mehika
Hej!
Zanima me, če ima kateri od vas izkušnje s tem, kaj se splača pogledat na Yucatanu. Predvsem me zanima Sian Kaan, Pac Chen, Isla Cntoy, Isla Muheres, Ek Balam, Rio Lagartos Coba ali Tulum in Xel-Ha (v primerjavi z Xcaret).
Zanima me ali je mogoče z avtom (trajekt) na Isla Mujeres?
Izkušnje z vožnjo (rent a car). Je varno ali je boljše uporabiti avtobus?
Koliko je varno v Cancunu, ko se stemni?
Kam iti na Yucatanu, da začutiš utrip Mehike?
Hvala za trud!
Splača se pogledat Merido, Valladolid (podzemne jame cenotes – najbolš okol poldneva), Chichen Itza, Tulum, Isla Mujeres tut fajn (se da za avtom na trajekt). Od krajev kjer bil jaz priporočam te, ostale gor omenjene pa ne poznam (čeprov Rio Lagartos je bil na širšem seznamu, pa ni zneslo).
Jest bi reku, da je varno potovat z avtom. Ne vem pa če se ti splača. Majo odlične avtobusne povezave, dobre avtobuse, pa verjetno se cenovno bolj splača kot avto najet.
V Cancunu je največja nevarnost, da te kakšen pijan turist povozi ;-). Z mal previdnosti se ti ne bi smel zgodit nič.
Mehisški utrip se da začutiti v Meridi in Valladolidu.
Hvala Enzyme_X!
Cenovno so avtobusi cenejši? Koliko stane vožnja Playa del C-Cancun? Ali morda Playa del C (ali Cancun?)-Merida? In ko pridem recimo v Merido-kam naj se obrnem? Potrebujem morda tudi tam kaki mestni avtobus? So kake znamenitosti ali je boljše, če se prepustim utripu?
Pa še te podzemne jame me zanimajo – (menda so še nekje na tem območju) kako se spustiš vanje (menda z nekakimi vitli-če to drži?).
Playa del Carmen – Cancun: 25 pesotov
Playa del Carmen – Merida direktna ne vem če obstaja. Po ovinkih: Playa -Tulum: 20, Tulum – Valladolid: 45, Valladolid – Merida: 90 = 155 pesotov.
Lahko si pa pogledaš tukaj za okvirne cene Vaš link Merida – Cancun pride 195 pesotov.
V sami Meridi je postaja dost blizu centra. Mogoče 1km ven. Lahko se sprehodiš, al pa skočiš na avtobus, ki pripelje mimo. Samo vprašaš če gre proti centru. Kakšni hudih znamenitosti ni. Mal se sprehajaš okoli, greš na tržnico. Je pa Merida znana po visečih mrežah.
Te jame, ki sem jih jest omenil so podzemni bazeni. Not se pride kar po stopnicah. Niso nekaj ogromnega. So pa zlo zanimive, ker imajo v stropu luknjo in ko posije sonce so zlo lepih barv.
Za tiste z vitli pa ne vem. Jame so po celem Jukatanu.
V podzemnih bazenih se lahko tudi potapljaš, vsaj v tistih velikih, npr. okoli Tuluma. Nekateri so globoki tudi okoli 30m in dolgi več 100m, je pa v njih svetlo zaradi neposrednega sonca, tako da je potapljanje nekaj posebnega. Potapljaške izlete tja organizira potapljaška šola v naselju cabanj Don Armando ( zdaj se imenuje drugače ) v Tulumu. Janez
Obstaja tud direktna bus povezava Merida – Playa del Carmen (385 km, 196 p, Super Ex).
Cancun ni nič drugega kot enih 70 km hotelov, kjer so sami bogati Američani, ki imajo do tja eno urco z letalom iz Miamija. Tud drgač je drag in ni kej za videt.
Manj turistična je Playa del Carmen. Ti priporočam za spat v »Posada Papagayo« (15 Av. Norte entre calles 4 y 6 Norte No. 154). Zelo velika dvoposteljna soba, kopalnica, ventilator – 150 p. Center in plaže so blizu. V Playi bi težko dobil kaj cenejšega, niti hostel takrat (2 leti nazaj) ni bil cenejši.
