Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Armenija, Gruzija, Azerbajdžan

Armenija, Gruzija, Azerbajdžan

Kaj mislite, ima smisel potovati po teh državah? Lonely jih prikazuje precej zanimivo. Ali je slučajno kdo že bil v kateri?

Še najbolj me mika Armenija zaradi preproste pridobitve vize in lahke dostopnosti – Czech Airlines. Ali je že kdo potoval s Czech Airlines?
Gruzija pa je po dosedanjih informacijah najzanimivejša.

Bojanv: Armenijo si opazoval le od daleč, če se prav spomnim?

…morda se pojavim še enkrat z Moldavijo!

LP

Nova izdaja LP o teh treh državah bo prišla poleti,

zato bo najbolje da počakaš še nekaj mesecev,

če želiš podrobno izvedeti o novicah za

popotnike.

LP!

Samo

Szeged, Armenija kot pokrajina (ali karkoli je že) se rasteza v več državah. Bil sem v turškem delu armenije, tako da sem armenijo kot državo opazoval na drugi strani reke

lp

bv

Glavno mest srednjeveške države Armenije je v Turčiji, tam kjer sem bil – mislim da se imenuje Anni, nisem pa gotov.

lp

bv

Sam tam še nisem bil, vse tri države pa preučujem v okviru večih nalog na fakulteti. Je pa samo vprašanje časa kdaj grem.

Moja dosedanja znanja iz virov in pogovorov z ljudmi:

– izjemno zanimivo področje sveta, kjer se križajo mnoge kulture z izjemno dolgo in pestro zgodovino
– strateško pomembne države, stalen boj za prevlado vplivov: pravoslavci-islam, rusija-zda, ….
– kup etničnih konfliktov (južna osetija, armenija-azerbajdžan (dolga in krvava vojna), armenija-turčija(spomni se filma Ararat o pokolih Armencev pri jezeru Van), Dagestan v bližini…..)
– surovinsko zelo bogate države – nafta
– ogromna korupcija
– Izjemna narava, Kavkaz (Elbrus cca 5600 m) prečka vse tri države (hribovska destinacija prve kategorije), zelo lepe doline, kjer še ni turistov
– baje so precejšni problemi pri prečkanju mej, baje sploh ne moreš v Armenijo iz Azerbajdžana ali obratno, ker sta bila dolgo v vojni oz. sta nekako praktično se.
– Armenci so zelo staro ljudstvo s svojo ortodoksno cerkvijo, in izjemno kulturo, velik poudarek na umetnosti
– sicer gre za neke približke avtarkične demokracije, ki jih obvladuje ali Rusija ali ZDA predvsem zaradi surovin (nafta Azerbajdžan – Kaspijsko morje)
– poceni leti so v Tbilisi
– vsekakor pa ni za vsakogar

Poudarjam pa, da tam še nisem bil in vse zgoraj navedeno ni z moje strani še empirično preverjeno.

Skratka gremo čimprej, v aprilu 2005 planiramo spust s smučmi z Elbrusa na gruzinski meji.

lp Ozbej

Zadnja sprememba (09-03-04 18:55)

Ozbej….. kakšna pa je “avtarkična demokracija”? Prvič slišim za ta izraz!
Hvala!
A

Ozbej, vedno, preden nekam grem, preberem vsaj osnovne stvari o ljudstvih in državi, kamor grem. Na tem koncu sem bil v Turčiji, vključno s turško Armenijo in Kurdistanom in Iranu.

Moram pa priznati, da tega, kar si napisal, ne razumem skoraj nič.

Glede nafte sem mislil, da je tam samo problem naftovod in ne sama ležišča, ki so na Kaspijskem morju – problem je transport do Črnega morja (naftovod).

Ostalo je iz časopisov, Armenska cerkev je krščanska, torej mlajša od 2000 let, res pa je, da je ena od cerkva v Jeruzalemu tudi armenska. Saj veš, to je tista, kjer v eni stavbi šest enakovrednih religij opravlja svoje obrede.

Armenci sami pa so res staro ljudstvo.

Če ne bi bilo zadnje alineje, pa se na to sploh ne bi oglasil.

