trajekt do Patras v grčiji
Trajekt je poceni. Več izveš tule:
http://www.anek.gr/
Mi smo dobili ugoden apartma na otoku Agistri-ful dobr otok, ni še preveč turističen, zelo poceni in dobra hrana…
Drugače pa za prenočišča ne vem.
Pa ne vem, kok se vam splača z avto! V Grčiji so res NORI vozniki! Pa itak je tamkajšnji prevoz izredno poceni-taxi, podzemna, busi… Jest, ko bom šla šenkrat nikakor ne bom šla s svojim avtom, ker se res ne splača.
lp
Če se še prov spomnim smo mi plačal za enosmerno karto za avto Trst Patras okol 15000 sit. (drugač za osebo pa 12000/študent – brez kabine). Če nameravate bit vseh 9 dni na kakšnem otoku je mogoče res bolš it brez avta, če pa se nameravate okol vozit je pa pomoje kr fino met avto. Mi nismo mel nobenih problemovkar(smo prevozil celo Grčijo), pa tud se mi ni zdel da bi Grki res tko strahotno vozil, se zlo hitr navadiš.Edin po Atenah smo se vozil z busi in metrojem (ker tam je pa res prometni kaos za moje pojme).
Lep pozdrav
Po mojem je prvo problem v času. Trajek vozi v eno smer cca 34 ur. Tako bo ostalo malo časa na razpolago. Če se misliš veliko prevažat naokrog je avto OK, drugače se ne izplača. čeprav je po mojem rent a car drag špas.
Sobe, apartmaje se da dobiti brez problemov, cene so odvisne od tvoje zahtevnosti, želja in tudi koliko je kraj turistično zanimiv. Ne pozabi na pogajanja za cene.
Lep pozdrav
PS
moje izkušnje o grških šoferjih so pozitivne. Strpnejši kot Slovenci, kjub gostemu prometu, velja tudi za Atene.
Se strinjam z damjanom, ko sva sla s fantom v Atene z (novim) avtom, se je on takoj navadil na njihovo voznjo in avto sva pripeljala nazaj brez praske. Skratka, na prvi pogled zgleda kaoticno, ampak, ko se navadis, je cist ok, zaradi prometa se nic ne sekiraj.
Sicer pa prodajajo karte za Anek lines pri Collegiumu na Kersnikovi v LJ. Na njihovi spletni strani je tudi cenik: npr. povratna karta za eno osebo v nizki sezoni stane 73, 60 evrov, ce pa si mlajsi od 26 let, imas se 20% popusta. Cena povratne karte za avto v nizki sezoni pa je, po tem ceniku, 116 evrov.
Lp!
Na internetnih straneh Anek line in Minoan line dobiš podrobne informacije o voznem redu, ceni, popustih.Anek vozi iz Trsta,Minoan iz Benetk. Sploh pa se ne splača iti do Patrasa, ampak do Igoumenitse in si ogledati še celinski del Grčije z Meteoro in nato na Peloponez.Razen v Atenah in večjih mestih s prometom ni težav, ker promet ni gost niti poleti v sezoni. Grški vozniki so bolj strpni, kot je pa to pri nas.V večinio kampov imajo tudi sobe ali manjše hišice, ki niso ne vem kako drage.Devet dni je ravno prav za krog Igoumenitsa, Iaonina, Kalampaka(Meteora), Atene, Korint, Neapflio, Sparta, Olimpija, Patras na ladjo in domov. Lepa tura in zanimiva.
lp
dani
V Atenah je podobno kot v italijanskih mestih – navidezni kaos. Ko pa padeš noter, ugotoviš, da vse skupaj poteka zelo logično, varno in tekoče. Po mojem je bistvo v tem, da je v teh mestih veliko manj semaforjev, prometnih znakov, delilnih črt, kar zahteva veliko večjo zbranost voznika. Pri nas pa poteka vse kot po tirnicah, neskončno črt na cestišču, semafor vsakih 100 m. Seveda potem ni treba nič mislit in se lahko med vožnjo pogovarjaš po telefonu itd.
