Korzika
In zakaj je na Sardiniji lepše? Nisi nič opisal in predlagal zamenjave, le napadel si… Pusti človeku izbiro!
In tudi ni nujno, da vsi vsak dogodek, povezan s potovanjem, gledamo skozi prizmo, kje je naj- oz ceneje. Jaz poznam veliko ljudi, ki jim je pomembno le to, da grejo tja, kamor jih vleče srce, pa če je to Korzika, pa naj bo Korzika!
Joj, Refosk, tole je pa rahlo neokusno. Če se je punca odločila, da gre na Korziko, potem rabi informacije o tem otoku, ne pa nasvet, naj gre na Islandijo ali Timor.
Sploh pa, kot tudi Pupa pravi, zakaj nekam potovati, samo zato, ker je tam cenejše… prosim lepo!!!!! Potujemo vendar zato, da bi nekaj videli in doživeli. Kaj si nekdo želi doživljati, je pa stvar okusa vsakega posameznika. In temu primerno izbere svoj cilj.
Pa še to: ne Sardegna ampak Sardinija….
In namig Chebelci: če imaš dovolj časa, bi bilo mogoče smiselno Sardinijo dodati potovanju na Korziko, ker boš že ravno na tistem koncu. Ampak, za resen ogled zahteva vsak od omenjenih dveh otokov vsaj svoja dva tedna.
Joj kako ste me vsi napadli ;). Se opravicujem ker sem podal moje mnenje oziroma ker sem svetoval naj si ogleda lepsi in cenejsi otok. No seveda s tem mnenjem pa ji ne preprecujem da ima prosto izbiro. Kaj si ogledati na sardegni ( tako je original, lahko pa napisem tudi sardinija, ceprav jaz sem iz obale in zato mi hodi malo na italijansko se opravicujem ).
Tukaj na tej spletni strani si lahko vec o tem ogledate :
http://www.mondosardegna.net/mare/mare.htm
Kar se tice Korzike pa tako. Vse ki poznam ki so bili na sardiniji ( za vita ) in korziki so povedali da je 100x boljse na sardiniji, da so lepse plaze in da imas vec za videti pa se ceneje je vsak pa ima seveda pravico da izbira po svoje.
No lepo, da ste se dregnli tudi ob moj poste, vendar jaz še vedno nimam nobenih pametnih in koristnih informacij o korziki…kako?…kje??…kdaj?…zakaj?….kaj?….
No, je pa res, da na Korziko ne rinevsak in da je tako iz prve roke težko dobit informacije. Upam, da se kdo najde.
Kar se pa tiče tebe refošk, ti pa povem, da se popolnoma strinjam z Vitom in pupo, ko sta rekla, da ni važno ali človek ina denar ali ne, važno je, da ga tja vleče želja po novem doživetju in pogleduin vsaj zame kulturni hrani:) Za ležanje na plažah mi ni, ker to lahko počnem tudi doma na vrtu, pa še hladilnik je blizu:)
Lep pozdrav vsem:)
S fantom sva bila letos na Korziki dva tedna (konec junija začetek avgusta) in mi je bilo d best. Avto sva pustila v Pisi na letališču, naložila prtljago na kolesa in šla do Livorna (eno od pristaniških mest, od koder se da priti v Bastio). Trajektne linije so ok – tukaj si lahko pogledaš time table in cene:
http://www.corsicaferries.com/corsicahtml/en/index.asp
Drugače sva naredila cel krog okrog Korzike (Bastia – Bastia). Za notranjost na žalost ni bilo časa (je pa na sporedu kmalu). Narava je prelepa – včasih kar ne moreš verjeti… Je pa res, da drugače doživljaš pokrajino, ko si na kolesu, pa tudi vozila sva se bolj po stranskih poteh (kjer je bilo to mogoče).
Najlepši kraj, ki sem ga kdaj koli videla, je majhno pristaniško mesto Porto na zahodu Korzike.
Na splošno pa Korzika zgleda takole: gore, ki se spuščajo v morje. Večdnevni hiking je zelo priljubljen, prav tako s kajaki po rekah, baje je pa tudi raj za plezalce in surfače.
Spala sva v kampih, ki so kar poceni (od 10 – 15 eur / noč za oba) ter na neobljudenih plažah, kjer je itak bilo najlepše. V top poletni sezoni ne moreš dobiti proste postelje, tak da je kamp po moje najboljša rešitev.
Hrana je kar draga (2 jutranja kapučinčka 1200 sit), ampak ni presenetljivo, glede na to, da je to Francija.
