Delo v Avstraliji
No ti šalabajzar pol pejt pa dol pa deli na črno k si tak junak.
Glede na to kar se pa jest vidu v Avstraliji majo pa to precej bl pošlihtan kot pr ns k vsak geliptar(naši J sosedje) lahko dela kjer se mu zljubi predvsem na gradbiščih ne slišiš slo besede.
Delovne vize je pa sedaj v Avstraliji dobiti precej težje kot včasih ( 2 leti nazaj) !!!!!!
mladi gospodic ne se razburjat. Nobena drzava ni tako urejena, kakor se ti zdi. Poleg tega bi se lahko naucil pogovarjati z ljudmi.
Res je, da pri nas veliko ljudi dela na crno, a to ni tako kakor se tebi zdi. Moj prijatelj je delal 2 meseca na crno na plantazi (tezko delo!). tudi sam, ko se bil dol, so bili na vseh farmah tudi ljudje ‘zaposleni’ brez delovnega dovoljenja. Kdo pa mislis, da bo dal delovno dovoljenje Azijcem, ki potem nikoli vec ne bodo odsli iz drzave?!
Imas pa prav, delovno vizo dobis tezko; ce kdo jamci zanjo, ali si izobrazen in isces sebi primerno sluzbo, pa brez tezav,
Ko pa ze tako grdo pises o nasi lepi drzavici, pa vedi, da je na Japonskem (ki velja zagotovo za najbolj urejeno drzavo na svetu in NE delovnih dovoljenj brez jamstva) vec kot 600.000 ljudi zaposlenih brez vsakrsnih papirjev.
lp, I.
Da ne bomo filozofirali na splošno.
1. Res me zanima, zakaj nihče od tistih, si so se tako ustili, kaki miljoni padajo v tujini z neba, ne pridejo povedat, kako so se znašli v konkurenci z azijci, afričani, južnoameričani in drugo delovno silo, ki jim je glavna konkurenca pri delu na črno. Pri nas se zahteva najmanj jurja na uro, če hočeš delat v tujini, se ta postavka sorazmerno poviša, že zaradi višjih stroškov (hrana, bivanje, …) Azijec, glavna konkurenca za delo na črno, pa zasluži doma 30 dolarjev na mesec!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Nekajkrat sem pisal o konkretnem primeru, v katerega sem bil sam vpleten. Tip je nabral ekipo in z njo šel delat v Rusijo. Mislim da je bilo cca 10 delavcev, on, pa še nekaj ljudi. Do konca so delali na projektu (gradnja tovarne), na koncu so jim investitorji pobegnili. Človek je iz Rusije, tam nekje okrog Urala, zastavil hišo (sreča, da jo je imel), da je dobil denar za plačilo avionske karte sebi in celi ekipi za vrnitev. Tip ni noben šalabajzer, ampak relativno sposoben človek, ki ima podstrešje relativno dobro urejeno.
Drugi primer, nisem bil vpleten, osebno poznam pa “glavnega igralca”. Hodil je na črno delat v Avstrijo, neposredna soseda. Z ekipo delavcev (3) se je šel malarijo, tam je imel posrednika, ki mu je urejal delo. Po 2 letih plačevanja bolj tako tako (malo plačila, malo obljub, malo pozabljenih obljub itd. ) ga je, ko se je dolga nabralo dovolj, prijavil za delo na črno. Tip je dobil globo in prepoved vstopa v Avstrijo za 5 let. Globe je bilo več kot je v 2 letih zaslužil. Na koncu je ilegalno bežal iz Avstrije, da ga zaradi neplačila globe niso zaprli. Tudi ta ni noben šalabajzer.
lp
bv
Bojanv, malo prevec si razsiril temo, ceprav sem z veseljem prebral. V tujini noben zasluzek ni lahek, sploh pa v organizirani drzavi…. Kdor misli, da se da v tujini z lahkoto zasluziti, se moti. Vsaj legalno ne gre.
Tema tukaj je bila, delo v Avstraliji. Student, popotnik tezko dobi delovno dovoljenje, za 3 mesecno potovanje pa potrebuje nekaj cvenka. Vecinoma fantje delajo na plantazah (nekateri po hostlih) in redkokateri, ki jih jaz poznam si se zelijo delati v poletni vrocini. Denarja je zelo malo, a dovolj za potovanje..
lp, I.
Mura, žal ne verjamem, da je to kaj dosti razširjanja teme… Mogoče pa…
Glavna delovna sila v Avstraliji so azijci, Filipinci večinoma, tudi Indijci. Ti podatki so na voljo. Drugi poadtek, ki je na voljo, je, koliko študent zasluži v Sloveniji. Fantje od 700 SIT na uro, do 1500. Predpostavim, da je povprečna cena jurja.