Bolj backpackerska pa je Isla Mujeres. Tam ti priporocam za spat v »Posada Suemi« (Motamoros street). Dvoposteljna soba, kopalnica, ventilator – 180 p. V centru, plaže so blizu. Tudi zelo poceni za Islo. Recimo v hostlu (Hostel »Poc-Na«) je bilo 90 p/osebo, privatna dvoposteljna pa 250 p.
Midva sva bila tam pred dvemi leti, ma kolikor vem se cene niso skoraj nic spremenile.
Od tega kar si nastela sem bil Coba,Tulum,Xel-Ha,Xcaret. Toplo priporocam da si ogledas Coba kar zanimivo je, tukaj je med drugim najvisja piramida v Mehiki. Tulum je tudi lepo predvsem zato ker lezi tikoma ob karibskem morju ker same rusevine niso nic posebnega. Xel-Ha in Xcaret pa odsvetujem cisto brez-veze. Zivalski vrt to je to, vecino teh zivali pa itak vidis tudi ce se sam pes napotis malo izven kakega mesta ;).
Osebno sem se po Yucatanu vozil z rent-a-car … placal sem 40 $ na dan pa se bencin je poceni.
Cancun odsvetujem kot je bilo ze receno so tam sami hoteli in verige restavracij in podobno ni kaj videti. Osebno sem bil tudi v Valladolidu,Meridi,Tikul … Od teh mi je najbolj ostal v spominu mesto Tikul (puuc rute). Drugace pa kar se tice varnosti ni problemov, vsaj jaz jih nisem imel nikjer pa sem hodil tudi v mracne predele. Pocutil sem se varno in sigurno.
Viseča mreža je tista zadeva, ki se jo obesi med dvemi drevesi in se potem v njej leži. In je odlična za kraje kjer je toplo. Ko ležiš v njej zrak kroži in se ne potiš. V njej je tut fajn spat (edino na trebuhu malce težje).
Pa če že izbiraš med ”piramidami” (piramide so samo del celtnega arheloškega najdišča) bi reku, da je najlepš Chichent Itza (pejt čimbolj zgodaj da se ogneš hordam iz Cancuna)
Tulum (nobene piramide) je unikaten zaradi svoje lege, čisto ob morju.
V Cobi pa nisem bil.
V Playi bil samo par ur, tko, da ne bom čisto objektiven, se mi pa zdi Isla Mujeres lepš. Manjši kraj, manj turistov, drugačni turisti, pa že sam filing da si na otok pomeni nekaj. Celinske plaže pa lahko sprobaš tudi v Tulumu.
Ojla,
Men osebno mi je bla za ogled najlepsa Chichen Itza. Najvec rusevin, kar dobro ohranjene, navavno udrto jezero…
Rusevine v Tulmu so precej manjse.
Za Chichen Itzo se ti splaca prespati nekje blizu (midva sva v Valladolidu) in si zjutraj takoj tam (zaradi vrocine in guzve), ker ob kakih 12h pripeljejo turiste iz Cancuna in potem se v najvecji vrocini (tam je res vroce…) setajo naokoli. Ta nasvet iz LP je bil res koristen.
Cisto blizu Valladiloda so tudi podzemne vodne jame, ki jih je omenjal Enzyme_X. Je super kar s sposojenim kolesom picit tja in se okopat v teh jamah.
Baje je lep tudi Uxmal (nisem ga videl).
Malo bolj v notranjosti pa je fascinanten tudi Palenque. Blizu pa je potem res lepo mesto San Cristobal. Tam gres lahko na jahalno turo po okoliskih vaseh. Zelo neokrnjena narava in zivljenje tamkajsnjih domacinov.
Lp
Andrej
No osebno sem bil po vseh *(vecini ali pa dejmo rec vsaj na vseh vecjih) arheoloskih ostanik na Yucatanu in Chicken Itza ni najlepsa. Je sicer najbolj znana, meni je recimo bilo najlepse ravno v Coba, ker se ni vse raziskano pa kar sredi djungle je (ce se slucajno odlocis si nujno sposodi kolo ker je podrocje res ogromno). Ko se vzpnes na castillo grande (piramido) imas krasen razgled. Drugace je zelo zanimiva tudi Puuc Rute (Labna, Sayil, Uxmal ) kjer je drugacen stil kot Coba,Tulum,Chicken Itza saj je drugacna arhitektura.
Ko sem sam izbiral kam bi sel sem si najvec pomagal z tem linkom :
Forum je zaprt za komentiranje.