monsun v indiji
Monsun prihaja na indisko podcelino iz jugovzhoda in se na koncu zlije v himalajskem predgorju. Torej je v avgustu v zadnjih vzdihljajih prav na severozahodu – Punjab, Himchal Pradesh – Amritsar, Dharamsala, Kulu, Manmali, Simla, Hardwar… Puščavski del Radjastan pa je takrat že prav lepo ohlajen in zelen. Sicer pa sam monsun ni ne vem kakšna velika ovbira, saj ne dežuje ves čas – malo se ulije, pa posveti sonce, pa spet kakšen naliv…. Je pa dobro če se vseeno malo prilagajaš vremenu in si v avgustu umisliš raje zahodno obalo – Gojo ali puščavski Radjastan in se zavedaš, da v enem mesecu tako ali tako lahko vidiš kakšnih 10% Indije in je vseeno, kje si teh 10% vzameš! Zakaj ravno severozahod! V tem času je lepo v Ladakhu, je suha pokrajina na 3500m!
Kar se Indije tiče te moram na nekaj opozoriti – 3 tedne je res malo. Dežala je pravo kulturno nasprotje Evropi in je potrebno nekaj časa za aklimatizacijo – povsod množica ljudi, indijsko pomanjkanje občutka za individualnost (stalno nagovarjanje in vedno ista vprašanja), berači, bargening, hrup, nevarna vožnja avtobusov (nikar ne sedi spredaj in ne glej promet)… Ker je Indija dežela v katero se zaljubiš ali zasovražiš, je prakratek čas pravi recept, da jo zasovražiš! Je za potovanje srednje težka država, tisti ki je bil že prej na daljših potovanjih, jo bo lažje prenašal kot začetnik. Mislim, da je največja napaka iti v Indijo brez popotniških izkušenj in za kratek čas – neugodna kombinacija, ki je Indija ni vredna!
Če boš letela v Delhi, ti priporočam Agro – Fatpur Sikri in potem naprej po Radjastanu! Proti Vranasuju je pa tudi vrijanta in tudi tam naokoli malo pogledat (Bodgaja, Kajurahao…). Vendar za začetnico, ti bi bolj priporočal krog po Radjastanu, je nekako lažji! Ob monsunu znajo biti kraji ob Gangesu malo pod vodo. V Varanasiju smo hodili po ulicah z vodo do pasu! Z opazko 100 ljudi 100 ukusov in pogledov.
Še enkrat Indija je tako velika, da ne boš nikoli videla vsega kar je vredno videti. Jaz sem samo z motorjem naredil 11.000km, pa je nisem videl niti polivice in k temu lahko dodam še 3 obiske po nekaj mesecev in to vedno z lastnim prevoznim sredstvom, tako da sem zlezel tudi tja kjer večina popotnikov ne more. S tem se je treba sprijazniti!
Kaj pa varianta, da si rezerviraš polet v Ladakh, greš za 14 dni po Radjastanu in potem za 1 teden v Ladakh (doživiš razliko med hindujci, radjastanskimi muslimani in ladaškimi budisti?), priletiš nazaj v Delhi in domov???!!
A je v krajih ob Gangesu avgusta monsun?
Rada bi videla tudi te kraje in zahodno obalo, zato bi bilo 14 dni v Radjastanu zame preveč, Ladakh pa predaleč.
Popolnoma ti verjamem da ni primerno hoditi v Indijo za tako kratek čas zaradi kulturnega šoka itd. samo potem mi ne bi preostalo drugega kot da potujem samo po Evropi ker imam na razpolago samo 20 dni dopusta na leto. Zato se poskušam že zdaj zavedat vseh neprijetnosti tako da jim bom potem čim lažje prenašala, čeprav vem da bo v resnici dosti hujše. Kako pa si ti premagoval npr. prosjačenje? (mislim da bo to zame še najhujša težava)
Preden greš malo naštudiraj indijski kastni sistem, ko ti bo to malo bolj jasno, ti bo jasno tudi njihovo obnašanje. Čeprav beraštvo prizadane razen šatrijev in bramanov vse kaste, je največ beračenja pri nedotakljivih (5. kasta – v grobem, če se izogneš podkast), zanje Indijci vedo kako se morajo obnašati, ker pa tega farangi, belci v glavnem ne vedo, to izkoriščajo in so do nas bolj agresivni. Ker enostavno vsem beračem ne moreš dati, ker bi potem lahko samo obrnila in šla nazaj domov, je treba narediti selekcijo! Jaz dam starčkom – ker če beračijo ti, potem so sami na svetu – nimajo družine, otrok, ki bi skrbeli za njih, potem dam invalidu, ki ni zmožen delati in in gobavcem. Za otroke vzamem s sabo eno velko škatlo kemikov in jim talam te! Samo ne rupis! Kategorično pa ne dam mladim mamicam z otroki, te lahko delajo, pa še noge bi lahko v teh rosnih letih bolj skupaj držale!
Za itinerar, pa kakor veš – po svojem okusu. V avgustu zna bit Ganges visok, ker se monsun v zadnjih sunkih zaganja v Himalajo in pritoki veselo tečejo v Gango! Za porečje Gange proti vzhodu (Bengal) ti priporočam dober repilent in tudi preventiva proti malariji ne bo odveč. V puščavskem Radjastanu in Ladakhu pa tega ni treba niti ob monsunu! Jaz si po 4 x izkušnji v avgustu takšno pot ne bi izbral. Na tvoji poti je edino Varanasi res vreden obiska.
Forum je zaprt za komentiranje.