SRI LANKA
Hojla!
Julija se nameravam odpraviti na Sri Lanko – backpack varianta. Zanima me vpliv poletnega monsuna. Ali non-stop dezuje, mogoce le opoldne? Kaksne so padavine: obilne, v obilki ploh, nalivov,…?
Kaj si je vredno ogledati? Casa imam le dobre 3 tedne. V katere predele ni priporocljivo iti (Tamilski tigri)?
Skratka, prosim za kaksen pameten nasvet!
Najlepsa hvala in lep pozdravcek,
Tas.
skorajda nujno:
Sigiriya
Kandy
Dambulla
Anuradhapura ali Polonaruwa
zanimivo:
Trincomalee
Ella z okolico
Colombo
zguba casa:
Ritigala
Razen Kandyja in se kaksne redke izjeme so mesta precej dolgocasno. Splaca se it pogledat slonjo sirotisnico, kraljevi botanicni vrt.
Meni je bilo super tudi v dezevnem gozdu Sinharaja. Vidis orjaske veverice in stonoge, razlicne opice, kace, kameleone, na tisoce ptic, mnoge zanimive rastline, medtem pa z nog pobiras pijavke :)))
Najlepse od vsega pa je bil zame sprehod po cajevih plantazah na Lipton’s seat (v blizini Haputale).
O plazah tukaj raje ne bom pisal, ker ne vem, kaksno je stanje po cunamiju.
Tri tedne imas dovolj casa, da oblazis vse to in se vec. Sri Lanka je majhna. Mi smo za prva dva tedna najeli avto s soferjem in na tak nacin lahko v (razmeroma) kratkem casu obisces veliko zanimivih krajev. Najem ni drag.
Mi je pa se vedno zal, da nismo sli do Jaffne, se bolj pa da se nismo povzpeli na Adam’s peak. Baje je tam res super.
Lep pozdrav,
Matic
Matic, se strinjam, samo jaz bi Ello z okolico dodala med “(skorajda) nujno” – sprehod na Lipton’s seat je božanski, vzpon na Ella’s Rock pa skrajno zanimiv, saj kar nekaj kilometrov hodiš po tračnicah, nato pa se ukvarjaš še z dilemo verjeti Lonely-ju ali nekemu domačinu, ki trdi, da je v Lonely-ju Ella’s Rock napačno označena in te on za majhen denar pelje na “pravo skalo”. No, v tem primeru je bolje verjeti Lonely-ju…he, he.
Kar se pa dežja tiče – mi smo sicer obiskali Sri Lanko v novembru, ko je tudi monsunsko obdobje, pa nas ni pralo cele dneve, kot smo se bali, pač pa se je pooblačilo in padlo nekaj kapelj. Včasih je trajalo nekoliko dlje, včasih pa le krajši čas. In to naj bi bil monsun??
Lep dan!
Lana
Midva sva bila na Sri lanki lani konec junija, prva polovica julja. Tudi z nahrbtniki. Monusun nama ni povzrocal nobenih tezav. Vroce je povsod, le na zahodnem delu se je vsake toliko malo pooblacilo in padlo nekaj dezja, ma ne omembe vredno. Dez pade zelo na hitro. Si npr. v trgovini in med tem casom se malo zlije. Sicer pa dez se pase, saj je precej soparno. Na vzhodni strani je pa to obdobje lepo vreme. Potovala sva v glavnem z najetim soferjem (se najbolj splaca – najvec vidis in vse lokalne finte ti lahko pove). Placala sva mu za vse skupaj 5000 sit/dan. Peljal naju je kamor sva hotela, pa se spanje nama je urejal kakrsnega sva hotela.
Ce bosta na vzhodni obali hodila okoli Nilavelija (Nilaveli beach), morata it pogledat na Pigeon Island (koralni otocek). Pa s seboj imejta maske za pod vodo. Ful velik noro lepih rib, cisto pri obali. Tja te peljejo lokalni domacini, za 600-800 njihovega denarja (300-400 sit).
Forum je zaprt za komentiranje.