Najdi forum

BOLIVIJA

Marca odhajam bolivijo, ima kdo kaksne nasvete, kaj odsvetujete – priporocate?
Odhajam na Altiplano(oruro, tupiza,uyuni,..) in La paz-okolica(isla del sol, copacabana)

Lp, Janino

Bolivija je zelo lepa in sigurno boš navdušen. Definitivno ne smeš zamuditi Salar de Uyunija, prav tako pokrajina okoli Tupize naravnost fantastična, rudnika v Potosiju ne smeš zamudit če si že enkrat tam, v La Pazu si kamot vzameš par dni, mi smo si tam vzel tut eno turco po kao najnevarnejši cesti na svetu s kolesom – to se ti zelo splača, če imaš vsaj malo želje po adrenalinu. Aja pa seveda Titicaca. Tut džungla na severu je baje kr v redu, samo če greš že v Pantanal se ti to ne splača. Mesta – Sucre, Cochabamba, La Paz je bil nam fantastičen

Evo se bom tudi jaz prislinil na to temo – jaz grem v Bolivijo februarja. Zanima me vreme in ali je sploh možen obisk džungle v tem letnem času. Iztokp – koliko časa vzame in stane ta spust s kolesi – enkrat sem ga videl na video, zgleda obetavno…Pravzaprav m zanima vse – v glavnem razpišite se…

Vreme… baje je v tem času v Boliviji deževna doba. Jest sem bil tam v marcu in o tem nič ne vem, v treh tednih je deževalo dvakrat po 15 minut. Za džunglo v Boliviji sam ne vem, sem govoril z folkom, ki je bil tam in so se imel čist OK; mi smo bli kakšn mesec prej v Ekvadorju, v Pantanal nam pa ni uspel pridet. Spust s kolesi ti vzame dva dni – en dan spusta (4800 m .n. v. na 1200 m. n. v.), potem prespiš v mestecu Coroico in naslednji dan se vrneš z avtobusom. Ali pa tut ne, v Coroicu se čist da kej zabluzit, mi smo bli v hotelu z bazenom za 500 Sit. Izlet si zrihtaš v LaPazu, zadeva se mi je zdela relativno draga, z intenzivnim pogajanjem nam je uspel zdilat na 22 USD, ampak se pa definitivno splača…

Ravno sem se vrnil iz Bolivije, če koga kaj zanima naj pokliče na 041 203 434.

V tem času v Boliviji ni deževna doba, je pa bila do nekje srede novembra, kar pomeni, da ponoči včasih dežuje, podnevi pa le izjemoma. Glede DH-ja: cene koles so od 39 do 65 $. To pomeni, da dobiš kolo z disk zavorami in v osnovi zadnjim amortizerjem, za nekje 45 $ pa polno vzmetenje ( ki je priporočljivo zaradi ceste, ki je dejansko polna lukenj, ozka 3m in polna tovornjekov ). Mi smo šli z Downhill Madness, ki je ena od bolj priznanih agencij z dobrimi vodiči. Za ta keš dobiš še prevoz z jeepom na 4730 m, 2x malico, kosilo na koncu, zagotovljeno varnost in spremstvo ( gor je ponavadi megla ali dež, tako da jeep vozi pred nami in sporoča stanje na cesti ) in prevoz nazaj ISTI dan, tako da si zvečer že v La Pazu.

Hja sem kar presenečen, hvala za vse informacije….Ta Bolivija je kot zgleda kar popularna.

Dodatno vprašanje (če ste še pri volji..) Je kdo obiskal katerega od narodnih parkov, zanima me dostopnost, čas, cena in seveda vaši vtisi…

Nekaj bolj out: simpatičen in ne predrag hotel/penzion ali karkoli že v La Pazu! Predlogi?

