Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice bali – 30.6.2004

bali – 30.6.2004

Pozdravljeni,

ali gre še kdo 30.6. ali 1.7.2004 na BALI. Jaz grem z mojim bodočim možem na poročno potovanje za 15 dni. Prosila bi vse, ki ste bili že bili na Baliju za čim več izčrpnih informacij.
Cena, agencija, bivanje v hotelu ali privat, navade, varnost, kaj se splača kupit …

vnaprej vsem že hvala.
Nataša

meni je Bali ostal v zelo lepem spominu .. smo bili tam pred tremi leti skoraj mesec dni .. z otročkom .. nič nismo imeli rezervirano .. tam smo spali v bungalovih ki so ful poceni in so v lasti domačinov. Nočitev z zajtrkom (ki je skromno vendar zelo dobro .. ponavadi na izbiro 3 zadeve) so nas prišle od 7-20$.
tudi hrana nasplošno je poceni .. tiste juhice na ulici so super.

tam je vse ful poceni .. splača se kupovati prav vse .. odvisno kaj te zanima 🙂 … imajo pa zelo lepe izdelke izrezljane iz lesa .. pa začimbe.

meni je bilo najbolj všeč v Ubudu .. v notranjosti .. na severu nismo bili .. zelo lepo smo se imeli v Padangbai .. od kjer pljujejo trajekri na Lombok … tam okoli je nekaj zelo lepih plaž … na plažah je veliko Hawkerjev .. ki gredo ljudem na živce … ampak mi smo se super razumeli z njimi … moraš vzeti v zakup da se pač na tak način preživljajo (prodajajo po plažah) …

če boste rentali avto bodite pozorni na omejitve .. če vaju ustavi policija imejta za vsak slučaj sabo slovenske tolarje .. so ful podkupljivi … od nas so za prehitro vožnjo (namesto 50=55 km/H) .. hotli kaznovat .. v bistvu zahtevali so $ kar tam na licu mesta … pa smo jim dalo 50 sit in razložili da je to isto kot 50DEM … če si prijazen so tudi oni ful .. če pa si ‘pameten’ .. pa jim greš na živce.

otok je majhen in v 15 dneh lahko vidiš vse … razen zahodnega predela .. ki pa je itak zaprt …

za nazaj je odpovedal avion in smo bili 2 dni v južnem .. fensi delu balija … kamor nas je peljala letalska družba na njene stroške. Ne priporočam .. res škoda it tja .. tam ni Bali.

če te še kaj zanima prašaj.

B.

Barbara

– v katerem mesecu ste bili vi in kako je s prenašanjem tropskega podnebja, 100 % vlaga?
– koliko je časovno vožnja iz Ljubljane do Balija ? koliko vas je stala letalska karta na osebo ?
midva sva gledala Kompasovo ponudo v hotelu z zajtrkom, ki bi prišla na osebo približno
300.000,00 SIT, a se to sploh splača ?
– kako se na Baliju pride do bungalovov ?
– a je možnost tudi kakršnih koli izletov, ne samo poležavanja na plaži ?
– a ste se sporazumevali angleško ?
– kakšne hrane je največ na razpolago ?

Hvala za prijaznost, Nataša

Nataša,

če se smem še jaz malo vmešati…

Ne kupuj preko kompasa, dosti ceneje in predvsem bolj zanimivo bo, če gresta solo varianto. S punco sem bil doli lansko leto za tri tedne in bili so pravi medeni tedni. Otok sva prevandrala po dolgem in počez, zapravila pa v treh tednih _vse skupaj_ vsak 90 jurjev (pa sma rentala avto, jedla kar sva hotla, ko sva hotla, spala pa sva v poceni hotelih – guesthousih). Na tak način bosta dosti bolj fleksibilna in bosta videla več kot če bi ves čas bila v enem hotelu in se od tam vozila naokoli…

Do bungalova prideš brez problemov – ponujajo ti jih na vsakem koraku, brez problema jih lahko greš najprej pogledat in če ti niso všeč greš enostavno do naslednjega, ker jih je res nešteto. Ko najdeš enega, ki ti je všeč, se pa še malo cenkaš, če se da (ne povsod) in to je to. Prenočišča v homestayih, kjer imaš svojo sobo z ventilatorjem in kopalnico so od 500-1500 SIT na noč s preprostim zajtrokom (za obadva skupaj).

Vsi govorijo angleško – sicer svojo, balijsko verzijo, ampak se sporazumeš bp.

