Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice po Sloveniji z tujci

po Sloveniji z tujci

V kratkem pridejo na obisk v Slovenijo popotniški kolegi iz j. afrike, anglije, nizozemske, portugalske in madžarske.
Zanimajo me predlogi kam naj jih peljem imajo namreč 14 dni časa.
Rad bi jim pokazal skrite kotičke, ki niso v vodičih. Zato prosim za lokalne skrivnosti kot so hrana, razne panoramske točke, kulturne in pokrajniske znamenitosti, adrenalinske aktivnosti, eno do dvo dnevne trekking ture, po vsej sloveniji. Torej lokalne zgoraj omenjene skrivnosti naših krajev.
Kam bi vi peljali tujca, da bi kar se da zaužil lepote naše deželice…

hvala z predloge

lp
damjanc

Ko so mene prisli obiskat kolegi iz amerike sem jih peljal :
– Skocjanske jame
– Bovec z trento ( mogoce greste lahko na rafting ali canyoning )
– pohod na Slavnik … skoraj do vrha lahko prides s kolesom ( do vrha ga mores za dolocen del nesti na rami )

kakih skritih kotickov pa ne poznam razen na primorskem …

Vito si je verjetno zapomnil ime, pri Postojni so v živo skalo vsekani vojaški položaji Italjanske vojske – mejna obrambna linija. V skalo je vklesan rov.

lp

bv

Za kontrast s Postojnsko jamo in kosilom v okolici Postojne, bi jaz odpeljal moje goste v jamo Pekel ter na kosilo v kakšno kmečko, domačo gostilno (na krvavice in pečenice ali pa kakšne štruklje). V okolici jame jih je nekaj.
A

sam sem slovenijo že prevandral z kolegi iz avstralije. sledijo placi, ki so jim bili najbolj všeč:
– pelji jih na mangart (oz. pod mangart) – najvišja slovenska cesta in odlični razgledi
– da boš prišel do mangarta boš tako šel po soški dolini – poglejte si tudi soška korita
– glede andrenalinskih aktivnosti so najbolj uživali v tandemskih skokih z jadralnim padalom
– logarska dolina z snežno jamo in obiskom kakšne turistične kmetije s klasično slovensko pojedino
– piran z morsko pojedino
– pelji jih skozi kako vinorodno področje in sproti po kleteh pokušajte vina (pojdite med vikendom, boš videl kako s(m)o Slovenci veseli, če kak tujec probuje naše vino
– za konec pa naredi doma s kolegi piknik, kjer boste obrnili enega odojka – avstr. so bili čisto paf, do takrat so prašiča videli edino v obliki zrezkov…

peš pot iz Podpreske do Ribnice. Gostilna Kalin na Obrežju, divjačina, verjetno edina gostilna na svetu, kjer meja teče pri šanku – pivo naročiš na Hrvaškem, spiješ pa v Sloveniji, ko greš k mizi. Ali obratno.

Lintveren pri Vrhniki, Planina – zmaji, Dovžanova soteska, Gostilna v lendavskih goricah, greš skozi Lendavo v gorice, nato cca 2 km naprej na desni strani – ne moreš zgrešit. Odlična lokalna hrana.

Še kaj se najde, ko se spomnem

lp

bv

Lahko jih pelješ v Mežiški rudnik, pol pa greste še na Peco. Pa v Maribor pridite in obvezno pojdite na vrh zvonika Mariborske stolnice, pa na Lent.

lp M

Ostri vrh nad Jagnjenico, Kum, Dobovica – odlična gostilna je na Dobovici, Preska, Trebnje, Lj.

Vmes gostilne: Tonček na Dolah – vsa hrana je pridelana doma, Celestina Maks,

Naslednja Sevnica – Planina – Šentvid – gostilna v Šentvidu je bila včasih vrhunska, sedaj je precej izgubila na kvaliteti

lp

bv

Če imaš kolege/kolegice po vsej Sloveniji , ti predlagam, da jih pokličeš. Tako boš ubil dve muhi na en mah – videl boš spet kolege, pa še domačin je na tekočem z novostmi, ve, kaj je dobro in kje,…in bo razveselil tudi tvoje goste.

obvezno: dva, tri dni po Prekmurju (penzion Flisar v Moravskih toplicah – no ja, kake tri km ven)
dva, tri dni po Primorju (Strunjan, sečoveljske soline, Istra, …)
kak dan po Krasu
Otoška jama nekaj km od postojnske (vodiča naročiš pri upravi Postojnske jame, kamor spada)
Šentjernej, Kostanjevica, Pleterje, … (gostilna Žolnir)

Dobrih gostiln je precej – vprašaj lokalno prebivalstvo.

Časa pa imate tudi dovolj.

Srečno!

Blaž, gostilna Žolnir se je po mojih izkušnjah temeljito pokvarila zadnje čase…

Ja, zadnjič sem pisal o lendavski čargi. To je Solar tours, dolg. gorice 255

lp

bv

No takole, bom pa se jaz pridala svoj piskrcek, ce se ze ukvarjam s tem. Poglej najprej si malo poglej znacilnosti Slovenije, saj jim bos v grobem lahko to povedal. Hkrati pa jim poskusi se pokazati.

NO sama pa predlagam naslednje:
-zacnes npr. z opisom in ogledom svojega kraja (npr. da so to Jesenice-poves znacilnosti kraja oz. poisces nekoga, ki to zna dobro opraviti)
-nato se odpravis v prestolnico, tam poskusas po najboljsih moceh z zanimivostmi
-peljes jih mogoce na kaksen ql koncert v CD
-nato nadaljujes s planinami: gres do Logarske doline, jim pokazes kje izvira Savinja in jih peljes do nahajalisca predjamskega cloveka in medveda-Potocka zijalka
-Nato se odpravite na raft ali kajak na reko Savinjo
-v istem dnevu lahko pogledate se flosarsko zbirko na Ljubnem in Muzej lesarstva in gozdarstva v Nazarjah
-V zg. Savinjski lahko poskusite se domace dobrote (gobovo juho, sirnek, Savinjski zelodec,…)
-Nato greste se v Rudniski muzej v Velenje
-Naslednji dan lahko greste malo na kras, tam jim pokazes kako delajo prsut, jim ga das za poskusit,…
-Jih peljes na morje in pokazes, da je Slovenija pravzaprav cudovita. Imamo vse, pa ceprav ne v izobilju:)

Lp, Chila

Pozabil sem dodat da sem peljal jaz moje kolege se v rakov skocjan … tam je zares lepo za izlet s kolesom … potem pa se na cerknisko jezero … super za kolesarit

Živjo!!

Hm če smo že pri kolesarjenju, mislim da je Kras idealen za kolesarit…po označenih poteh ali kar tako…je možno najdit tudi asvaltirane ceste z malo prometa…če nimate radi kamenja pod sabo :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close