Maya hostel/hotel, $5,5 na noč na osebo v dvoposteljni sobi, tv, nova oprema, odlična lokacija 200 m od katedrale, spodaj agencija Downhill madness za DH do Coroica

Hostal Gloria (pazi, ne hotel), cca 3 $, sicer brez TV ampak verjem, da je v La Pazu ne boš pogrešal. Kar se pa tiče agencij za kolesarsko turo – itak jih je kot dreka, najboljš da potrkaš na čimveč vrat, pri tem pa pazi, da boš za svoj denar dobil kolo, ki ima solidne zavore in močno ogrodje. Ko boš gledal tiste prepade, boš hvaležen za dobre zavore. Fajn je tut, če greš s kakšno manjšo skupino, če je preveč ljudi se hitro zgodi kakšna “nevšečnost”. Mi smo bli trije, to je blo čist OK

Eno vprasanje… kako najceneje tja? Iscem mozen nacrt za junij 2005…

Mogoce ve kdo, koliko je enosmerna iz Brazilije v La paz? Da bi sel npr. gor z letalom, nazaj grede pa po zemlji, pa si se pogledal Pantanal…

Pa koliko casa rabim? (3-4 tedne?)

Pejt tja in nazaj z busom, letalo je svinjsko drago. Iz npr. La Paza čez Potosi, Sucre in Santa Cruz, z vlakom čez brazilsko mejo v Corumbo, v Pantanal, nato čez sao Paolo v Rio porabiš min. 14 dni. Računaj pa 3 tedne.

Lahko pa še bolj enostavno – vzameš kombiniran let; priletiš v Rio, domov iz Lime (ali obratno), kar sigurno ne bi smel bit dražje, če letiš z isto letalsko družbo, pa si potem pogledaš še najzanimivejše stvari v Peruju. Edini možen problem je v cajtu – min. dodatne tri tedne

Kaj pa npr. Cile? Oz. Santiago? Tam pac tistih 20-30 ur voznje na sever, al pa notranji let na sever, ki niti ni tako drago (po mojih podatkih max. 100 US$) Da npr. pristanem v Cilu in letim nazaj iz Ria ali Sao Paola…

Da bi pa dvakrat delal pot po zemlji iz Brazilije v Bolivijo in nazaj pa raje ne… Vseeno casovno traja prevec, in dam raje kaksnih 200-300US$ za let v eno smer… (samo problem je v tem, ker je poceni letov malo, Varig je pa svinjsko drag).

V Peruju pa sem ze bil (takrat mi je zmanjkalo casa za Bolivijo, ko sem racunal cirka 2,5 meseca za pot od Kolumbije do Bolivije), in v Limi ne bi rad pristajal, saj mi je osebno eno najbolj neprijetnih mest v katerih sem bil (ok, je na 1. mestu!). So pa tam definitivno ugodni leti do Puna, ce ne bi zelel potovati po Peruju… (od 70 do max. 100US$).

To s Čilom je tut čist kul varianta, izlet v Salar de Uyuni se da narest tut tako, da ga začneš v Čilu in končaš v Boliviji (ali obratno) in potem enostavno nadaljuješ potovanje. Sicer ne vem, kaj je kaj za videt v Čilu, ampak mogoče bi blo škoda, da bi ga enostavno na hitro pičil na sever. Ne vem…lahko se mal pozanimaš kaj si lahko na poti pogledaš

khm… po pravici povedano, me v Cilu ne nic ne veseli biti junija… oz. med njihovo zimo… 🙁 V Patagoniji in na ognjeni zemlji pac pozimi nimas kej za delat… oz. mas, samo je hlaaaaaadno… Ze v Peruju je bilo hladno julija in avgusta (ko je sonce zaslo), kaj sele nizje 😉 Od drzav kjer se nisem bil v J. Ameriki, me Bolivija se najbolj privlaci…

ha ha ha, pol se pa kar pripravi, v salarju ob tem času baje zmrzuje… samo ne pustit da te to ustavi, še zmer je vredno

kar se tice spusta s kolesom v coroico ti vzame lahko samo en dan. gre se namrec zjutraj in po kakih 4 urah (ce si hiter ) prides do hotel in tam imas kosilo. skupina s katero sem jaz sla so te isti dan peljali tudi nazaj ce si hotel. a jaz sem nadaljevala pot naprej v rurranabaque kjer sem se imela super posebno ko smo ujeli anakondo.

cena prevoza s kolesom z agencijo ecoadventure bolivia stane 39$ in res poskrbijo za tvojo varnost. ko sem jaz sla po tej cesti je llilo kot iz skafa a vseeno je bilo neverjetno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close