Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice kako se pripraviti na pot in kaj vzeti vse sabo?

kako se pripraviti na pot in kaj vzeti vse sabo?

Živjo
Obračam se na vas v upanju, da mi boste pomagali kako se pripravit na potovanje?
Katere informacije si vse pridobite,kaj vse vzamete samo za na pot,kolko prtlage,kolko fotoopreme?
Kolko fimov?
jaz upam,da mi bo uspelo it s transibirsko železnico.

lp
nika

– vodiče o državah, ki si jih nameravaš ogledati
– zdravila (aspirin, fenistil, oglje, pa kakšen šnops 🙂 )
– velik nahrbtnik
– cunje (dovolj sp. perila, če slučajno dalj časa nimaš kje prati)
– pozanimaj se za vize
– količina filmov odvisna od trajanja potovanja (3 mesece recimo 10 filmov)
– pohodni čevlji
– cepljenja (Azija: hepatitis A, tifus, mogoče tablete za malarijo)

Verjetno sem kaj pozabila, bodo pa še drugi dodali. Srečno na poti, T.

V dezevni dobi ti bo prisla prav tudi kaksna vetrovka.Vzemi tudi koplake.Sam imam digitalni aparat-tako da z filmi nimam problema(na eno kartico 256Mb lahko naredim okoli 900 slik -1600×1200).Jaz sem se cepil za A+B hepatiatis(eno cepivo za oba virusa-3 krat se cepi -traja 20-edini problem je da je tu zelo drago vsako cepivo cca 14000 sit.Pozanimaj se za cepljenje v Italiji-Gorica.
Vodici so najboljsi od lonely planet.Vecina vodicev (Thailand,Cambodia,Laos,Myanmar,Vietnam)lahko kupis zelo poceni na ulicah v Kambodzi(seveda so kopije-vendar zelo dobre,tiskane).

Poleg vsega že naštetega je po mojem mnenju vedno pametno vzet s sabo fotokopije potnega lista (in vize če je potrebna) in jih spravit nekam ločeno od njega…za vsak slučaj če ti ukradejo nahrbtnik da imaš manj problemov s formalnostmi…, lp

Sem karta-freak, tako da najprej nakupim karte, naj bodo to avtokarte države kamor grem (če grem z avtom), ali mesta, podzemne, javnega prevoza itd.

Cunje pač kar rabiš, tu ni dosti dilem in nasvetov.

Foto oprema, osebno nikoli dovolj, vsako leto dokupim kakšen objektiv ali aparat, tako da si počasi širim sistem, trenutno premorem 2 SLRja, v katerih imam ponavadi različne filme. Če grem v kakšno mesto s starejšim jedrom ali kaj podobnega dam v en body ČB film, v drugega barvnega, če potujem po pokrajini dam v enega DIA film v drugega negativ, če potujem pozimi dam v enega 400 ali 800 ASA za popoldan, ko se hitro stemni in v drugega 100 ali 160 ASA za čez dan.
Digitalca tudi nosim s seboj, imam trotla, ga uporabljam za klasične slike “nasmejana oseba pred znamenitostjo”, kjer SLR ni potreben. Imam 256 MB kartico na kateri stoji cca 150 slik v najvišji kvaliteti, ne šparaj na kvaliteti, rajši dokupi še kakšno kartico.
Stojalo tudi nosim okoli po svetu, izpadem sicer malo čudno s foto torbo na eni rami in stativom na drugi, med turisti, ki vihtijo mini-digitalce. 🙂 Sem pa že naletel na probleme, ker so mi rekli da ne smem imet tako “kompliciranih” aparatov ob kakšnih znamenitostih, da slučajno ne bi prodal kakšne slike, slikam pa izključno zase in ne služim s tem.
Filmov raje preveč kot premalo, jaz včasih poslikam film v enem dnevu, včasih v enem tednu, tako da je to osebna preferenca. Vzamem vedno različne filme s seboj, vsaj kakšna 2 ali 3 tipe za različne situacije, kakor napisano zgoraj.

Obvezno kakšno nezgodno zavarovanje, če se spomnem izpis tarif za GSM v ciljnih deželah, skrb za vodiče prepustim sopotnikom.

Jurij

pakiranje 15 minut , spodnje perilo , 2 srajci ali 3 , pulover , 3 hlače, pižama, 2 ali 3 kopalke, osebna izkaznica , najmanj 2 ali več kartice , pasoš za čez lužo , digitalec , nekaj gotovine , informacije iz interneta , pohodni čevlji , copate , hotelska rezervacija ali rezervacija sob ,dobra knjiga , in go !

a se ti ne zdi da malo flodraš! slr dinozavri?
pomnilniške kartice brez težav zdržijo troipske nevihte, 50 stopinj in vs etreslajaje.za filme nisem ravno prepričan.že 3 mp digitalec presega barvno / kontrast , svetlobnost , realizem / najboljše srl !

čez nekaj let jih bodo nehali izdelovati ! polovica proizvajalcev jih razen trotl zihrov tako in tako ne izdeluje več !

A ti to resno?

Si kdaj videl kakšno sliko iz SLRja v primerjavi s trotl-digitalcem? Očitno ne, ker je razlika jasna kot beli dan, pa ne v korist digitalca. In brez skrbi da vem kaj govorim, imam 3 SLRje, 2 digitalca in nekaj trotlov na film. In digitalcev nimam kakšnih Trust ali Mustek, ampak Canon in HP.
Toliko za informacijo, ravno trotle so skoraj nehali delat, SLRje pa še naprej proizvajajo, npr. Canon je v zadnjem letu predstavil vsaj 2 nova modela, Nikon je ravnokar prikazal novi F6 na Photokini…
Se strinjam, da film aparati izumirajo, vsaj 35mm format, ampak če bi bilo res kar si ti napisal, bi si vsi profiji nakupli 3MP trotl-digitalce in prodali drage EOSe 1V in L objektive. Kar naj, smo ljudje, ki jih z veseljem odrešimo tega bremena.
Kar se zanesljivosti tiče nisi še nikoli slišal za koga, ki je zgubil vse na CF kartici? Ali pa zapekel slike na CD, ki se je potem poškodoval? Zanesljivost je predvsem odvisna od tega kako ravnaš z medijem, v obeh primerih moraš pazit. Doma imam gomilo DIAsov od fotra, ki so še vedno čisto uporabni, ne vem kako si bodo moji otroci pomagali s 30 ali 40 let starim CDjem.

Jurij

samo eno priporočilo…
use dokumente ki jih misliš uzet s seboj poskeniraj in shrani na nek server, to ti bo najbolj koristio če ti use poberejo….
so pa mene in moje frende oropal v Ukrajini pa so nam na licu mesta vrnil pasporte!

brez panike in kompliciranja pojdi na pot:-)

lp jure

Pa vzemi s seboj še kakšen zemljevid od Slovenije, po možnosti takšnega, s katerim lahko Slovenijo umestiš v regijo, tko da bo tvojim tamkajšnjim sogovornikom jasno kje je Slovenija. Mi imamo ponavadi s seboj kar brošuro od slov. turistične org. na kateri je cel kup informacij – zelo uporabno. Tut kakšn šnopček ne škodi, da ljudem predstaviš “traditional slovenian drink” – se splača že zarad posledičnega izraza na njihovem obrazu 🙂
Potovalni čeki, če te slučajno oropajo, prej se samo pozanimaj, kako je s provizijami v ciljnih državah in katere sprejemajo. Pa ne pozabi na drobnarije: švicar, blokec, kuli, budilka, kompas tut prav pride, napihljiva blazina za dolge vožnje z avtobusom, itd…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close