Belgija
Kaj je vredno ogleda v Belgiji? Kakšne naravne in kulturne znamenitosti so v Belgiji?
Ali ste že bili v Belgiji in kaj ste si ogledali? Kakšno mnenje?
Pa še to, čeprav se da priti do Belgije z avtom v enem kosu, je bolj prijetno narediti kakšen daljši postanek. Kaj priporočate, kje se ustaviti in kaj si med potjo ogledati?
Vnaprej hvala.
Meni je Belgija zelo pri srcu, ker je malce manj na udaru od Francije in Nizozemske, ima pa veliko zgodovinskih lepot in drugih znamenitosti. Bruselj mi ni vsec – tako kot pravi Nova, v njem se ne splaca zapravljati denarja in casa, ker je drag, pa tudi ne ravno lep – obozujem pa Antwerpen, ki je eno mojih najljubsih mest pod soncem. Ima prekrasno katedralo, ogromno umetnostnih zakladov (mesto Rubensa, Van Dycka in Van Eycka) in na kilometre romanticnih ulicic. Najbolj pa me je prevzela njegova multikulturnost, zaradi katere sem se takoj pocutila kot doma. Saj ves, med toliko tujci ne mores biti tujec! 😉 Ce bos tam prezivela nekaj dni, skoci tudi v okolico, npr. v prelepo mestece Lier ali na drugo stran reke Selde.
Po vecinskem mnenju je najlepse belgijsko mesto s kanali prepredeni Brugge, v katerem pa nisem bila. Tudi Gent je baje super. Na jugu pa stoji spektakularni grad Bouillon – oglej si ga na Netu in presodi. Skratka, Belgija je drzava, v kateri lahko mirno prezivis kak mesec, ne da bi ti bilo kdaj dolgcas. In kjerkoli ze si in karkoli pocnes, nujno poskusi pivo in cokolado – v tem so Belgijci svetovni prvaki. Oh, se mi ze tozi! :((
Se link na ustrezne predele: http://www.drive-alive.co.uk/germanywest.htm#Trier
Jaz imam žlahto v Belgiji, tko da tja hodim bolj na obisk in ti ne morem pomagati glede znamenitosti.
Kar se tiče vožnje z avtom: v 12 do 13 urah si v bruslju. tako, da to pot narediš brez problema v enem dnevu, če štartaš recimo ob sedmih zjutraj.
Priporočam pot čez luksemburg – precej bolj prazna cesta in v luksemburgu je bencin zelo poceni. pot čez nemčijo, aachen in maastricht je zelo slaba in je ful kamionov na cesti, tako da rajsi ne.
V Belgiji sva s punco prezivela pol leta in nekaj malega tudi prepotovala. Tega je sicer ze 10 let, zato ne bom prevec podroben, tisto kar se pa spomnim, pa si je najbrz vredno ogledati/poskusiti, ce mi je ostalo v spominu:)
– OK, najprej bom predlagal Luxembourg, ki ni Belgija:), ampak ga je greh izpustiti, ce gre clovek v tisto smer. Absolutno priporocam “Walking Tour”, ki se jih dobi v Info centrih in obisk katakomb. To mi je ostalo v spominu.
– Brusel je ogromno moderno mesto, ki me ni pretirano ocaralo. Ce se nisi videla Mini Europe, si pojdi pogledati. Je absolutno vredno ogleda. Gre za mini modele znaneih stavb, itd po Evropi. Very nice!
– Antwerpen je krasno staro mesto po katerem se je uzitek sprehoditi. Stari del mesta je en sam muzej… Podorbnosti se ne spomnim.
– Pred vec sto leti je bil Gent najvecje mesto v Evropi, pred Parizom! Skratka stari del mesta je velik, prepreden s tlakovanimi ulicami in dosti tega je zaprto za avte. Krasne ulicice, restavracije, ljudje se sprehajajo, uzivajo… Definitivno pojdi v grad v centru mesta. Blizu je ogromna katedrala. Ce imas moznost priti v tednu, ko je Gentski festifal bos videla kako zgleda super zur za ljudi vseh starosti. Ko vidis vse zive, tudi stare atete cel teden zurat. Celo mesto ga zura. Nice:) Ta del (flamski) je eden najbogatejsih delov v Evropi in se vidi. Imajo cudovit park, kjer ljudje pridejo z brisacami, polezavajo, … V Gentu sem prezivel tudi najvec casa.
