Najdi forum

Albanija!

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, ce ma kdo kaksko izkusnjo iz Albanije… prevoz, varnost, cene……

lp,
Matjaz

Lani sem dvakrat prečkal Albanijo na poti v Grčijo in nazaj.Enkrat sem šel z avtom ,enkrat z motorjem in vse skupaj je kar lepa avantura,ki se jo splača doživeti.Ceste so obupne in marsikje sploh ne zaslužijo tega imena,vendar to je treba vzeti v zakup,se pa precej dela na tem ,da bi se to izboljšalo.Glede varnosti nimam nikakršnih pripomb,spal sem v motelu ob cesti ,kjer so vozila varovali,tako da mi ni bilo treba z avtobusom naprej.Kar se mene tiče bom letos še enkrat obiskal Albanijo.Po informaciji,ki mi jo je dala kolegica ,rojena v Albaniji se je treba izogibati samo hribovitih severnih predelov,kjer tudi med dolgoletno vladavino Enverja Hodže ni policija prestopila določenih področij in jaz sem ji verjel in nisem vtikal svojega nosu tja kamor ni treba.Vsak najde tisto kar išče!!!

Mi smo Albanijo prekrižarili leta 1994, verjetno se je od takrat že marsikaj spremenilo.
Vozili smo se s tam najetim kombijem in z lokalnim voznikom, spali smo pa vedno pri družinah, enkrat celo pri policaju, ki nas je ustavil na cesti.
Ceste so res obupne, ker so jih večino zgradili še Italijani pred in med 2. svetovno vojno. Del jadranske magistrale južno od Vlore je bil pred 10 leti še makadamski.
Tudi nam so odsvetovali obisk odročnih hribovskih področij na severovzhodu. Precej neprijetno smo se počutili tudi v Leskoviku ob Grški meji. Pa v Vlori so nas opozorili, da nas išče roparska tolpa, ki je zvedela, da je v mestu kombi tujcev, ki bi se jih dalo oropati. Takrat je bil voznik v nasprotju s siceršnjo prakso pripravljen voziti tudi zvečer v temi. Sicer pa kakšnih varnostnih težav nismo imeli.
Celo nasprotno, ljudje so bili zelo gostoljubni in ustrežljivi.
Še eno opozorilo pri menjavi denarja. Zelo pogosto rečejo desetkrat večji znesek, pa ne zato, ker bi hoteli goljufati. Leta 1964 so svoji valuti odrezali eno ničlo, vendar od takrat še vedno računajo v starih lekih (podobno kot smo mi v starih dinarjih). Torej če rečejo 1000 lekov, to pomeni, da stane 100 lekov.

Hvala za iformacije!

Zanima me pa se kako je s sporazumevanjem…

…jaz pa ce zberem pogum in kakega sopotnika grem pogledat to drzavo..

Lp,
Matjaz

nam so lani na meji najprej razkužili gume na avtu nas nato vprašali koliko denarja imamo zraven potem pa si sproti izmišljevali ceno za vizo.
pred obiskom sem pa sam preveril na ambasadi, kjer so mi zatrdili da za slovence vizum ni potreben .
teko smo se obrnili ker se nam je zdelo da pa le ne bomo dali carinikom za 4 dni vsak po 150 dolarjev za vizo kot so zahtevali.
kasneje so mi na črnogorski meji rekli da si sami zmišljujejo ceno vize in potem denar pospravijo v svoje žepe.
pa se to :ko smo se obrnili da gremo nazaj jih sploh ni ganilo in nihče ni niti pomislil da bi postavil nižjo ceno ki pa bi jo morda plačali
lp

Jaz tovrstnih izkušenj nisem imel,3 EUR za razkuževanje ter 8 EUR neka taksa in to je bilo vse.Za sporazumevanje pa prav pride italijanščina,ki jo govori večina Albancev.Vpliv televizije,signal dobijo preko jadranskega morja.
lp
dani
Nekaj sem pozabil,če bi jaz iskal sopotnike ne bi prepotoval toliko kot sem,treba seje samo odločiti,družbo že najdeš na poti največkrat še boljšo.Pa še nekaj,čim si v domači družbi si vedno kot ovca,če si pa sam si prisiljen k komuniciranju z domačini.Po mojih izkušnjah so ženske bolj pogumne ,kar se tega tiče,vsaj jaz sem srečal več samih deklet kot pa samih fantov.Samo odloči se in pot pod noge.
srečno
dani

