BVG (Berlin)
Zdravo!
Saj vem, da se se je o Berlinu že veliko pisalo, ampak mene zanima nekaj specifičnega. Namreč, nameravam kupiti tedensko vozovnico BVG. Ta vozovnica velja za avtobuse, tramvaje, trajekte, podzemno železnico in vlake. Se lahko s to vozovnico peljem tudi na S-Bahn-u? Ta namreč spada pod podjetje DB (Deutsche Bahn). Prav tako me zanima, če BVG vozovnica omogoča tudi vožnjo z vlakom AirportExpress.
Hvala za informacije!
LP
Kot je meni znano velja tudi za S-bahne (vozil sem se, sedaj sem pa malo podvomil, ako legalno :-)) ). Saj to je podoben prevoz kot U-bahn, torej podzemna, s tem da pri podzemni vsaka proga vozi po točno določenem tiru medtem ko moraš pri S paziti kateri vlak pride na kateri peron. Za vlak airport express pa žal ne vem.
Tu naj opozorim še na možnost, ki sem jo zasledil ravno v Berlinu: poleg enosmerne karte za podzemno obstaja tudi Kurzfahrkarte ali nekaj podobnega, kjer se da prihraniti kar kakšen evro, namenjena je pa vožnji za eno ali dve postaji.
To opcijo poznam, ampak nameravam kupiti kar tedensko karto, da mi ni treba stalno mislit na to, da moram kupit karto in jo potrdit.
Tudi jaz sem bila 100%, da se da vozit po vseh mogočih prevoznih sredstvih, ampak v LP je S-Bahn ločen od ostalih prevoznikov. Nekaj sem že na netu iskala, ampak še nisem nič zasledila …
Kar se tiče letališč (info s strani ), tako da s tisto tedensko karto, ki jo lahko kupiš kar na avtomatu boš prišla v center:
Flughafen Tegel
Bus JetExpressBus TXL, X9, 109, 128
Flughafen Tempelhof
U-Bahn U6 Platz der Luftbrücke
Bus 104 und 184 bis Flughafen Tempelhof und:
341, N4, N6 (nicht am Wochenende) bis U Platz der Luftbrücke (kurzer Fußweg)
Flughafen Berlin-Schönefeld Bhf
Bahn: RE4, RE5, RB14, RB24
S-Bahn S45, S9
Bus 162, 163, 171, 734, 736, N46, N60 Direktverbindung und:
162, 171, N46, N60 bis Flughafen Schönefeld (Terminal)
Pa še ena povezava:
Ma, jaz mislim, da ista karta velja tako za BVG, ker povsod skupaj nastopata, karte se kupi na istih avtomatih, iste cone veljajo, tudi dosti skupnih postajališč imajo. Žal se pa ne morem spomniti, ali sem doživel Fahrscheinkontrole, ko sem se vozil na U ali S-bahnu, vem samo da ni bilo problemov. Je pa res da so kontrole kar precej pogoste.
Aja, potem sem se spomnil, da imam še nekje shranjene vse karte iz berlina in sem šel gledat če na njih kaj piše: rezultat je sledeč: nekatere so bile kupljene (so imele logo) S-bahna, nekatere BBV ali nekaj podobnega (verjetno je to sedaj BVG). Vse sem uporabljal za vse prevoze, na navodilih na zadnji strani ene od kart pa piše, da Kurzstrecke karta velja ali za vožnjo z U-bahn ali S-bahn največ tri postaje, ali pa za 6 postaj omnibusa in še nekega prevoza. Iz napisanega sodeč, je karta uporabna tako za BVG prevoz, kakor tudi S-bahn.
Najlepša hvala!!
Za vse prevoze sem relativno dobro informirana, tudi plan prog imam, zanimala me je le veljavnost BVG karte na S-Bahnu in AirportExpressu. Sicer pa … če me dobijo, da nimam ustrezne karte, se lahko izgovorim, da sem pač nevedna turistka … Bodo že razumeli in ne bodo komplicirali.
Še enkrat hvala za trud. 😉
LP
Na spletni strani BVG (Tickets&Fares->Fare zones) piše naslednje:
“The city of Berlin is part of the Berlin-Brandenburg transit authority (VBB). This means that if you travel into the surrounding areas which are served by different transit companies, you will need only one ticket which is valid for the complete trip.”
Iz tega sledi, da se lahko z eno karto pelješ s katerimkoli prevoznim sredstvom, vključno z S-Bahnom in AirportExpressom (tudi iz lastnih izkušenj), ki oba spadata pod Deutsche Bahn. Nad tem tekstom so tudi logoti (tale množina od logo se ful smešno sliš) vseh podjetij, med katerimi sta tudi znakca za S-Bahn in DB.
Forum je zaprt za komentiranje.