Jasen podatek je, da normalno razmišljujoč študent raje dobi jurja v Sloveniji, kot jurja in pol v Avstraliji, saj plača poleg vsega še bivanje in pot tja in nazaj. Seveda, predpostavljam, da gre za človeka ki gre v Avstralijo delat in ne samo kak dan služit za nadaljevanje poti. Potem je njegovo razmišljanje verjetno malo drugačno.
Jasen podatek je, koliko zasluži na uro azijec, če ga potrebuješ, ti bom poamgal ta podatek poiskat.
ne glede na namene, mi bo, ob mojih izkušnjah s tega področja, nekdo težko razložil, da smo evropejci konkurenčni pri delu na črno z azijci – že če primerjam izhodiščno ceno v svoji državi, ki pa je vendarle kriterij za primerjavo zaslužkov.
Druga dva primera sta pa le v ilustracijo, kaj se v življenju dogaja, nič več, čeprav bi o vsakem posebej lahko napisal še kako podrobnost, ne verjamem, da bi spremenila bistvo stvari.
Pri vsem skupaj sem pa preskočil tisto, da je to potovalni portal, ne posredovalnica za delo – tudi portali kjer ljudje iščejo in ponujajo delo obstajajo.
In, kot sem napisal nekajkrat, človek kupi kruh pri peku….
lp
bv
No pa za vse tiste, ki so preleni za iskanje, bi pa si pustili plačevat svoje storitve
Sem se potrudil in poiskal
lp
bv
pozdrav.
sva s kolegom probala delat v avs 3 leta nazaj, pa je za slovence brez delovne vize kar težko.
poklicala sva ogromno farm, kjer sicer zaposlijo popotnike za pobiranje sadja ali kaj podobnega, ampak na brez vize. na koncu pa nama je le uspelo dobit farmo, kjer vzamejo na črno, takrat nama pa je zmanjkalo časa. moraš bit vztrajen, najboljše pa je it direkt na farmo, pa se tam dogovorit. če kličeš po telefonu, te najrajši skenslajo. avstralska vlada je ratala stroga do tega.
probaj.
lp mitja
…pa se to.azijci si zelo tezko tudi privoscijo let do avstralije poleg tega morajo ob legalnem prestopu meje imeti tudi vozovnico za nazaj.ce si popotnik in te inspekcija vprasa kaj delas na farmi jim lahko odgovoris da delas za prenocisce oz zastojn ker pa c spoznavas dezelo.azijcu pa brez vize brez vprasanje odvzamejo p.list in za vedno prepovejo vstop v au.
moje mnenje je da pa azijci le niso taka konkurenca.govorim iz izkusenj azijca ki je dobil prepoved vstopa ker so ga dobili na crno.niso pa to moje osebne izkusnje tako da…
lp
bojanv napisal:
. koliko študent zasluži v Sloveniji. Fantje od 700
> SIT na uro, do 1500. Predpostavim, da je povprečna cena jurja.
>
> Jasen podatek je, da normalno razmišljujoč študent raje dobi
> jurja v Sloveniji, kot jurja in pol v Avstraliji, saj plača
> poleg vsega še bivanje in pot tja in nazaj. Seveda,
> predpostavljam, da gre za človeka ki gre v Avstralijo delat in
> ne samo kak dan služit za nadaljevanje poti. Potem je njegovo
> razmišljanje verjetno malo drugačno.
Ne Bojan V., podatek, ki si ga nevedel ni čisto točen! Študentje dobijo tudi precej manj- od 450 sit naprej, nočno delo v igralnem salonu npr. samo 600sit!
Glede na tisto drugo pa: Verjamem da si nekateri želijo spremeniti okolje in četudi za to niso 2x bolje plačani. Čeprav v Avs. so! Verjetno pa res nihče ne gre v Australijo samo zato da bi tam delal na plantažah in se nato vrnil v depresivno SLO (v primerjavi z AUS). Če si bil tam spodaj veš o čem pišem!! So še druge pomebnejše reči.
Delo v Avstraliji- nemogoče. Zakon je strog, inšpekcij veliko, tudi na farmah se težko, težko kaj najde. Morda in le preko vez- najbolje Slovencev, Jogoslovanov tam doli. Za hrano in stanovanje se sicer da delat, ne pa na način, da bi dobil ven realni denar. Naravoslovcev in vseh je doli preveč- razen medicinske stroke, manjka pa tudi obrtniških poklicev z izkušnjami. Če nisi parav zelo, ah in oh maher- te doli ne bodo sprejeli! -Tudi če se odlčočiš za študij- dobiš potem študentsko vizo in ne še delovne gratis. … V vsaki državi se da nekaj mutit, menit, v urejenih manj. Avstralija je tako strašansko urejena, amerikanizirana in dobiti kakršnokoli plačano delo je ZELOOOOOOO težko.
Če si zelo šparoven, potem preživiš z 100.000 SIT na mesec in malo vidiš, če se češ imeti dobro- hostli, fajn hrana, parki, vstopnine, 300.000 SIT- na mesec!!!
Klemen
Forum je zaprt za komentiranje.