Zadnja sprememba (01-03-04 22:55)

Jaaaa, mene tudi mika, da bi šla letos tja. Ampak nisem še najbolj odločena. A je kdo potoval s šotorom tam? Kako je s tem?

Vedno potujem s šotorom,vendar v Albaniji sem vedno spal v motelu.Enaka cena kot kje v Italiji ali Avstriji kamp 10 do 25 EUR odvisno ali želiš klimo ali ne.Motelov je pa vsak dan več,ter hotelov okrog Drača,kjer so največje plaže.Kampa pa na žalost nikjer nisem videl.
lp
dani

Zadnja sprememba (02-03-04 18:03)

ej zavesa, se zmenmo pa grmo pogledat dol da vidmo kva je to za eno cudo:))

LP”M

hja ideja ni slaba, ampak sedaj se ne vem, zdele morm za faks ful enih stvari nardit. jaz se za potovanja po evropi ne odlocam ful naprej, ampak pridejo sprot. smo na vezi.lp

Ravno se vracam iz Albanije, preko Grcije.Imel sem prekleto sreco, sesulo mi je amortizerje na obalni cesti med Vloro in Serado, 125 km vozil cca. 5 ur, zanimiva cesta sredi nicesar.Da mi ne bi bilo dolgcas v Grciji mi je crknila se vodna pumpa, pa smo spet sraufali.No sedaj je vse v redu, na ladji sredi jadrana malo gledam po internetu in se blizam domu, SE ENO PIVO PA SPAT.
lp
dani

No, ko prides domov, se pa izlij na forum in povej vse o Albaniji. 🙂
lp

Za začetek, kdor misli obiskati Albanijo in jo videti v svoji prvobitnosti naj pohiti, kajti od lanskega leta do letos, se je marsikaj spremenilo, ter še kar naprej rijejo z stroji, ter spreminjajo podobo pokrajine.Kilometri novih cest, nove hiše, hoteli v Draču, sodobne delavnice in trgovine, velike industrijske hale po zgledu zahoda, vse to izgublja čar.
Glede vize, sem jo še kar moral plačati, ne vem ali v državno blagajno, ali pa v žep policajev in carinikov na meji, ki bolj spominjajo na rokovnjače kot pa na policaje.Pisanje kartončkov je še kar obvezna.
Kar se tiče prevozov sem videl polno kombijev z imeni mest kam vozijo, zelo podobno kot v Turčiji, pa tudi nekaj razmajanih avtobusov, ki sejim pozna, daso prevozili precej kilometrov po sesutih cestah, pa taksijev je tudi dovolj.
Spanje po motelih ob cestah ali pa po hotelih v okolici Drača, kampov ni.
Hrana in pijača po majhnih kioskih, burek in jedi z žara ali pa trgovine-sendviči s čudnimi salamami.Sadje, zelenjava se kupi ob cesti, kjer kmetje prodajajo svoje izdelke.

Torej, če vas zanima pohitite, kajti s takim tempom,bo to kaj kmalu izginilo.
lp
dani

Tole glede cen me res zanima. Kako ma drzava, k je sist na dnu s svojim gospodarstvom, lahko tok visoke cene za prenocisca? A res ni nic bolj pocenskega? Kako pa je na plazah? Se da kam ruknt pa kr tam bluzit tud cez noc al je ful nevarn za take stvari eksperimentirat?

Pa prav zaradi tega! Ta prenočišča so v prvi vrsti namenjena tujcem in tako vsaj nekaj pokasirajo. Domačini teh hotelov ne rabijo, se drugače znajdejo.

