Kako v BIH-MOSTAR?
Ojla,
mi smo šli v Mostar cca 2,5 meseca nazaj. Naprej grede Split-Sinj-Imotski-Mostar (zaradi obveznosti v Splitu iz te smeri), iz Mostarja pa po dolini Neretve na Prozor-Jajce-Banja Luka-Bosanska Gradiška-AC Zagreb-LJ.
Ceste na tej relaciji niso pretirano slabe, občasno so delno zaprte na krajših odsekih zaradi “popravil”, občasno razdrapane, ampak v glavnem se da vozit hitro, je pa veliko tovornega prometa.
LP, Pupa
Mi smo bili pred kakimi 4, 5 leti. Šli smo kao na izlet, ko smo bli na morju, in sicer ob Neretvi navzgor. Ceste so bile v redu, približno take kot pri nas, če ne celo boljše. Takrat je bil Mostar dokaj “mrtev”, poln unproforjevcev, druzga skor ni blo na ulici. Spomnim se tudi, da so takrat obnavljali znameniti most, ki je bil porušen. Verjetno pa je še tako, da je mesto razdeljeno na tri dele. Vsaj takrat je bilo takoj opaziti v katerem (čigavem) delu mesta si…
Ojla,
Spali smo v Sinju, v hotelu Alkar, šele nato smo šli preko Mostarja po že omenjeni poti v ZG, kjer smo spet spali, torej pot v enem kosu. Nas so žal preganjali službeni termini, tako da niti ni bilo časa za kakšne daljše postanke (na žalost), edino v Mostarju in seveda poklon Jajcu… 😉
Žal ti ne morem pomagat s kakšnim ugodnim prenočiščem na relaciji Mostar-ZG, tudi ne spomnim se, kakšna je situacija s prenočišči ob cesti, zgolj za hotel v Sinju lahko potrdim, da je OK; ampak, če se boste itak lotili poti iz smeri morja, potem nima smisla prenočevat že v Sinju.
Pa lepo pot!
Pupa
Mogoče je res najbolje, da grese dol po Jadranski Magistrali in potem po dolini Neretve navzgor do Mostarja… so odprli novi-stari most in baje je super… ceste so čisto primerljive slovenskim, se vozim tam vsako leto nekajkrat… nazaj se odpeljite preko Sarajevo (dve uri od Mostarja … dlje nimate kaj delati…) in se ustavite še tam… poglejte si predor pod letališčem itd itd… Saj res – spotoma pojdite še na izvir Bune, kjer je samostan v skalni steni… nazaj grede greste lahko čez Jajce, če želite, sicer pa naravnost – Sarajevo-Banka Luka-Slavonski Brod na avtocesto in ste doma v sedmih urah ali še prej…
Lepo pot
Haj,jaz ti pa predlagam da greš v Mostar čez Sarajevo,ki si je ga vredno ogledat staro baščaršijo in pa mesto nasploh ki je že kar lepo obnovljeno in pa zanimivo.jaz sem preživela tam kar nekaj časa.Mostar je vreden ogleda sedaj ko je stari most obnovljen in odprt ponovno meni je bil zanimiv čeprav pa nima zelo veliko za pogledat.Najbolj mi je bila zanimiva pot ob reki Neretvi ki je mamljive turkizne barve a mrzla nenormalno.Zanimivo je tudi jablaniško jezero kjer lahko tudi prespi imajo privat prenočošča ali pa tudi motel,pa tudi drago ni.Nekoliko dražje je v Mostarju in pa v Sarajevu primerljivo z našimi cenami kar se tiče prenočišč.Sicer se najde tudi kaj poceni.Predlagat ti za ti dve mesti nebi mogla kje je najugodneje ker sem to jaz imela urejeno preko poznanstva.V manjših mestih pa sploh ni drago in ni noben problem dobit sob-glej samo da bodo imela zavarovana parkirišča.ker so kraje pogoste(avto radiji in pa podobno če pa imaš VW pa še kaj druga)!Pri njih je namreč njpogostejše vozilo GOLF dvojka!
