Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Avtodom da ali ne

Avtodom da ali ne

Smo mlada družina z dvema otrokoma. S potovanji imamo že precej izkušenj, prejadrali smo že celo Evropo, večinoma z našim šotorčkom. To dokazuje, da nismo preveč zahtevni in da kakšnega posebnega luksuza ne potrebujemo.
Kljub temu pa zadnje čase precej razmišljamo o tem, da bi kupili avtodom. Tako bi bila potovanja udobnejša, vseeno pa bi verjetno izgubila nek čar prvinskosti, ki ga predstavlja šotoriranje.
Še pred leti sem bil prepričan, da se ne bom nikoli prevažal naokoli v plastičnem “skafandru”, ampak z leti in predvsem z otroci postaja uporaba avtodoma čedalje bolj resna opcija.

Ker se na tem forumu večinoma srečujejo tisti, ki so bolj popotniki kot turisti, torej meni bližja skupina ljudi, me zanima vaše mnenje glede uporabe avtodomov.

Pozdrav,

ne vem, ce te pravilno razumem ampak nekaj v zvezi z avtodomi lahko najdes tu: http://caravaning.zanimiv.net/

p.s.
Ce nameravas kupiti avtodom vprasaj tiste, ki ga imajo ne pa tiste, ki ga nimajo. Kaj si mislijo drugi te naj ne odvrne od nakupa, ce si odlocen, da ga nabavis !

lp motorist

Če imaš možnosti, ne oklevaj. Kot vidiš na sliki, smo imeli več kot dve leti takle prehodni AD. Podaljšan, povišan kombi, zadaj postelja, kemični WC za vsak slučaj, in smo bili kar zadovoljni (avto je bil malo prestar in s tem v zvezi so bile okvare prepogoste, stroški pa tudi). Z njim smo prekrižarili Maroko in Turčijo. Idealno. Toda zadnjih štirinajt dni imamo Adrio Vana. Za štiri. Okreten, poskočen, udoben in vse kar zraven paše. Resno ga bomo prvič preizkusili za prvomajske praznike(Avstrija, Nemčija, Švica, Italija). Če želiš kaj več zvedeti o teh zadevah, se mi pa oglasi na moj e-mail.
Lp, Vojc
Še to, tudi mi smo prejadrali marsikaj na tak ali drugačen način (moj emšo), zdaj pa, ju hu hu.

matjaž,

za probo ga rentejte za kakšen podaljšan vikend ali teden, da vidiš kako vam bo všeč.

lp

Pri nas je bilo tako. Ko sem bil še mlajši, smo s starši hodili večinoma po kampih, ker hotelov ni nihče maral. Potem smo eno leto rekli da gremo s kombijem do Gardskega jezera in čez Brener v Minhen in nazaj. Imeli smo namen spati v penzionih, vsako noč drugje. Ker pa je bilo v kombiju dovolj prostora, sem noter vrgel še jogi. Na koncu je izpadlo tako, da smo vse noči prespali v kombiju. Naslednji korak je bil najem avtodoma. Verjameš ali ne, takoj po prihodu domov smo začeli po oglasnikih iskati avtodom in v naslednjih dveh letih prekrižarili praktično celo europo. Nato smo avtodom prodali. Zadnjih 5 let pa s punco vsako leto potujeva okrog s kombijem. Sedaj sva tako daleč, da imava iz njega narejen že nekakšen improviziran avtodom (postelja, tekoča voda, rezervni akomulator, predali…). Seveda resno razmišljam o pravem manjšem avtodomu.

Moj nasvet: če imaš možnost ga vsekakor kupi. Čar prvinskosti ne boste izgubili ampak bo še močnejši. Prej ste bili nekako omejeni na urejena šotorišča, torej kampe, sedaj boste pa lahko bivali praktično kjerkoli. Se pelješ ob cesti in zagledaš cesto, ki vodi do obale. Zapelješ se tja, da bi se okopal, pa ti je všeč in ostaneš do naslednjega dneva tam. Če boš na plaži postavljal šotor, znajo biti težave, če te pa pride kdo preganjati, pa se v najslabšem primeru vsedeš v avto in odpelješ naprej. Moram pa povedati, da za kampiranje še nikoli nisem nikjer plačal (razen kadar je šlo za namensko odločite “5 dni na enem mestu v kampu”), pa se mi je samo enkrat zgodilo, da so me preganjali. Villeneue Loubert na azurni obali in policaji z “No camping sur la plage”. Bilo pa je na kupu kakšnih 20 avtodomov. Midva sva šla samo do supermarketa nakupit hrano in ko sva se vrnila, so bili tam že novi. Policaji so se spet vrnili čez 2 dni, ko sva tudi midva potem odšla naprej.

Skratka izkušnja je odlična, saj imaš po eni strani vse s sabo, najpomembnejše je pa to, da lahko ostaneš kjerkoli se ti dopade.

Seveda vam pa iskreno priporočam (če še otroci niso preveliki), kakšno manjšo zadevo, narejeno iz kombija. Ta Adria Van za 4 je sploh odličen, je pa na trgu tega več kot dovolj. So manj vpadljivi in precej bolj okretni za vožnjo po obalnih mestih. Pa še s parkiranjem nimaš nobenih težav. Starši so imeli Adriatica 610, sem pa lani in predlani potoval tudi s sposojenim Rimorjem 648. Je že luksuz, ko imaš celo stnovanje s sabo, potniki se pa lahko med vožnjo obnašajo kot v domačem stanovanju, toda če se s takšnim ostaviš na plaži, te hitro začnejo grdo gledati (preganjal nas ni nikoli nikjer nihče, je bil pa nek razmeroma nepriejten občutek), največji problemi so pa, ko se odpelješ v kakšno mesto, pa rabiš parkirni prostor za avto velik 7×2,5 metra in 3,5 metra višine :). Pozitivno je edino to, da ti ga pajek ne more odpeljati 🙂

Opažam, da zastrupljenih s tovrstnimi avanturami niti ni malo, predvsem mislim takih, ki smo se nekako evolucijsko privlekli do AD. Mi smo tako imenovali že kombi, čeprav je imel samo posteljo in kemični WC, ostalo pa smo kar sproti prirejali.
In konec koncev, ni da se ne bi mogel strinjati z monacom.
Lp, Vojc

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close