Drugače domačini pravijo, da je julija in avgusta totalna gužva (Francozi in Italijani) in da se bolj splača priti junija ali pa septembra.
Glede notranjega prometa nimam pojma, ker nisva uporabljala.
Aja, pa še to: nihče ne govori anglo oz. zelo litle in po francosko.
Jaz grem še definitivno nazaj.
Upam, da smo ti kaj pomagali.
Lepo se mej
M.
Še moj prispevek o Korziki: http://www.celje.tk/viewtopic.php?t=53
Ja ok , pac vidim da ni nihce razumel kar sem hotel reci pa kaj cmo. Sardinija je sigurno bolj zanimiva od Korzike, vsaj tako pravi moj kolega, ki je bil na obeh otokih. Seveda pa kaj svojega k temu ne morem dodati ker se nisem bil na Korziki tako da bomo vidli. Kar se tice pa citiram :
Za ležanje na plažah mi ni, ker to lahko počnem tudi doma na vrtu, pa še hladilnik je blizu:)
Potem ne razumem kaj pa greste sploh na korziko iskat ? Pojdite raje kam drugam ker drugega vec ali manj ni kaj poceti, ce sem pravilno razumel kolega, tako da … mogoce je za vas bolj primerna kaka bolj eksiticna destinacija, ce zelite se kaj videti in doziveti. Ker korzika je kaj precej zahodnjaski otok.
Se opravicujem pa ker sem podal svoje mnenje neglede na to da na Korziki nisem bil posredoval sem samo informacijo ki sem jo dobil in primerjal malo zadeve po internetu.
Hvala za razumevanje.
Lansko leto sem bil s punco na Korziki konec avgusta za 8 dni z avtom. Kampi so po celem otoku zelo lepo urejeni, blizu Bonifacia je en lep kamp, v centru pa je en mali kamp, ki je zelo drag in slab.
Nekaj arheoloskih ostankov je sicer za pogledat v sredini otoka, vendar ne veliko. Priporocam ti da gres v bonifaciu na info tocko, na vrh hriba je, kjer bos dobila bilten z vsemi kampi na otoku, ki so oznaceni po kvaliteti z zvezdicami (3 zvezdice je dovolj dober kamp), cene kampov niso visoke (6-10 evrov), veter konstantno piha. Mi smo naredili cel krog okoli otoka, kampi pa so vsakih 10-20 km. Cene za hrano in pijaco so bile skoraj iste kot pri nas, morda malce drazje.
Pa saj :
> Za ležanje na plažah mi ni, ker to lahko počnem tudi doma na
> vrtu, pa še hladilnik je blizu:)
nisem jaz napisal to je napisala Chebelca.
Vito : vse kar sem hotel povedati je da ce noces samo lezati na plazi je bolj primerna sardinija ker ima starejso zgodovino ( Nuraghi ) in je vecji otok tako da imas vec za videti to pa je tudi vse.
Vidim da sva prisla do nesporazuma in mislim da je brez veze da se obremenjujeva ta post. Se opravicujem ce si me narobe razumel oziroma ce sem koga motil z mojim mnenjem ne bom pa vec pojasnjeval mojega stalisca samo na kratko : Jasno da ne samo zaradi plaze, toda kaj dosti drugega pa tudi ni ! S tem koncam in upam da sem bil nedvoumen.
Lep pozdrav.
???? refošk s temle ta zadnjim postom pa si pošteno brcnil v temo!!!!
(Jasno da ne samo zaradi plaze, toda kaj dosti drugega pa tudi ni).
sploh mi ni jasno kako lahko si tako proti Korziki, ko pa tam sploh se nisi bil!!!
sam sem bila tam in mi je neizmirno všeč…..prelepe plaže, čudovita mestec in super ljudje!!
ne zdi se mi prav pametno da navijas za Sardinijo ko pa na Korziki se nisi bil…..boljše bi bilo da bi to rekel tvoj Prijatelj in ne ti!!!!!
ok, ste me pa extremno presenetili s svojo debato. Hudooooo:)
Zahvala matjazku, majstorju, Mateji in evi3 za koristne informacije o potovanju na Korziki. Moram rečt, da TAKE rabimo na portalu, ki nekaj vedo o povprašani destinaciji in to tudi povedo. Refošk, ti pa pojdi tu pa tam tudi malo ven med ljudi in prestopi prag svoje sobe v kateri je računalnik in potem opisuj svoja doživetja in videnja. Ne na slepo kritizirat in hvalit Področja, kjer še nisi bil. Pa mislim, da bi ti koristil tudi kak popoldan “šnelkurza” zgodovine, da bi opazil, da je na Korziki (kolikor je meni znano iz šolskih dni), kar nekaj zgodovinskih punktov, ki so vredni ogleda.
