EGIPT V LASTNI REZIJI
Pozdravljeni!
Ravnokar sem se vrnil z dvotedenskega popotovanja po Egiptu (Sharm el Sheikh-
Kairo-Aswan-Abu Simbel-Aswan-Luxor-Dahab-Sharm el Sheikh). Enkratno dozivetje, prijazni ljudje, pa vse zelo zelo poceni. Ce kdo namerava na svojo pest spoznavati Egipt, naj kar gre, ne bo mu zal. Ce potrebujete bilo kaksno svezo info, me lahko vprasate.
Lp, Frenky
za posodo iz alabastra sem odštel okoli 60 egipčanskih funtov (začetna cena je bila 150), za papirus (1 večji, 2 malo manjša, in 2 čisto majhna z imeni v hieroglifih) pa 150 egipčanskih funtov (začetna cena velikega je bila 140 egipčanskih funtov. 1$ = okoli 6egipčanskih funtov.
v trgovinah, kamor vas odpeljejo vodiči so vse stvari praviloma dražje in ni cenkanja.
Ciao!
Ce kupis papirus v trgovini, ki ti da certifikat porekla, je zacetna cena majhnega formata cca A4 nekje 60 EGP in ti jo spusti na 50 EGP. Ne mores se cenkat, ker imajo cene fiksno dolocene in veljajo tudi za domacine. Papirus naj bi bil originalen (nisem strokovnjak) in rocno slikan. Na trznici oz. ulici pa dobis papirus, ki je seveda mesan z bananovcem in je strojno tiskan. Cena zacne na 150 EGP, jaz sem jo uspel zbiti na 5 EGP, samo dobro se mores lagat, da si videl isto stvar nekje drugje za tako ceno in da bos sel tam kupit, pocasi gres stran on ti pa niza ceno.
Glede alabastra. Cena cca 10 cm visoke vazice je nekje 50 EGP. Zacnes s ceno 200 EGP. Meni je na koncu dal dve za 50 EGP. Nikoli se ne hantlaj pred drugimi ljudmi, vedno na samem. To je tudi njim full vsec. In se enkrat, na veliko moras lagat tako kot oni. Zmeraj te vprasajo kolko je tvoja zadnja cena. Ustreli nekaj dokaj nizkega. Kar si mu ti zbil, bo ze prisel za tabo kaki neveden turist, ki bo vse poglihal.
Ne boj se za njih, nic ne delajo sebi v zgubo. V 14 dnevih sem jih tolko skuzil, da smo bili ze kolegi, poleg tega sem se se nekaj dni pri nas doma hantlal.
Profume in ostalo kar si spraseval pa nisem kupoval tako da ne vem.
Glede na to, da veliko potujes sem prezrl, da nisi se bil v Egiptu. Glede na to, da si iz Izole jaz pa iz Skofij, se bi lahko spoznali in kaksno rekli, seveda ce zelis.
Lp, Frenky
Aha zanimivo , ja nebi bilo slabo … ceprav sem ze bil v Tuniziji in Istanbulu tako da cenkat se znam … v tuniziji sem dobil zivljenjsko lekcijo kako je to treba delat … zanimalo me je bolj samo
kolko je recimo realna cena necesa … ker so tudi v tuniziji streljali na 100 pa si potem kupi stvar za 5 ali manj tunizijskih dinarjev. Seveda so nas prvic na bazarju opleli ko prasce ker nismo poznali cen in smo kupovali namesto po 1-5 za 10-20 tunizijskih dinarjev … zato me je pa zanimalo kako so kaj cene v Egiptu.
Hvala.
Ciao!
V Egipt sem potoval iz letalisca Ronchi (Trst) do Sharm el Sheikh. Cena karte s taksami 89.000 SIT. Je kar nekaj draga, ampak nisem mogel iti na last minute varianto, ki jih imas na odklop.com. Dva dni prej sem dobil iz Gradca za 45.000 SIT.
Ce nimas problema s casom in se lahko igras do zadnjega trenutka, spremljaj odklop. Jaz sem imel ogromno variant, vendar imam problem s casom in glede dopusta oz. dela. Ni kaj, tudi student ne mores biti v nedogled. Sele sedaj vidim, da je cas denar.
Glede spanja nismo imeli nic v naprej rezervirano, ampak ni problem dobit na licu mesta. V Kairu smo spali za 900 SIT, na jugu pa za 200-300 SIT/osebo.
Lp, Frenky
Ciao!
Uporabljal sem svetovni popotnik od Mladinske knjige. Ni tako podroben kot Lonely planet, ampak jaz sem si z njim precej pomagal. Ce imas moznost, si nabavi LP.
Ce le ni nujno, ti odsvetujem iti poleti dol, ker je bilo ze sedaj precej toplo, na jugu cca 35 C. Poleti je okrog 50 na jugu (Aswan, Abu simbel). Ce te vrocina ne moti, potem OK. Drugace pa je najbolje za potovat dol od novembra pa do aprila.
Lp, Frenky
Ciao!
Za papirus, ce je kvaliteten in s certifikatom, je solidna cena. Za alabaster pa je 60 EGP se kar dobro, ce je posodica vecja od 20 cm. Jaz sem dobil dve posodici cca 10 cm za 25 EGP/kom. Startal sem 200 EGP za eno. Kaj je realna cena, pa je tezko zvedet. Oni poglihajo namrec tako, da imajo dovolj turistov, ki se jim ne da cenkat in placajo kolkor vprasajo. Tudi ce da tebi zastonj ima se vedno biznis. So prebrisani, da se kar kadi. Jaz sem uzival v cenkanju, pa ceprav nisem imel namena kupit doloceno stvar.
Lp, Frenky
Forum je zaprt za komentiranje.