Najdi forum

Romunija

čau čau
Zanima me če mi lahko kdo pomaga z informacijami o Romuniji? Katera pot je boljša čez Jugoslavijo ali Madžarsko? Kaj se splača videti. Kako je s kampi, ker bi radi šli z avtom. Kako je z varnostjo?

Hvala!!!!!!

Matjaž

Po Romuniji sva z možem potovala julija 2003. Tja sva se peljala čez Jugoslavijo, nazaj čez Madžarsko. V Romunijo sva vstopila na mejnem prehodu pri hidroelektrarni Džerdap. Cesta do soteske Djerdap in do mejnega prehoda je ozka, slabo vzdrževana in precej ovinkasta (130 km). Peljala sva se skozi kraje Bradesti, Craiova, Slatina, Pitesti, Bukarešta do Constante ob Črnem morju. Ceste so zelo slabe. Do mesta Craiova še nekako gre, pred Slatino pa je bil promet usmerjen na obvoznico, na makadamsko cesto z ogromnimi luknjami. Prav zaradi lukenj, na katere nepričakovano naletiš na cesti, sva morala velikokrat voziti počasi. Če zaviješ z glavne ceste na stransko, lahko pričakuješ, da ne boš vozil več kot 40 km na uro. Te ceste so še slabše. Kmalu, ko zapustiš Pitesti, se začenja lepa, široka avtocesta, ki te pripelje do Bukarešte (100 km). Tudi cesta naprej do Constante je nekoliko boljša. Constanta – Tulcea – Brasov – Fagaras – Sibiu -Cluj Napoca – Oradea je pot po kateri sva se vračala proti madžarski meji. Ceste so boljše, bliže kot si Madžarski, lepše so.
Prenočišče: kraj Bradesti – “Avtorom” dvoposteljna soba 300.000 lejev (1800sit). Kamp v kraju Navodari ob Črnem morju -šotor-200.000 lejev (kamp lepo urejen in čist). Marighnol ob delti Donave -kamp zelo zanemarjen), casuta (lesena hiška) 400.000 lejev; v hotelu ni bilo prostora.V mestu Braila hotel- dvop.soba 680.000 lejev.
Tulcea je izhodišče za obisk delte Donave. Vožnja z ladjico traja 5 ur (cena 50 eur – dogovori se z lastnikom v pristanišču ; na informacijskem centru ti ponujajo za 100 eur). Avtomobil pustila pred hotelom-plačala “parkirnino” varnostniku. Grad Bran (Drakula) – muzej je vodnik skozi zgodovinska obdobja. Sighisoara – srednjeveško mesto pod zaščito UNESCA. Prelaz Balea in jezero na višini 2044m v gorovju Fagaras; lepa asfaltirana cesta. Narodni park Padis, v katerem sva preživela dva lepa dneva, ti odsvetujem, ker potrebuješ terensko vozilo.
Cena za diesel 20.000 lejev za liter (120 sit).
Lep pozdrav Silva_

Mislim da je Silva ze lepo izcrpno odgovorila. Tudi sam sem bil v Romuniji z rent-a-car ( kombi ) leta 2002 in moram reci da so ceste res obupne, ceprav so takrat kaj nekaj cest popravljali in na novo asfaltirali. Kar se tice lukenj naj povem da se na kombiju zaradi tresljajev ki jih je dobil in vecjih lukenj niso vec zapirala desna sprednja vrata. Za varnost pa tako nikoli se nisem pocutil v nevarnosti ceprav so nas v okolici pitesti lokalni “fantici” obrali za 15 EUR, ko smo cakali na prehod zeleznice ( zahtevali so 100 EUR da bi nas spustili cez …. na koncu smo jim dali 15 EUR in so bili vseeno veseli). Avtokampe ki sem jaz videl v Costanti so bili porazni … svetujem da si najamete apartma saj so cene izredno nizke. Za 5 dni smo dali 100 EUR za stanovanje v bloku. Do teh apartmajev pa izredno lahko prides saj ljudje ob cesti tresejo kljuce kar je znak da oddajajo apartma. Se ustavis pa povprasas kolko in je, sigurno veliko boljse kot avtokamp. Cene so izredno nizke za mrzlo pivo na plazi smo placevali okoli 60 SIT.
Mi smo v Romunijo sli preko madzarske, saj za srbijo potrebujes vizo pa nismo hoteli dodatnih stroskov, tako da smo preckali mejo v NADLAC-u.
Svetujem ogled vsaj : Sighisuora, Brasov, Bucaresti … ce ne boste imeli casa za vse …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close