Občutek imam, da sta tako Turčija, kot Iran zadnje čase pravzarav zelo moderni destinaciji. Tudi na tem forumu imam občutek, da se je splošno zanimanje preusmerilo s Tajske kot destinacije in iskanje nevemkakšnegakotička na Kubo, Iran in Turčijo. Tudi tu je bilo zelo velikokrat napisano, da so to varna območja.

Isto je z Armenijo, Gruzijo in Azarbejdžanom. Imajo sicer politične probleme, kar si napisal, drugače pa ne verjamem, da so res tako nevarne kot pišeš. Kar nekaj potepuhov se je klatilo po tistem koščku sveta, pa so vsi prišli nazaj. Seveda, če prideš tja napumpan z evropskim načinom razmišljanja in tam hočeš uveljavljati logiko razmišljanja od doma, boš kmalu končal nekje.

Če pa se prilagodiš njihovi logiki in se ravnaš v skladu s tem, ni nobene nevarnosti. Enkrat sem že napisal, da sem se počutil bolj ogroženega v Rimu kot marsikateri drugi deželi. Za Perzijce (Irance) pa je že v srednjem veku veljalo, da so najbolj vljuden narod takrat znanega sveta. Kavkaški narodi pa so (kot veš, če si spremljal zgodovino tega področja, kot si napisal), ravno tako veljali od nekdaj za robate, ampak gostoljubne in pokončne ljudi.

Skratka, če upoštevaš njihove moralne in kulturne zahteve (kar je zame osnova pravega popotništva), boš tam čisto lepo prišel skozi.

Prepričan sem, da se bo s tem strinjal tudi Nomad, ki je najbolj izkušen popotnik po teh krajih in piše na ta forum.

lp

bv

Bojan hvala za izrazene pomisleke.

Kot sem ze poudaril tam se nisem bil, kar pomeni, da sem naredil nekako napako, ker sem potem sploh “pametoval” o teh drzavah :))) je pa to nekoliko vzpodbudilo debato in s tem smo doprinesli k forumu :)).

Nisem želel označiti teh držav za nevarne pa vendar velja kavkaz za območje, kjer je količina konfliktov precejšnja. Za pravega popotnika pa vendarle neproblematicna.

Armensko azerbajdzanska vojna je bila ena najbolj krvavih, v njej je Azerbajdzan izgubil veliko ozemlja, ki so ga sicer pretežno naseljevlai armenci. Območje Nakičevana.

Turki in Armenci so zgodovinsko skregani. Vprasajte turka, kaj si misli o armencih. Argument je tudi ta, da se sosedje le redko marajo :)) slo-cro

Problem Kaspija je kljucen zunanje politicni polozaj vseh drzav tam naokoli, ker se zdaj ni dolocena meja na vodi, pod vodo je pa veliko nafte. To seveda ne vpliva na potovanja po teh drzavah, je pac zanimivost.

V Gruziji je še vedno prisotna ruska vojska, ki ima kar nekaj oporišč. ZDA so praktično postavile novega gruzinskega predsednika, oziroma ga najmanj primerno izobrazile. Isto velja za Azerbajdzan. Prejšnji predsednik Ševarnadze je bil voditelj, ki je imel v rokah skoncentrirano tako izvršno kot predstavniško oblast (predsednik in premier).

Ok zopet sem začel početi isto kot v prvem postu na to temo. Se še enkrat opravičujem za “pametovanje” in obljubljam, da bom v prihodnje doslednejši in tega ne bom več počel :))

Pozdrave

Oz

Ozbej!

Ne, ne, nisem ti očital pametovanja. Dopolniti sem te hotel le na človeški plati tvojega pisanja.

Moj poudarek je bil, mogoče sem zgrešil, na robatosti in “trmoglavosti” ljudi s tega območja. Obenem pa poštenosti in gostoljubnosti. Seveda, če se držiš njihovih pravil obnašanja. To pa je tudi namen popotništva, kajne?

Če se v odgovoru na tvoje pisanje omejim le na Trke in Armence – zagotovo si prebral, da so samo leta 1917 v pohodu Turki pobili 80 % armenskega prebivalstva v Turčiji. To je bil največji madež na imenu Ataturka. Preko miljon mrtvih pripadnikov enega naroda v enem letu.

Ostalo si napisal korektno.

lp

bv

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close