Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Grčija – Atos

Grčija – Atos

Ali ima kdo kaj izkušenj z obiskom Atosa? Kakšne so omejitve (časovne, število oseb,…)?
Kakšne formalnosti in kje je treba opraviti za pridobitev dovoljenja (vize) za obisk? Ali se to ureja na grškem veleposlaništvu v Ljubljani ali kje v Grčiji?

Vito, pozdravljen !

V reviji Horizont (januar 2003) je reportaža o Atosu, ki jo je napisal Janez Mihovec. Prepisala ti bom , kaj je napisal o pridobitvi dovoljenja za obisk.
” Obisk samostanske republike v severni Grčiji je zapletena zadeva. Potrebno je bilo več kot pol leta dela, neskončnega telefoniranja in zbiranja informacij, da sem pridobil slikoviti Diamonitrion. To je listina, ki ob plačilu simboličnega zneska omogoča nekaj dnevno bivanje v Republiki. Ko te uvrstijo na spisek romarjev, se dan pred obiskom Gore oglasiš na predstavništvu Republike v Solunu, kje dobiš začasno potrdilo. V obmejnem mestu Ouranopolis ga potem zamenjaš za pravo dovoljenje.
Naenkrat spustijo na polotok le 110 tujcev. Sto od njih je predstavnikov pravoslavnih dežel. Dostop je možen le z ladjo. Ženskam je dostop izrecno prepovedan.”

Upam, da ti je to kaj pomagalo.

lp Majuška

Jaz sem lani oktobra govoril z enim nemcem, ki je bil na Atosu. Dejal je, da je bolj po nakljucju vprasal, ce se da priti tja tudi brez rezervacije in je zvedel, da je se nekaj mest frej in se je prijavil. Ce se ne motim mi je rekel, da je lahko na polotoku naenkrat samo 14 nepravoslavcev! In najvec stiri dni lahko tam ostanes. ja njihov konzulat je pa v Solunu.

LP L

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close