Če ne verjameš, pejt v Trst pogledat koliko je prometnih nesreč. Prepričan sem da boš precej dlje čakala na nesrečo kot v Ljubljani.
Imela sem priliko spoznati promet v Neaplju, ki je menda primerljiv z Atenami. Trobijo, če stojiš na rdeči luči na semaforju, nimajo x-pasovnic ampak kolikorgre-pasovnice… In če se navadiš in si kolikortoliko prilagodljiv in ne preveč štorast voznik, se lahko prepustiš in teče brez težav, moraš pa pač gledat okrog sebe in spremljat promet. Je pa najbrž res težko, če pričakuješ “našo” ureditev prometa. Pri nas bi bila nesreča v minuti, če bi zavijal levo tako kot to počnejo v Italiji – se ne postaviš na točko vidljivosti in spelješ celo pot naenkrat ampak se najprej postaviš na črto, ki deli oba pasova, potem pa zaviješ do konca. Pa tudi spustijo te precej prej kot pri nas.
Poglej, o posebnem sistemu prometa in “urejenem” kaosu se strinjam. Tudi moja soba je navsezadnje urejen kaos in bog ne daj, da se kdo spusti notri in ga spreminja. Govor je bil o strpnosti in histerično hupanje in in podobni zvočni efekti (beri kletvice) po mojem niso znak strpnosti, kaj praviš?
LP, Pupa
Tale tema bi sicer zaslužila svoj lasten post, saj nima več kaj dosti zveze s trajektom do Patrasa, ampak, ker se je debata že precej razvila, sem kar tej veji spremenil topic, da bo vsaj za silo pregledno.
Kolikor sem seznanjen s Pupinimi vozniškimi sposobnostmi in izkušnjami, sem prepričan, da zna dovolj dobro oceniti katera vožnja je strpna, katera ne, katera je živahna, katera mečkaška,… Pa še glede na njene sveže izkušnje z atenskim prometom bo to njeno mnenje kar merodajno.
Čeprav se mi zdi, da so za slovenske voznike značilno izsiljevanje prednosti, nespuščanje v kolono za vsako ceno in podobna junaška dejanja, še večji izraz nestrpnosti, kot hrupno mediteransko hupanje.
Moje doživljanje atenskega prometnega kaosa je staro že dobrih 15 let, v tem času se je marsikaj spremenilo. Zato pa imam toliko bolj sveže izkušnje iz nekaterih drugih mest (Pariz, Neapelj,…) in se popolnoma strinjam z zgornjimi mnenji o tem urejenem kaosu. V Neaplju sem imel občutek, da vespe švigajo iz vseh 6 možnih smeri, celo od zgoraj in od spodaj iz kanalov. Pa se je vožnja kljub temu dobro iztekla, zavil sem lahko tja kamor sem imel namen, povsod sem se lahko razvrstil v željeno kolono. Ob zelo živahni vožnji te bo vsak spustil, da se boš vključil, samo nakazati moraš to željo. Seveda pa pri tem ne pride v poštev tipično slovensko obiranje bi-nebi, ampak je treba v takem trenutku skočiti. Zato marsikateremu našemu vozniku že vožnja po Trstu dela hude preglavice. Trobljenje v Neaplju se mi pa zdi, vsaj po mojem doživljanju, bolj del italijanske folklore in nagnjenosti h glasbi in hrupnosti nasploh, kot pa priganjanje kogarkoli ali celo kot kletvice.
Atene niso Grčija in kar se tam dogaja, se ne dogaja po celi Grčiji in komur se to ne dopade naj pač tja ne hodi, tudi sam sem eden teh. Razen ko grem v Pirej na trajekt za na otoke, se Atenam v velikem krogu izognem in živci so mirni, kar se pa hupanja tiče je pa to način vožnje.Po celinski Grčiji in po Peloponezu pa se mi je zgodilo , da tudi po pol ure nisem srečal nobenega, tako da je odsvetovati ljudem, naj ne hodijo z svojim prevozom v Grčijo čista neumnost, kajti če tam nisi mobilen ne vidiš praktično nič.
lp
dani
Forum je zaprt za komentiranje.