Hrane imaš na jugu, ki je bolj turističen na voljo nešteto vrst. Tudi klobase z kislim zeljem sem našel v eni restavraciji. Drugače pa priporočam morsko hrano, pa Padang (iz Sumatre – pekoče ampak dobro), Tajska je tudi odlična, pa kak ‘domač’ zrezek vmes tudi ni odveč. V Ubudu definitivno pejta v ‘Dirty Duck Diner’ na odlično raco – najboljšo, kar sem jih kdaj jedel.

Kar se tiče vlage poleti ne bo nevemkake panike, ker je takrat sušno obdobje in je zelo znosno. Bil pa sem tam tudi že v deževnem obdobju in se navadiš v parih dneh.

Priporočam, da kupita ali pa si vsaj sposodita kakšen Lonely Planet in malo preverita kam bi rada šla…
Za mladoporočence pa imajo še posebne pakete itd. – tudi v Lonely-ju nekaj piše o tem – je pa malo dražje kot standard.

Na vajinem mestu bi šel čimprej do ene turistične agencije in bi rezerviral letalsko karto za bali (da ne bo predraga), lansko leto je bila 190 jurjev + 25 jurjev taks.

mi smo bili tam aprila .. ravno konec deževne dobe in vsak dan nas je še malo pralo 🙂 … junij/julij je vreme ok .. ampak takrat je tam tudi najvišja sezona .. torej bo mogoče malo gužve .. ne vem kako je zdaj na Baliju po tistem bombnem napadu .. je gneče kaj manj ali je približno isto …

v aprilu je bila vlaga res grozna .. perilo se na soncu ni posušilo 2 dni .. pili smo skos .. ampak po par dneh se navadiš. v Juniju bo kar se vlage tiče bolje.

vožnja … se res ne spomnim točno .. mi smo šli do frankfurta .. tam menjali letalo .. do Bangkoka (FR-BKK je cca. 7-8 ur) .. tam imeli 1-urni postanek in še 5 ur do balija se mi zdi. Naše karte so bile stop-over .. ker smo po Baliju šli še na tajsko .. takrat so bile karte cenejše .. za 3 osebe (en 70%-otrok) pa še notranje lete po tajski smo imeli .. smo dali manj kot 600.000.mislim da danes ne dobiš tako ugodno nikjer. Karte so nam zrihtali v Exotic tours-u.

bungalovi v aziji niso problem .. povsod ti jih ponujajo .. kažejo slike .. ti se samo odločiš 🙂 … že na letališču je kup ljudi ki čaka .. da te odpelje .. odvisno kaj si vidva želita .. mi smo se juga – Kute ognili in šli najprej v Sanur – pa ugotovili da bi bilo najbolje .. če bi šli najprej kar v Ubud .. pa potem na vzhod …
skratka .. za bungalove naj te ne skrbi .. nabavi si še LP Bali in v skrajni sili je tam cel kup idej kam in za koliko denarja.

izletov je kot želiš .. večino so organizirani .. avtobusne povezave so zelo slabe .. razen če rentaš avto sam .. ceste so obupne .. večmetrske lukne niso nič posebnega … vožnja je res samo za pogumne .. ampak .. mi smo rentali in uživali … počasi se daleč pride 🙂 na baliju je ogromno templjev in vsak dan se dogajajo te njihove ceremonije .. najlepše je to ker so prave .. ne prirejene za turiste .. oni res znajo živet neko prav posebno življenje … baje na Baliju živijo čisto feng šui naravno življenje:)

vsi govorijo angleško .. ali pa se trudijo :)) tudi s prsti se da sporazumeti … balijci so čudoviti ljudje … bili so nori na našega malega miškota .. itak so čist nori na otročke … imajo pa tam kar precej močan patriarhat .. in določene stvari težko razumeš. Navadni ljudje niso preveč odprti, ampak ko te vzljubijo .. si njihov. Ko bosta dol imej v mislih da so res ful revni .. in da vsak tvoj dolar njim lahko reši dan … nesita sabo kaj za otročke tam .. so hvaležni ful … kake balončke in to … na plaži se daj kaki teti zmasirat z olji .. je ful poceni in res dobro zmasira .. ti ni treba po dobro masažo v salone.