Pupi in Vitu pa hvala za solidarnost:)
bzzzzzzzzzz
Malenkost,
sem mislila, da “nam” je uporabnikom jasno, da naj se piše o stvareh iz lastnih izkušenj in doživetij, ne pa rekla-kazala sistem, ki se je razbohotil na tem forumu.
Hkrati pa naj se dopušča tudi svobodna odločitev vsakemu posamezniku, nasveti naj bodo v pomoč, ne pa v omejevanje in preprečevanje. Tudi izražanje skozi subjektivizem na način: jaz tako mislim in to je edino pravilno je žal zadnje čase pravilo in ne le občasna izjema.
Želim ti lepe počitnice, jaz šibam že jutri in komaaaaaaj čakam! Sonce&morje&ribice – prihajam!!!!
Brez komentarja ;). Kar se tice videti svet mislim da ce si malo pogledas kje sem bil ( vtisi iz drzav, beres malo vse komentarje na forumih ) bos vedela zakaj sem tako pisal ( hotel sem reci da sem videl ze marsikaj ) ma ok sprejmem kritiko, ceprav mislim da ni upravicena v taki meri kot jo vsi tukaj pravite. Vse kar sem hotel reci je to da je na sardiniji vec za videti je lepsa pa se ceneje, slovenci pa itak vsi hodite samo na korziko vecina. Tisti ki ste bili pa na Korziki in Sardiniji prosim napisite kje je bilo lepse predvsem pa argumentirajte tudi zakaj.
BTW majstor je tukaj moj sodelavec chebelca. In nisem v neki racunalniski sobici ampak v Kopru s pogledom na morje, no tolko za namecek, da ne bo izpadlo da sem nek potuhnjen racunalnicar.
Nisem se pa uzalil nobene kritike vse so dobrodosle in v bodoce ne bom vec pisal kar so mi drugi povedali.
Se popolnoma strinjam z Evo!
Sam sem bil na Korziki prvič pred osmimi leti (en teden), letos drugič (dva tedna). Zanesljivo se bom še vrnil in si vzel še več časa. Narava je enkratna in te zares očara. Bil sem tudi na Sardiniji leta 2000 in, za mene, Korziki ne seže do kolen. Vsake oči pa imajo svojega “malarja”.
Vsem, ki se odpravljajo na en ali drug otok pa želim prijetno potovanje in veliko užitkov.
V nedeljo sva se s punco vrnila s Korzike. Prepotovala sva jo z avtom in naredila dobrih 1.500 km v 14 dneh. S trajektom iz Livorna v Bastio. Čez dan vozi 4 ure, ponoči 7 ur.
Bila sva v kampih, ki niso dragi (dve osebi, avto, šotor 16-18 EUR). Vse ostalo je bistveno dražje kot v SLO. Tudi hrana in pijača v marketih!
Glede na info iz raznih vodičev in interneta sem pričakoval precejšnjo gnečo ampak se to ni zgodilo. Največ turistov pač prihaja iz Francije in Italije. Poleg njih je še precej Nizozemcev ter nekaj Nemcev, Belgijcev, Avstrijcev in, seveda, Slovenci. Avstrijce najdeš predvsem v notranjosti kjer hribolazijo. Slovenci so povsod.
Zgodovinskih zanimivosti res ni obilo (Filitosa, Ajaccio z Napoleonom, Corte, Calvi). Zato pa je narava enkratna. Tako obalni del (Cap Corse, Scandola, Calanque, Ille Les Lavezzi) in hribovita notranjost (Foret d’Aitone, Restonica, dolina Asco, Foret d’L’Ospedale, Bavela). Tudi plaže so za vse okuse (mivka, pesek, kamnite – Marina de Sisco, Nonza, St. Florent, Porto, plaže pod Piano, Porticcio, Roccapina, Rondinara, St. Gulia, Palombaggia,…). Cel kup simpatičnih mestec: Calvi, Porto, Corte, Sartene, Bonifaccio,… Okusne domače specialitete iz kostanja, divjih svinj. Odlični siri in vina (še posebej muškat iz Patrimonia in njegove okolice).
Domačini, ki se ukvarjajo s turizmom so prijazni, sicer pa nekoliko zadržani. Težava je le v tem, da zelo redki govorijo angleško.
Upam, da sem ti pomagal. Prepričan sem, da ti ne bo žal časa in denarja, ki ga boš namenila za obisk tega lepega otoka.
Uživaj!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.