Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Avtodom -V Evropa

Avtodom -V Evropa

S prijatelji razmišljamo o počitnicah z avtodomom po vzhodni Evropi (Češka, Slovaška, Poljska). Ima kdo izkušnje s tovrstnim potovanjem? Kako je z varnostjo?

Pazi na policaje ker so zelo alergični na tujce in tudi podkupljivi. Mene so na polskem ustavili, zahtevali potni list, potem pa se je obrnil in šel v svoj službeni avto za cesto.

Jaz sem bil lani z avtom na tej turi (cela Slovaška in Češka, Poljska samo do Krakowa), pa ni bilo nobenih problemov z varnostjo. Edino enkrat na Slovaškem nas je bilo malo strah, ker smo hotel eno cigansko vas slikat, pa je iz vasi po hribu navzdol takoj enih 10 ciganov priteklo in potem ni bilo nič s fotografijo. Smo rajš pobegnil 😉

Nasplošno so pa ljudje ful prijazni in se men sploh ni zdelo bolj nevarno kot če po Sloveniji okrog hodiš. V večjih in bolj turističnih mestih pazi, kje avtodom parkiraš, da ti ga ne ukradejo (predvsem v Pragi).

Če te pa še kej bolj konkretnega zanima, pa kar vprašaj…

PS: Mi tudi s policaji nismo meli nobenih težav.

Kako dolgo ste potovali? So kakšna mesta, kraji ipd, kar mi lahko še posebej priporočiš? Kako je pa s cestninami?

Potovali smo približno 14 dni.

Najlepši kraji? Mmogoče malo preveč standarden spisek, ampak časa za podrobnejše raziskovanje je bilo premalo.

Slovaška:
Bojnice – grad
Čičmany!! – vas z lesenimi hišami, ki jih ševedno barvajo s tradicionalnim vzorci
Levoča – cerkev sv. Jakoba – največji lesen oltar na svetu)
Orava!!! – izredno lep grad na vrhu skale – zelo lepa tudi notranjost)
Košice
Bardejov
Udoli smrti – na poljih stojijo ruski in nemški tanki iz 2. svetovne vojne, poglej tudi kakšno od lesenih rusinskih cerkva v okolici (npr. Dobroslava – zelo lepa notranjost)

Češka:
Olomouc!!! (lepe fontane in mesto nasploh)
Češke Krumlov
Kutna Hora – znamenita gotska cerkev
Karlovy Vary – lepo urejen kopališki kraj
Telč!!! (majhno mestece z verjetno najlepšim glavnim trgom daleč naokrog)
Rožnov pod Radhoštem – zelo velik in dober muzej na prostem
Karlštejn – grad

Poljska:
na žalost videl samo Oswiecim (Auschwitz), Krakow ter bližnji rudnik soli (to troje se vse splača iti pogledat)

Cestnine – ne predrage vinjete, če se misliš vozit po avtocestah, vendar je avtocest tako malo, da se jim lahko z lahkoto izogneš. Mi nismo kupili nobene.

Hint – na vseh večjih turističnih objektih imajo naprodaj odličen turističen zemljevid Češke. Vrisani so vsi gradovi, pa tudi precej drugih stvari. Splača se ga kupiti.

K zemljevidu sem že pred leti kupil knjigico, kjer so ti gradovi tudi opisani in naslikani. Žal pa te knjigice nisem več videl v prenovljeni izvedbi. Će želiš, ti knjigico posodim za fotokopiranje, žemljevid pa je, kot sem napisal, zlahka na voljo.

lp

bv

Kje ste pa najeli avtodom? Kako je z zavarovanji in kavcijo? Kakšen avtodom (št. oseb)? Kakšne posebne težave ali ‘haklci’ na katere bi morali biti pozorni?

Vem, da veliko sprašujem, ampak rada bi dobila čim več koristnih informacij.

To ti bo moral pa kdo drug povedat. Mi smo bili z osebnim avtobilom in šotorom.

Lepo potovanje ti želim…

Matic

Zdravo !
Zanima me ali ste že realizirali potovanje? Tudi mi načrtujemo letos podobno turo pa bi
mi prav prišle kakšne informacije.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close