hrana … ja če si že bila v aziji si lahko misliš .. vozički obcestni s hitropripravljenimi juhicami in nudli … pa restavracije za turiste … imajo vse .. kar ti srce poželi .. če ti njihova hrana ne paše … ti naredijo tudi kaj evropskega .. ampak meni je njihova hrana nora .. res .. ko boš prišla od tam se ti bojo zdele naše kitajske (pa itak ni isto na .. ampak vseeno) restavracije prav boge in neokusne … jejo veliko riža Nasi mu rečejo na vse možne načine … vedno z ogromno zelenjave in škampki … pa nudle … pa ribe delajo na super načine .. in rake … pa nasveže ožete sadje pripravljeno kot sokovi .. to je noro dobro .. mi smo tega popili še pa še .. čeprav so nam to vsi odsvetovali … higijena in to .. ampak nam ni bilo nič (smo bili pa cepljeni za HepA) .. recimo na plaži ko uživaš ves čas prodajajo sveže sadje .. ananas .. kot ga seveda pri nas ne boš nikdar jedla :))) njamsi .. ti teta tam pred tabo olupi in zaračuna .. takrat 30 sit .. pa papaje in banane in kokosi. Banan vseh velikosti in oblik …

evo sem se razpisala :))) še mal spomine obujam zraven 🙂

ti kar še vpraši 🙂

B.

vidim da je še nekdo navdušen :)))

ja sem pozabila prej gor omenit cenkanje !!! odlični način za spoznavanje .. ne samo robe ki jo kupuješ .. ampak vsega .. od politike do življenjskih navad :))

B.

Jaz sem se ravnokar vrnila iz potovanja po indoneziji…kar nekaj časa pa sem preživela na Baliju…nič agencij…kupita samo letalsko karto pa sama potujta okol…je res lepo…in poceni.
Ubud v notranjosti je res fantastično mestece…sever je zelo zelo lep…Lovina je eno izmed mestec,…Padangbai tudi….Iz tam je tudi fajn it na Gilije – trije mali sanjski otočki…z belim peskom, palmami…Tranwangan je bolj žurerski, air pa tih in romantičen…..skratka pojdita sama….pa uživejta…

Najprej bi se Barbari, Lukati in Speli zahvalila za tako izčrpne informacije o Baliju.
Po vaših predlogih ugotavljam, da se nama splača kupiti samo letalsko karto, ne pa biti v hotelu.
Imela bi še eno vprašanje: koliko približno ste porabili oz. vzeli denarja s sabo? (na osebo).

Ko se vrnem iz poročnega potovanja poročam…

Lepo pozdravljeni in lep vikend od Nataše.

Midva sva porabila vsak po 130 tisoč sit na osebo …vključeno z kar izčrpnim šopingom – majčke, natikački, darilca itd….za en mesec seveda…..

90 jurjev na osebo za tri tedne – tudi shopping itd.

to vključuje tud hrano kot je jastog (2x), odlične ogromne ribe (snapper), škampov oz. prawns kolikor ti srce poželi itd.

pa rentanje avta, pa darila, pa …
v glavnem vse.

če bi šel na medene tedne, pa bi porabil recimo 120.000 za dva tedna

Ni treba, ampak glede na to, da je (naj bi bilo:) takšno potovanje samo enkrat v življenju, bi si par dni vmes privoščil v kakem bolj fancy hotelu – ne pri najdražjih ampak recimo bolj stilsko in romantično opremljenih – v ubudu je npr. (vsaj) en tak pa ni predrag – poglej v lp). Pa npr. namesto, da se ubadata z rentanjem in vožnjo, ki zna biti res adrenalinska, si lahko najameta voznika z avtom in bencinom vred za cca 200.000 rupij na dan (25 dolarjev). Če pa kaj denarja ostane in ga nazaj prineseta, pa tud nič hudega.

Ko sešteješ strošek letalske karte in koliko bi po moje (razen če si privoščita res fancy hotele itd.) največ lahko zapravila v dveh tednih, vidiš da Kompas kar nekaj zasluži 🙂

S sabo pa sem vsakič (do sedaj sem bil trikrat) imel okoli 200 jurjev (na osebo) + eno kreditno kartico, ker nikoli ne veš, kdaj bodo kakšni zdravstveni ali pa kakšni drugi problemi, tako da je rezervo dobro imet.

kar se financ tiče ti res ne morem povedat .. se ne spomnim pa še otroka smo meli sabo .. kar nekako prinese dodatne (za vaju nepotrebne) stroške … pa še precej dolgo smo smo bili na poti …

ne pozabi se zavarovati dražjo Coris varjanto … ostalo pa … po občutku 🙂

uživajta!

B.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close