New York
sem bla tudi jst 3 dni tam…. prvi dan: smo po zajtrku šli pogled kip svobode… ellis island (ki je tudi vključen v ceno) smo izpustili… ki če ne gre preveč časa… pol peške po broadwayju do wall streeta in zraven je še ex wtc…. tam smo šli na podzemno in do chinatown….smo se sprehodli pokosilali i se odpravili peš še do little italy (to je bistvu samo čez cesto :))) na kafe.. pol smo se spet s subwayjem odpravli do madison square gardna od tam pa do empire state buildinga, ki je najboljši za ogled tik pred mrakom… tko da si naštimaj oglede tako da boš takrat tam….. od tam smo si šli proti rockfeller centru… (tam je radio city hall in ena taka fajn terasa z lokali) od tam pa do st. patricks cathedral…. zelo naporen dan :))))))))))
drugi dan smo šli s podzemno na drugo stran brooklynskega mostu in ga prehodili, od tam vidiš tudi pier 17, na koncu pešpoti prideš na trg kjer je občinska hiša (ti city hall)… spet smo šli na podzemno in od tam do t.i. likalnika… pol spet na podzemno in do chrysler buildinga peš do združenih narodov in pol nazaj v central park, po central parku na times square (ker nas je ujel dež) smo se zatekli v trgovine…. bloomingdales in macy’s in naredili malo šopinga.. trgovini sta sicer zanimivi tudi samo za si pogledat… saj so ful ogromni… ena je mal dražja od druge
tretji dan smo si namenili za ogled muzejev… tle je pa popoloma stvar okusa… moma je super (meni najbolj všeč), gugenheim je tudi vredu, pogledat pa smo si sli se metropolitan – torej operno hišo
računaj da nismo hiteli, da smo se tu pa tam ustavljali gledali (recimo v chinatown kitajce igrat neko igro podobno pandolu,….) vendar smo si vecino stvari pogledali…. jst sem si zelela videt se yankee stadium (ta je v bronxu), columbia university, tam kjer je nekoc bil slavni studio 54
vem da pridem nazaj … ker mesto ni zanimivo le zaradi znamenitosti ampak predvsem zaradi nocnega zivljenja…. broadway je tisto ta pravo, jazz clubi, hip hop lokali itd…. v glavnem če maš možnost se raje odpovej kaki zanimivosti pa pejdi zvečer mal ven pogledat… seveda NIKOLI SAMA;)
lepo se mej
grantica
nikoli sama??? daj,daj, nyc že ni tak bav-bav. je bil mogoče pred 15 leti, zdaj pa so stvari čisto pošlihtane. nič kaj bolj nevarno kot ljubljana zvečer. če ne izščeš nesrece in ne hodiš v predele, ki jih odsvetujejo se pravi da se držiš manhatana se nimaš kaj bati. brigaj se zase in vedno se opraviči, če storiš kaj narobe, pa ni potreben noben strah….
torej jst sem bla po nakljucju v nyc med svojim obiskom v south carolini pri bratrancu in sva se pol odlocla za potep na sever…. rentacar pa to….mam pri sebi vsopnice samo pri vecini ne pise cena, so pa internetni naslovi tko da ti kr precekiraj, ker se je marsikaj spremenilo (npr. kip svobode so recimo takrat obnavljali znotraj) :
1. empire state building $12 …. esbnyc.com
2. kip svobode + ellis island ……. http://www.circlelineferry.com
3. to je link za subway (mislim pa da sem jst dala 6 dolarjev za tri dni non stop voznje s podzemno) http://www.mta.nyc.ny.us/index.html
4. madison square gardna nismo vidli znotraj ker je bla podelitev diplom študentom kakorkoli je ful drag to se spomnem – http://www.thegarden.com/index.jsp
5. moma :$8.50 za študente (ker bratranec tam studira sva malo zaglumla budale pa so nas spustili oba kot studenta :)) in $12.00 za odrasle http://www.moma.org/visit_moma/momaqns/index.html
ostalo je blo đabe…. brooklyn bridge, rockfeller center, wall street, ex wtc,…. če te pa seveda kej posebej zanima… sem pa tu;) tko da lahko vedno vprasas :))
nasveti:
pejdi jest v to restavracijo (jst sem nalašč vzela business card) nahaja se v china town – 148 Hester Street….. če kej pomaga ti dam tudi ime : XO ….. zlo dobro za malo denarja…
ciao
grantica
petja napisal:
> nikoli sama??? daj,daj, nyc že ni tak bav-bav. je bil mogoče
> pred 15 leti, zdaj pa so stvari čisto pošlihtane. nič kaj bolj
> nevarno kot ljubljana zvečer. če ne izščeš nesrece in ne hodiš
> v predele, ki jih odsvetujejo se pravi da se držiš manhatana se
> nimaš kaj bati. brigaj se zase in vedno se opraviči, če storiš
> kaj narobe, pa ni potreben noben strah….
samo to
nyc = 8.008.278 prebivalcev
ljb = 269,972 prebivalcev (vir encarta)
ne bodi naivna…pa brez zamere
Nisem naivna. Povsem prav pride podatek o prebivalcih: več ljudi,več kriminala, kar je nekje “normalno”. Jaz sem samo napisala, da ni tako hudo tudi ne zvečer. Zdi se mi brez veze, da se ljudi nekaj straši. Tudi mene je bilo strah prvi večer v nyc, ko pa si nekaj časa tam, pa vidiš, da je mesto kot vsako drugo veliko mesto. Potem pa sem se tudi zvečer počutila zelo varno, anonimno, skratka nyc je moje sanjsko mesto. Ne rini v težave ti mora biti vodilno načelo vsepovsod, ne samo v nyc.
Pa brez zamere tebi grantica, ampak mislim, da se v treh dneh ne da videti n od new yorka, pa tudi ne občutiti njegove veličastnosti. Ogled nyc v treh dneh je ena sama velika hektika od jutra do večera, ko pravi občutki ne dobijo realne slike.
Forum je zaprt za komentiranje.