Irska za 1.maj
Pozdrav popotnikom,
za 1. maj se odpravljamo na kratek potep po Irski. Kakršenkoli nasvet glede vremena bi bil dobrodošel. Se da z Lonely Planet kaj pomagat, se morajo B&B rezervirati vnaprej. Kje se prehranjuje čez dan?
Potujemo z otroci, kaj bi jih še posebej zanimalo.
Hvala za kakršenkoli nasvet.
Mi smo z dvema otrokoma (1,5 in 3,5 let) ravno prejšnji teden prišli iz Dublina, naokrog pa nismo potovali. Živalski vrt je zanimiv, naša dva sta uživala tudi v zgodovinskem in narodnem muzeju. Howth je zanimiv rt, grad Malahide soliden, aprila ob njem odprejo razstavo modelne železnice in zbirko starih igrač (tega dvojega žal nismo videli), blizu gradu je tudi dobro otroško igrišče. Bray ima akvarij, obala je super – kamni in pa ogromni valovi.
Upam, da ti tudi tole kaj pomaga, če mislite priti do Dublina.
Če imate slučajno otroški voziček – tisti polivinil za čez voziček za dež se mi zdi skoraj obvezen.
Pa uživajte. Naša starejša bi šla jutri spet tja…
Hej, hvala za tele informacije, naši otroci so sicer že malo večji (13 in 16), in mislim (upam), da jih bo pritegnila pravljična pokrajina, pa kakšen muzej, grad, samostan, obvezno obala. Zanima me, ali je treba B&B prej rezervirati preko interneta in ali je boljša varianta letalo+rentacar ali pa lastni avto?
Midva sva bila lansko leto v tem terminu.
Vreme je bilo okrog 15 stopinj, bolj oblačno kot ne, občasno je deževalo oz. tam pada en tak droben dežek, da ne veš, ali bi imel dežnik ali ne.
Priporočam letalo in rent-a-car (do tam se ne splača s svojim avtom, vsaj kolikor sva midva računala – bencin, trajekt, ČAS,…) RyanAir je OK, je pa treba malo pogledat za cene (bolj se splača med tednom). Midva sva šla od četrtka do torka (12 dni).
Prenočišč nisva rezervirala nikjer razen za Dublin. Če je mogoče, načrtujte Dublin med tednom (čez vikend so bistveno dražja prenočišča).
Lonely planet je v redu, poskusite pa najti Eyewitnees vodnik (bolj slikovit). Priporočam Cliffs of Moher, Giant Causeway (S. Irska) in en grad na zahodni obali (bom popoldne pogledala za ime) – imajo grajske pojedine, še opremljene sobane, zraven pa urejeno”vas”. Bom poiskala vodnik in pogledala še kaj (zdaj imam prazno glavo glede imen)
Tisti grad je Bunratty castle.
Zanimivo je tudi v Glendaloughu, luštno mesto je Kilkenny, Cashel je zanimiv, videla sva tudi Blarney castle (znamenit Blarney rock), zanimiv je Guinness muzej (Dublin) in Bushmills distilery, priporočam tudi Ulster history park. Nama so všeč svetilniki in sva šla na skrajne točke Irske. Čisto poseben občutek pa je bil na Hills of Tara (en fajn miks pokrajine, vremena in tistih hribčkov…) Pa v bližnjem Trimu so snemali Bravehearta, pa je v lokalih polno slik.
Če vas zanima kaj konkretnega, bom pa tudi še napisala.
Jaz sem bla na Irskem lani poleti. Družinsko smo šli – ryanair + rentacar, bilo je super.
Hostle smo večinoma rezervirali vnaprej, B&Bjev pa nikoli in ni bil noben problem. SO pa hostli večinoma bolj zdelani – moja starša nista bila preveč navdušena…
Od ogledov definitivno priporočam Newgrange (čisto me je presunil;). Če vas zanimajo severnoirski problemi, je Derry fantastičen. Connemara je zelo lep predel, Galway je čudovit, pa na skrajnem jugozahodu greste lahko z barčico na Skellig Islands – mala otočka, od katerih je eden popolnoma prekrit s pticami, na drugem je bil pa včasih samostan. V bistvu bi lahko naštela še precej krajev, ki so me fascinirali 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.