Ne vem iz katerega dela SLO si tako da ti bom napisala od ZG naprej:
ZAGREB-SLAVONSKI BROD(meja Hrvaška-Bosna)-DOBOJ(srbska krajina in malo večje mesto,imajo večjo tržnico ki se jo splača obiskat če ti ni žal zapravit kakšno marko ali evro)-ZENICA(zanimivo industrijsko mesto in železarna ki se razlega na 5 km).-VISOKO-SARAJEVO IZ SARAJEVA PA GLEDAŠ TABLE SAMO ZA MOSTAR(je lepo označeno).Če se ne boš prej zaustavlja v Sarajevu potem gledaj samo tablo za letališče,ki te bo pripeljala do table Mostar.Ne spomnim se točno mislim da je iz Sarajeva do Mostara nekje 200 km.V glavnem pot je lahka ni nekih križišč in zavijanj ampak samo naravnost čez celo Bosno.Se ne moreš izgubit.Če še te kaj zanima vprašaj!
Odlično napisano! Gremo pa po tej trasi kontra – z morja nazaj. Mostar bomo morda celo preskočili (kar se ogleda tiče;) ker smo bili lani tam. V mislih sem imela Jablaničko jezero, Sarajevo in shopping zaključek:) kar se turističnih destinacij tiče.
Glede na tvoje pisanje torej imajo tisti, ki oddajajo sobe (predvidevam, da bi bilo to najugodneje) najbrž kar klasično kak izvesek sobe-zimmer-room?! Hoteli/moteli etc. imajo (vsaj tisti, ki jih najdeš na netu) too much visoke cene. Če je še kaj koristnega, mi prosim kar napiši, drugače pa me zaradi kraje avta še niti ne skrbi tako preveč – kdo bi si pa hotel nakopati na glavo 14 let starega Citroena;)
Lp
Mi smo dve leti nazaj nekaj noči prespali v kampu Oaza ob Jablaničkem jezeru blizu Konjića.
http://jablanicko-jezero.freeservers.com/kamp_oaza.html
Vzdušje je bilo zelo prijetno, WC-ji pa malo manj. Od tu smo z avtom naredili dva enodnevna izleta, enega v Sarajevo in drugega do Boračkega jezera (PRIPOROČLJIVO!).
http://boracko-jezero.freeservers.com/
V Sarajevu smo parkirali na varovanem parkirišču HolidayInn-a.
Drugače pa je celotna pot od Plitvic preko Jajca do Jablaničkega jezera in nato naprej mimo Mostarja do Ploč potekala brez problemov. Policaji so nas ustavili le enkrat, pa še takrat niso zahtevali nobenega denarja. Je pa dobro imeti nekaj drobiža v Evrih npr. po 5 Eurov za te namene.
So pa nekateri deli res polni zelo počasnih tovornjakov, ki se jih težko prehiti. Predvsem po dolini Neretve računajte na počasno vožnjo.
Prijetne počitnice! Kemo
Ja ne splača se ti rezervirat preko neta prenočišč,ker ga brez problema dobiš takrat ko prideš na destinacijo.Ni take gužve tako da ni problema.Sarajevo pa shoping razen starin na baščaršiji imaš Wisa center to je ob vstopu v mesto ampak z druge strani v smeri letališča.In pa seveda stara Skenderija,ki še ima tudi kaj za pokazat kar se butikov tiče.Sicer pa je mesto zelo polno z butiki še posebaj na promenadi.Ne vem če si že kdaj bila v Sarajevu,da ne boš presenečena nad cenami,ki so tam in ki se ne razlikujejo kaj dosti od naših to pa predvsem zato ker po mestu vidiš več tujcev kot pa ta pravih bosancev.Tujci so nenormalno pokupili nepremičnine zato tam vidiš vse nacije kar jih je možno.
Želim ti uživancijo po Bih mogoče se kje nevede srečamo,tudi jaz grem iz morja čez Bosno in bom tam ostala nekaj dni.Dobro je če imaš kdaj službene obveznosti izven naših meja tako si najdeš kakšne frende in free prenočišča po evropi in po starem balkanu!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.