S kakšnim avtom si pa potoval??

lp
damjanc

Letos sem bil s Ferozo, lani pa z motorjem, sem pa srečal dva tipa z 5-tko, ki sta mi po vrnitvi po mejlu sporočila, da je avto preživel, vendar nista šla po cesti Vlora – Serande. Kar se pa cen tiče ima Vito prav. Če pa hočete doživeti te ceste pa čimprej tja, kajti pospešeno popravljajo.
lp
dani

Ker omenjaš plaže, sklepam, da želiš v Albanijo samo na morje in ne na potovanje.
Po lastnih izkušnjah bi rekel, da bi bilo kakšno tako početje, kot spanje na plaži, vsaj okrog Vlore nevarno. Se je pa v zadnjih 10 letih verjetno tudi tam marsikaj spremenilo.

Moje 10 let stare izkušnje ti pri iskanju prenočišč najbrž ne bodo prav dosti koristile, ampak vseeno, kot zanimivost. Takrat smo vedno prespali pri domačinih, za simboličnih 10 dolarjev pet ljudi na noč. Je pa res, da smo imeli kombi z domačim voznikom in še ena domačinka se nam je pridružila, ki revica še nikoli ni šla iz svojega kraja (bla bla bla, beri – iskala je tujce, da bi lahko emigrirala v tujino; kasneje ji je menda celo uspelo), tako da smo imeli odlično poskrbljeno za prevajanje. Mogoče bi lahko tudi ti preizkusil gostoljubnost lokalnih prebivalcev.

Zadnja sprememba (15-05-04 08:50)

No bom še jst napisu mojo izkušnjo na albanskem kolovozu, ki se mi zdi danes sicer ful smešna, ampak takrat me je pa kr pošten zmrazil:)

Po celem dnevu voznje in tresenja z avtom (kia pride) iz Grcije po Albaniji smo pršli do najbolj grozne ceste, če se temu reče cesta:) To je seveda tistih famoznih 12 km pred Crnogorsko mejo oz. mejni prehod Muriqan. Pac ko smo se ze skor 1 uro vozil in uspešno nardil 10 km je kr naenkrat začel nekaj zlo cudno in glasno škripat v podvozju, takrat se nam je vsem zdel kot da so to zadnji vzdihljaji in se bo avto vdal…Sej verjetn sploh ni blo tko grozn kt se je slišal…, ampak seveda smo se ful ustrasl. Bil je ze mrak, tik preden bi se stemnil tko da ne bi blo fino ostat sredi ničesar bogvedi kolk oddaljeni od Crne Gore (ker v Albaniji pac nikol ne ves v kateri smeri se peljes, hehe)No avto sm ustavu, stopl smo ven in pogledal pod avto, vsi v upanju da nismo že pol podvozja zgubil:) Vse je zgledal normalno, nič čudnega, ampak vseen je nekej zlo strahotno škripal in tulil.. Vsedl smo se nazaj v avto in molil da bi avto zdrzu vsaj še do meje, sej potem bi lohk tud peš nadaljeval, smo si mislili…Ampak glej ga zlomka, ko smo odpeljal naprej ni nič več škripal in tulil.. Tko da očitno smo nekje na tej ‘cesti’ pobral en kos nekašnega železja al pa kakšno žičko, ki se je zagozdla nekam h kolesu in nas vse tko prestrašla..Sicer mi še dons ni jasno kako je lahko iz tega nastalo takšno škripanje..

Sicer se nam je pa ta en dan Albanije vsem vtisnu v spomin bolj kot vsi trije tedni Grcije in Crne gore skupej:)) Nam je pa žal da nismo vseen prespal nekje v Abaniji in ostal tam vsaj 2 dni. Hoteli smo si ogledat tud obalo, sam ker pač ni nobenih smerokazov nismo našli obalne ceste:(

Samo v vednost tistim, ki bodo vstopali v Albanijo iz Ulcinj. Tiste grozne ceste ni več, pač pa je bilo vse zrigolano in posuto z peskom in čakalo na asvaltiranje.Torej pogumno.
lp
dani

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close