Najdi forum

bolgarija

Lep pozdrav!

Poleti nameravamo z druzino obiskati Bolgarijo. V nacrtu imamo lasten prevoz, cim manj kompliciranja in ne prenocevanja v hotelih. Ali ima kdo kaksne izkusnje glede drzave (cene, prenocisca, hrana, varnost…karkoli) hvala

No, o varnosti v Bolgariji je bilo že kar nekaj napisanega. Glede na izkušnje pa so se razmere v Srbiji v zadnjem času korenito spremenile.

Občutek imam, da so nehali pobirati denar za izmišljene prekrške. Izgleda da so to začeli preganjati z odpusti policajev.

V Bolgariji pa smo se policajev kar malo bali. Kriminala na cestah je kar nekaj, izmišljeni prekrški, … Mi smo bili v Bolgariji trikrat, pred 2 letoma, v Srbijo pa hodim enkrat mesečno.

Malo poglej nazaj.

lp

bv

Varnost je na splošno dobra, cene zelo nizke. V skoraj vseh krajih domačini ponujajo privatna prenočišča, ki stanejo od 5 levov naprej, vendar se splača vsaj parkrat prenočiti “uradno” – od naju so na meji zahtevali, da pokaževa potrdilo za vse noči enomesečnega potovanja. Imela sva vsak tri listke, pa je bil policaj zelo zadovoljen.
Kraj in obračanja naokoli je največ v Sofiji in na obali Črnega morja, vendar ne več kot drugje v prestolnicah in turističnih točkah. Najlepši del Bolgarije so gotovo Rila, Pirin, Rodopi, Stara in Srednja gora – torej gorski del. Morje je dokaj brezveze (umazano, splača se pa pogledat v naravne parke..). Uživajte

Zivijo,
Jaz sem celo otroštvo vsako leto cca 10 let dopustovala s starši (fotr je bolgar) dol. Še nikoli nobenih problemov. Mogoče bom šla letos…zadnja leta nisem šla, je šel fotr.
Vem, da je bilo treba carinike, policaje…vedno podkupovati s štekami cigaret, ali kasetami, žvečilnimi (Tin in Tina:-), pa je vse teklo kot po maslu. Treba je paziti namišljenih policajev. Jaz bi skor rajš šla z letalom. Ker veliko je mafije ki je že na carini…opazijo dobr avto…povezani so s policijo ali kako drugače. Pa tudi brala sem nek primer v časopisu..menda lani, ko so neki družini ukradli nov Jeep iz garaže na morju…potem so pa tam zahtevali, da oni odkupijo svoj avto in cel kup komplikacij…to sem pač prebrala, ne vem pa če je tega veliko.
Drugače, meni je bilo vedno lepo, kot v privat bungalovih ali hotelih…drugač smo bli pri žlathi.
Varna (Zlatni pjasci) in Albena, sta mi ostali v najlepšem spominu. Šabla. Burgas. Balčik nima lepe plaže. Mene so osebno bolj motili visoki valovi, no kakor kdaj. Morje je temnejše….velika gostota soli, lažje se plava. Baje, tega se ne spomnim.
Vse je poceni. Poskusite Banico (ala burek). Drugač smo pa itak tam vedno jedli ražnjiče, čevapčiče…mandže-pikantna omaka s kokošino, njam. V Sofiji, si oglejte katedralo Aleksandra Nevskega. Potem je tam CUM…centralen univerzalen magazin, trgovski center. Nevem, če je še na ogled grobnica njihovega nekdanjega balzamiranega predsednika Georgi-ja Dimitrova, pred njo so vedno stražili stražarji….katere sem kot otrok zafrkavala, da vidim če bodo trznili…pa niso…to me je fasciniralo…pa tako oblečeni reveži na čez 40 stopinj…s kučmo, orožjem, obleko…
Meni je ostala Bolgarija v lepem spominu, čeprav je to revna država. Veliko je srbov ki hodijo prodajat na plac v Sofijo. Večina vas bo razumela, če boste govorili v srbo-hrvaščini. Previdnost zaradi dokumentov in denarja pa res ni odveč. Pa tudi avta. Jaz bi raje šla z letalom…sej so taxiji ful pocen, pa še privat busi, ali kombiji peljejo vsakih nekaj minut na plažo… srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close