– pri morju (ne vem vec tocko imena kraja), ampak bilo je zanimivo videti “plazo”, pestro dogajanje na njej in na sploh super urejeno mesto, kilometri tulipanov posejanih med pasovoma na cesti, ipd.
Kaj poskusiti (saj so ti ze nekaj predlagali)
– Muzelne
– Pive (imas bare z 500 in vec piv), poskusi sadne, sploh bananinega, jagodnega, itd!
– Cokolade (npr. “Cot de or” ali nekaj takega)
– razne cokoladne zadevscine
– njihov “puding”; v trgovinah ga prodajajo, zgeda pa ko majcken hlebcek kruha:)
Bodi pozorna na njihove vaze. Vsako stanovanje, hisa jih ima na oknih v okras. Zgelda, da so to nekaksen statusni simbol tam. Vecje ko so,…
Kolesa… ko gres mimo kaksne avtobusne ali zelezniske postaje opazuj kaj je v blizini. Toliko koles, kot jih je pri zel. postajah v Belgiji samo se na kitajskem vidis:)
Veliko uzitkov na poti
V Belgiji sva s punco prezivela pol leta in nekaj malega tudi prepotovala. Tega je sicer ze 10 let, zato ne bom prevec podroben, tisto kar se pa spomnim, pa si je najbrz vredno ogledati/poskusiti, ce mi je ostalo v spominu:)
– OK, najprej bom predlagal Luxembourg, ki ni Belgija:), ampak ga je greh izpustiti, ce gre clovek v tisto smer. Absolutno priporocam “Walking Tour”, ki se jih dobi v Info centrih in obisk katakomb. To mi je ostalo v spominu.
– Brusel je ogromno moderno mesto, ki me ni pretirano ocaralo. Ce se nisi videla Mini Europe, si pojdi pogledati. Je absolutno vredno ogleda. Gre za mini modele znaneih stavb, itd po Evropi. Very nice!
– Antwerpen je krasno staro mesto po katerem se je uzitek sprehoditi. Stari del mesta je en sam muzej… Podorbnosti se ne spomnim.
– Pred vec sto leti je bil Gent najvecje mesto v Evropi, pred Parizom! Skratka stari del mesta je velik, prepreden s tlakovanimi ulicami in dosti tega je zaprto za avte. Krasne ulicice, restavracije, ljudje se sprehajajo, uzivajo… Definitivno pojdi v grad v centru mesta. Blizu je ogromna katedrala. Ce imas moznost priti v tednu, ko je Gentski festifal bos videla kako zgleda super zur za ljudi vseh starosti. Ko vidis vse zive, tudi stare atete cel teden zurat. Celo mesto ga zura. Nice:) Ta del (flamski) je eden najbogatejsih delov v Evropi in se vidi. Imajo cudovit park, kjer ljudje pridejo z brisacami, polezavajo, … V Gentu sem prezivel tudi najvec casa.
– pri morju (ne vem vec tocko imena kraja), ampak bilo je zanimivo videti “plazo”, pestro dogajanje na njej in na sploh super urejeno mesto, kilometri tulipanov posejanih med pasovoma na cesti, ipd.
Kaj poskusiti (saj so ti ze nekaj predlagali)
– Muzelne
– Pive (imas bare z 500 in vec piv), poskusi sadne, sploh bananinega, jagodnega, itd!
– Cokolade (npr. “Cot de or” ali nekaj takega)
– razne cokoladne zadevscine
– njihov “puding”; v trgovinah ga prodajajo, zgeda pa ko majcken hlebcek kruha:)
Bodi pozorna na njihove vaze. Vsako stanovanje, hisa jih ima na oknih v okras. Zgelda, da so to nekaksen statusni simbol tam. Vecje ko so,…
Kolesa… ko gres mimo kaksne avtobusne ali zelezniske postaje opazuj kaj je v blizini. Toliko koles, kot jih je pri zel. postajah v Belgiji samo se na kitajskem vidis:)
Veliko uzitkov na poti
Forum je zaprt za komentiranje.