Najdi forum

BARANTANJE

Zdravo! Ker sem popotnica začetnica in se oktobra s fantom odpravljava v Egipt na lastno pest me zanima kako gre to z barantanjem? Za kaj vse je treba barantat? Npr. a tud za hrano ki jo kupuješ na ulici- kako to zgleda ( a če ti postavljena cena ni všeč jo probaš zbit, če še pol ne gre pa odkorakaš ) ? In če si tisto stvar res želiš? zanima me tud za kolk v povprečju nej bi se ceno zdilal? če je bil kdo oktobra v Egiptu me zanima tud klima? Hvala za vse odgovore!

Ahoj, Katka!
Barantat se da praktično za vse; od oblek, spominkov, transporta, hrane, celo v hotelih se da znižat ceno (sm pa od naše vodičke slišu, da se da celo za vizo barantat. a to verjetno samo za večje skupine – količinski popust). Pri barantanju se da ceno zbit tut na polovico (če maš talent še več).
Pa ko se kej odločiš kupiti ne it kar k prvemu pa tam barantat. Najprej se sprehod po bazarju, se razglej, pozanimi mal pri različnih prodajalcih kolk je cena in pejt naprej. Te bojo nazaj klical (tut vlekel) ampak se ne pustit. Šele nazaj grede se ustavi tam kjer si želiš kaj kupiti in začni barantat. On ti postavi ceno, ti se mal namrdneš, postaviš nižjo (več kot pol nižjo) pol se pa počas začne glihanje. Ene parkrat vmes nakažeš, da si obupala, da majo pr konkurenci bojlš in cenejš……
Zelo pomaga če znaš kakšno besedo po njihovo. Se jim ful fajn zdi pa še zarad tega mal znižajo.
Vsaj, kar se tiče spominkov (iz alabastra, papirusa…) se mogoče ne splača kupit na bazarjih. Tam je najcenejša in najslabš kvalitete roba. To si rajš oglej/kupi v specializiranih delavnicah/galerijah, ki jih je dost. Vse je itak tolk poceni, da se splača dat mal več denarja pa kupt neki mal bolšga. To je vsaj moje mnenje.
Sam ko enkrat začneš barantat, pričakujejo, da boš tudi kupil in se zelo ujezijo, če ne. Sam ne se bat; grdo te bojo gledal, kej grdga po arabsk povedal, nardil pa nič.

Egipčani pričakujejo oz. celo hočejo barantat. Na koncu mojega bivanja sem mel tega barantanja že čez glavo, denarja pa tut še preveč pa sem en papirus kar po izklicni ceni kupu, pa me je prodajalc kr čudn gledu. Sem bil prav vesel ko sem doma lahko šel k ‘najbolš susedu’ pa brez prevelikega kompliciranja kupil tisto kar sem hotel.

Zadnja sprememba (05-04-04 21:38)

Aja, še vreme.
Jest sm bil lih konc oktobra/začetek novembra. Blo je lepo sončno, toplo, vedno med 30-40 stopinjami (največ sicer 46), ampak dol je ozračje tako suho, da se tega sploh ne čuti. Tudi ob Nilu. Edino priporočljivo je met kakšno pokrivalo, da se mal zaščitiš pred soncem. Pa vedno morš met sabo vodo (ustekleničeno).

V Egiptu je realna cena tam nekje med 15 – 20%! seveda to ne velja ravno za vse stvari, za razne papiruse, vodne pipe, izdelke iz alabastra pa vsekakor! Najvec pa nategujejo v Kairu in v Luxorju, kjer sta najbolj turisticna bazarja.
In preden zacnes barantati se je dobro pozanimati o stvari, ki jo nameravas kupiti (cene, kvaliteta, kaj moras paziti, po cem prepoznas originale,…) Splaca se sprehoditi po stranskih ulicah, cimdlje od glavnih, se usesti z njimi na caj, jim pustiti, da demonstrirajo zadeve pred tabo,… kaksna sala lahko razbije led, najvecji vtis pa naredis, ko jim pokazes, da ves kaj kupujes in kako preverjas kvaliteto, da ves realno ceno – v bistvu si moras pridobiti njihovo spostovanje in takrat ti tudi dajo dobro ceno. V glavnem pokazati jim moras, da nisi zabit ameriski ali japonski turist, pomaga tudi naveza Tito-Nasser;)
V vsakem primeru bo nakupovanje prava predstava, sploh ko punce kupujejo parfume ali nakit;))) Vedno me nasmejejo:)

Enzyme: Ce od njih nic ne kupis niso prav nic jezni (za razliko od vecine prodajalcev pri nas, ki te res posljejo nekam . vsaj pri sebi)- drugo je ce ze skleneta kupcijo in si potem premislis – to vzame za nateg. Drugace pa je prodajanje njihov nacin zivljenja, cele dneve so po bazarjih, vedo, da bo dolocen procent ljudi kupil, ostali pa ne. In to je za njih igra. Konec koncev ti na vsakem koraku govorijo, da te nic ne silijo, naj ti ne bo nakup obveza! Res so izjeme, samo ti tezaki so le v res top tristicnih destinacijah in jih tudi domacini en marajo!

Katka, pa se nekaj, MORA ti biti vseeno, ali stvar kupis pri tem ali onem. ne smejo videti, da ti je res kaj do nakupa – igrati moras tudi ti!

Jaz sem bila lani oktobra v Egiptu in temperature so še vedno visoke! V Kairu je bilo še “najhladneje” in siver okoli 27 stopinj, nato pa bolj smo šli na juh, bolj vroče je bilo in tudi zrak je bil vedno bolj suh. V Asuanu smo imeli 38 stopinj. Ne vem zdaj kam gresta, tudi na Sinaju je bilo zelo toplo. V puščavi se je ponoči sicer malo ohladilo, ampak nas ni zeblo, čeprav smo spali le v spalnih vrečah. V Dahabu pa smo se tri dni kopali ob nekje 33 stopinjah. Vzamita veliko kratkih oblačil, a tudi dolge-za vsaj slučaj, zaradi vrnitve nazaj in zaradi kulture-ponekod ni primerno, če je ženska preveč razgaljena.

Obilo užitkov vama želim! 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close