berlin ali london
Obe mesti sta fajn.
London s svojimi muzeji in parki, Berlin z nametanimi stavbami različnega sloga.
London (Ryanair, iz Trsta, zastonj parkirišče)
Berlin (EasyJet; Brnik je pa blizu in te lahko nekdo zapelje)
Finančno (spanje, hrana, prevoz) je ugodnejši Berlin. V Londonu je pa večina muzejev zastonj.
Težko se odločim, katerega bi bolj priporočil.
jaz ti priporočam london. res je, da v berlinu še nisem bila, ampak london je zelo zanimiv. grem vsako leto in se ga sploh ne naveličam.
večina muzejev je brezplačnih. vse ostalo pa je drago kot pes. karta je še najmanj. za dvoposteljno sobo v povprečnem hotelu boš dal nekje od 45 funtov naprej (prej 55). hrana pod 5 funtov malo. potem pa še ogledi in prevoz s podzemno (nujno).
odvisno je kaj te zanima.
V Londonu še nisem bila, ampak nameravam iti.
Berlin me je fasciniral – dolgo sem si ga želela obiskat, in ko sem ga (v začetku maja) me ni razočaral. se bom zagotovo še kdaj vrnila!!
Definitivno je Berlin cenejši. Z eJ te povratna pride okoli 10 tisoč SIT, medtem ko je za London poleti karta tako draga, da je ceneje z Adrio. Karta za podzemno, bus, vlak te bo prišla 24,30 evrra (sedemdnevna karta, lahko se voziš z vsemi prevoznimi sredstvi). Baje je v Angliji fuuuul draga karta za vlak, ki te popelje iz letališča v center.
Kam boš šel, je odvisno od tega, koliko denarja imaš na razpolago. London je dražji, Berlin cenejši. Cene so približno take, kot pri nas, morda za odtenek višje. V štirih dneh lahko vidiš veliko stvari. kamor te bolj vleče, tja pojdi. magar vzemi v roke kak tur. vodnik in tisto mesto, ki te bo bolj očaralo, tistega izberi. Ah, pojdi v berlin. 😉
Par dni nazaj sem med vtise napisal, da dobiš povratno vozovnico Stansted-London za vlak Stansted Express z ISIC študentsko izkaznico za 18Ł (drugače je 24Ł). Bus je pa 15Ł. Bus vozi slabi 2 uri (uradno), vlak pa 45 min.
Prevoz po Londonu je obupno drag, še najceneje te pride, če se voziš samo z avtobusi, kar zna bit včasih zamudno. Je pa res, da tako recimo več vidiš.
Jaz sem na koncu vzel kar tedensko za coni 1 & 2 in se skešeral 21,40Ł.
V Berlinu sem pa kupoval dnevne vozovnice (5,60€), s katero se lahko voziš z vsemi prevoznimi sredstvi, tudi s primestnimi vlaki.
Doma, v Sloveniji, ne hodim v muzeje, stavbe pa pogledam mimogrede. Ne vem zakaj bi hodil v London gledat muzeje ali v Berlin stavbe? Ok, ne rečem, če si zgodovinar, zbiratelj, arhitekt ali upokojenec, ki ima preprosto preveč denarja in časa. Takih je peščica, večina ima druge interese, na primer študij, delo, obisk sorodnikov, prijateljev, znancev..
Midva s fantom sva se v torek vrnila iz London… 5 vročih, a čudovitih dni…
Letela sva z Adrio… v petek zgodaj zjutraj tja in v torek zvečer nazaj… kar je celih pet dni Londona. Samo sva karte kupila že februarja (54 jurčkov) + Gatwick express (2 x 26 funtov).
Cene… jah ufff… sva naračunala, da naju je vse skupaj prišlo cca 280 tisočakov.
V muzeje pri lepem vremenu nisva šla. Sva si pa za petek splanirala pohajkovanje po centru Londona, soboto sva na široko zajela London Eye (22,5 funta za dva) in okolico, nedelja je bila rezervirana za Greenwich (z ladjico 17 funtov za oba v obe smeri), ponedeljek skok v Oxford (uf, ta je šele drag, povratna karta za vlak za dva 34 funtov)… torek pa šoping s tistim kar je ostalo (bolj malo, kartice rules) :):):)… aja, in vsakodnevno popoldansko poležavanje v parku je pa the best (zastonj :)).
Hotel (Arron House Hotel) sva imela po 67 funtov na noč za dva z zajtrkom (cena od februarja, vmes pa so že podražili). Hrana cca 20 funtov na dan. Voda glede na vročino… ufff… evian (najcenejša voda) 75 penijev krat x…
Velik denarja, ampak nepozabno.
aja, in potem pridem domov… in na teletekstu piše… London najdražji v Evropi… ma nemoj, a res? 🙂
AJAAA… če mene vprašaš, pejt v London 😉
Zadnja sprememba (23-06-05 14:00)
Forum je zaprt za komentiranje.