Najdi forum

Cookovi otoki

Cookovi otoki lezijo v Francoski polineziji. Zanima pa me pod katero drzavo spadajo?

najprej so spadali pod anglijo, sedaj pa mislim, da spadajo pod upravo nove zelandije.
še ena povezava z več informacijami: http://www.ck/index.html

Zadnja sprememba (01-06-04 12:59)

Tudi jest sm tako mislila, pa me nekateri prepricujejo, da so pod Francijo.

Cookovi otoki so samostojna država in NE ležijo v Francoski Polineziji.
Da so bili nekaj časa pod britansko oblastjo pa že na prvi pogled vidimo iz naslednjih podatkov:
– ime države (otočja) – James Cook ni bil Francoz…
– angleščina kot uradni jezik
– valuta vezana na novozelandsko…..

Več o njihovi zgodovini: Vaš link

Vito,ampak jest sm sla pa na http://www.expedia.com zemljevid, kjer ti pa pokaze, da lezijo ti otoki v Fr.polineziji?

Če se jest prou spomenm iz gimnazije: neke uradne (geografske) razdelitve Polinezije ni. Je pa neka zgodovinska razdelitev, glede na to kdo je imel več zasedenih otokov. Tako so otoki (bili) na severnem delu Polinezije predvsem (!) pod Britansko jurisdikcijo, južni del Polinezije pa pod Francosko.
In, ja, Cookovi otoki ležijo v ”Francoski Polineziji”, so pa danes pod novozelandsko upravo.

cookovi otoki ležijo zahodno od Francoske Polinezije.

B.

No ja, si pa izbrala en mega atlas. Poglej raje v šolskega, je bolj pregleden.
Ampak že na tem lahko vidiš, da je Fr. Polinezija vzhodna soseda Cookovih otokov, Kiribati severna, itd.

cookovi otoki so v polineziji, vzhodno od njih pa je francoska polinezija.

Vaš link

Vaš link

Vaš link

Cookovi otoki niso samostojna država, kot je nekdo napisal, ampak pridruženi teritorij Nove Zelandije. To je možno najti v vsaki, tudi otroški, knjigi o državah sveta.

Ja, res je, jaz sem tisti nekdo, ki ni dovolj pazljivo prebral otroške knjige.
V stavku, kjer sem poudaril, da Cookovi otoki NISO del Francoske Polinezije, se mi je zapisala samostojna država. Dejansko gre za Novi Zelandiji pridružen teritorij z visoko stopnjo avtonomije (lastna vlada, lastna valuta,…)

In odgovor moje prijateljice, ki se je ravnokar vrnila s teh otokov…..”Cookovi otoki so samostojna drzava oziroma protektorat Nove Zelandije.”

Točno tako, kot ti je povedala kolegica, midva sva se lansko leto poleti potepala na Cookovih otokih in bilo je hudo dobro!
Mare

mojca: protektorat in samostojna država ni isto. Če je protektorat, potem ni več samostojna, kvečjemu ima lahko visoko stopnjo avtonomije, tako kot je napisal Vito.

Cookovi otoki so protektorat Nove Zelandije, ker sem bil letos tam in Vito ima čisto prav

john

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close