomo priletele v Sydney. Priporocas kak camp, hostel v tem mestu? lp
Mi smo plačali popoln najem avtomobila, saj ga nismo kupili tam. Šotor smo imeli s sabo. V nekaterih kampih se ga dejansko da tudi najeti, a je to bolj izjema kot pravilo. Večinoma pa so na voljo bungalovi in kakšne prikolice, a je seveda vse dražje kot šotor.
Štoparjev nismo videli. Menda jih je nekaj imelo slabe izkušnje. A take zgodbe verjetno lahko najdeš povsod. V Sydneyu smo bili res v nekem krasnem kampu, ki pa ni ravno v centru (čeprav je najbližji od vseh). Do tja smo rabili skoraj 1 uro z javnimi prevoznimi sredstvi (avtobus, podzemna). Če nimaš avta, je verjetno vseeno boljša varianta kakšen hostel v centru.
Če te še kaj zanima, vprašaj.
Kartice vsekakor delujejo (EC/MC, Maestro – tudi na bankomatih, provizija 400 SIT). Zanimivosti je polno, mene je najbolj navdušil veliki koralni greben, Fraser Island, Cape Tribulation, Great Ocean Road, Sydney. Je pa še mnogo lepega. Če te bo zanimalo kaj bolj konkretnega, se lahko tudi oglasiš.
V KL nisem bila, ker so mi ga odsvetovali. S Tajske sem prišla po vzhodni obali (Khota Bharu), na zahodu sem bila le v Melacci.
Cepljenja niso potrebna, za Malezijo (Borneo, Taman Negara) pa antimalariki.
Kar se tiče nakup avta; je na kratko moje mnenje, če ni daljše potovanje od vsaj 3 mesecev in nimaš namena prevozit vsaj ene 15.000 km – se ne splača. Predvidevaj, da rabiš nekaj dni, da kupiš /zrihtaš papirje/ in na koncu prodaš. Morš računat tudi na to, da lahko ob prodaji zaslužiš /redko ampak tudi) ali pa spušiš vse. če maš smolo in avto ne zdrži. Tudi vsa eventuelna popravila padejo nate……da o tem, da je zelo zaželjeno met vsaj osnovo o avtomehaniki ne govorim niti.
Praviš, da ti je primarna pot Sydney – Cairns. Najbolj poseljen in najbolj doteran del Avstralije. Hostlov na tone vmes, in razen kje stran, ali, če nimaš kamperja – stick to the hostels. **Recimo, kdo pa hoče bit v kampu v Sydneyu(sploh pa 2 mlade rožice, c’mon), če rabiš 1 uro in zbiješ kup dolarjev za transport, če si v hostlu v mestu za cca. 20$, v Kings Crossu pa še manj…..banalen primer ampak vseen** Tudi za ta del met lastni avto ni ravno nujno /za razliko od ostale Avstralije/ Avtobus pa….jst sem prvič ko sem bil v Avstraliji kruzal z busom, Sydney – Cairns 220$ z unlimited stops. Avto nanese vsaj 3000$+ pa bencin, pa adminstrativni stroški…..jebeš vlak, beda čista – razen kšn Darwin – Adelaide mogoče.
Štopanje razen na avtocestah ni prepovedano, torej je na vsakemu posamezniku, da se odloči. Res pa je, da sm štoprajev na ene 50.000 narejnih km v Avstraliju vidu skoraj nič.
Forum je zaprt za komentiranje.