Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Popotniki in turisti

Popotniki in turisti

A se samo meni zdi, da nekateri goreči “popotniki” tako radi prezirate turiste?

A so meje med popotništvom in turizmom res tako velike?!?

Je low budget študent, ki v treh tednih z interrail karto v rokah in nahrbtnikom na ramah obišče pet evropskih prestolnic, dve vasici in eno mesto vmes, si samostojno ogleda njihove znamenitosti o katerih si je na internetu prebral doma, še pred potovanjem, ga na poti vsak zvečer malo zažura, si kupi kak spominek, prespi v youth hostlih in je hrano iz trgovine, že popotnik?

Kaj pa “bogataš”, ki se v dveh tednih s pomočjo vgrajenega GPS sistema nastavljenega na “scenic route” s svojim Porschem, z majhno potovalko v prtljažniku in platinasto kartico v žepu, po napotkih turistične agencije, zapelje med istimi evropskimi prestolnicami, dveh vasicah in enim mestom vmes, spi po najboljših hotelih, se prehranjuje v najboljših restavracijah in si v spremstvu vodiča ogleda iste lokalne znamenitosti kot zgornji low budget študent? Je že turist?
In kaj, če si hotelske suite poprej po telefonu razervira pri svoji priljubljeni turistični agenciji? In kaj, če gre na večerjo tam, kamor mu svetuje hotelski concierge?

Komur mar, kdo je kaj. Oba potujeta. Vsak po svojih zmožnostih.

Del odgovora boš dobil v rubriki Izkušnje na potovanjih, tema Zapravljanje na…, napisal nomad

Zdi se mi, da je Masimo tisti “del odgovora” prebral preden se je lotil svojega pisanja…

Tudi sam sem do včeraj zvečer živel v nevednosti in mi ni bilo jasno, da je moj turistično-popotniški status odvisen predvsem od moje odločbe o letnem dopustu in višine plače. Mislim, da mi direktorica ne bo delala težav in mi bo rade volje plačo iz turistične spremenila v popotniško. Grem še danes do nje. S popotniško dolžino dopusta pa tudi ne bi smelo biti težav. Ko sem pred par leti šefu omenil, da bi vzel en teden neplačanega, je rekel, da mi ga samo en teden ne more dati, lahko pa mi ga da veliiiiiiikooo več…..
Prav tako že skoraj celo popotniško kariero neizmerno grešim, ker na potovanjih ne stradam in se ne vračam domov ves shiran, onemogel in shujšan. Da bi bil pravoveren popotnik, bi namesto uživanja v lokalnih dobrotah mogoče moral na poti živeti od ob cesti pobranih pomarančnih olupkov….
Na potovanju za prenašanje rezervnih gat, štumfov in žajfe uporabljam nahrbtnik. Upam, da si vsaj to lahko štejem kot olajševalno okoliščino. S “turističnim” kovčkom še nisem poskusil, ker mi nekako ne ustreza imeti stalno zasedene roke s predmetom, ki bi mi celo pot opletal po nogah in bi se ves čas spotikal vanj. Sem pa že razmišljal, kakšen status bi mi bil dodeljen, če bi si drznil vso kramo iz nahrbtnika preložiti v polivinilasto vrečko….

Grem zdaj še malo delat. Jutri me pa čaka ena sicer kratka, ampak nadvse zanimiva pot.

Zadnja sprememba (24-06-05 13:36)

Noben nobenga ne prezira… nekomu pač ustreza tak, nekomu drugačen način spoznavanja sveta, ljudi in njihove kulture. Razlika je že v tem, a ti hočeš samo videt glavne znamenitosti a hočeš spoznat tudi kulturo ljudi in vsaj malo izkusit njihovo življenje. Ne v enem ne v drugem ne vidim nič slabega, sama sem pač bolj spristaš drugega.
Glede na tvoje prvo vprašanje sklepam, da tudi sam vsaj čutiš razliko med tem in onim oz. veš, da razlika obstaja. Ne vem, če obstajajo kakšni kriteriji za popotnika in turista, ampak tisti ki gre za 14 dni ležat pod palmo zame pač ni popotnik…če se pa sam tako počuti, mu pa tega občutka prav gotovo ne branim.
Drugače je pa vsa fora potovanj, takšnih ali drugačnih, itaq samo v tem, da človek pri tem uživa. Kaj za nekoga pomeni uživati, pa je njegova osebna stvar in naj pri tem tudi ostane. Torej, popotniki, turisti, uživajte! 😉
lp, anka

Ne vem, kako se vam ljubi ves čas ukvarjati z drugimi…

Poglejte ven, kako lepo sonce je zunaj…

Namesto postavljanja lažnih dilem, ki nikamor ne vodijo, raje zlezite na najbližji hrib.

Tu pa pridemo še do tretje kategorije ljudi – do izletnikov. Čisto spodobna pasma ljudi, tudi sam se ukvarjam s tem športom.

Težava pa nastane, ko začnejo razni “izletniki” solit pamet “popotnikom” in “dopustniki” “izletnikom”.

Še lepše pa je, ko se v vse skupaj vmešajo še reklamne agencije in razlagajo, kako lepo je v apartmaju št. … na otoku (kraju) ::: samo zato, ker je last ;;;

lp

bv

Zadnja sprememba (24-06-05 10:52)

Mene osebno parv nič ne briga kako me bo nekdo drugi kategoriziral , ali za : turista , popotnika , izletnika , bedaka , stiskača , razsipnika itd . Pomembno mi je da sem sam s svojim načinom zapravljanja denarja in dopusta zadovoljen . Zadovoljen pa sem bil do sedaj še vedno in to ne glede kako sem to počel , ali v lastni režiji , ali preko agencije , brez in z vnaprejšnjimi načrti . Poizkusil sem že vse , tudi z in brez denarja in nikoli bil razočaran . Stvar je samo v tem kako si situacijo jemlješ . Naprimer : nikoli ne rečem , da sem služil vojsko ali domovini in to dve leti . Bil sem dve leti na dopustu na Jadranskem morju , na ladji in to NA DRŽAVNE STROŠKE in bilo je čudovito .
Torej ljudje bodite kar hočete , če se vam vaš način življenja dopade in ni škodljiv za okolico potem ste srečni ljudje .

Jaz sem !!!

Prav vseeno je kako, pomembno je, da Slovenci gredo malo v svet, in si širijo obzorje!
Kastanje je popolnoma neproduktivno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close