Informacije o maroku
Konec marca se odpravljamo v Maroko s primarnim ciljem osvojitve najvišjega vrha Toubkala (4167 m), če bo dovolj snega tudi smučanje z vrha. Zanimajo me vaše izkušnje povezane z Marokom:
– potovanje ponoči z avtomobilom po Maroku
– predlogi nastanitev v Marakešu, Essaouiri, Casablanci, Rabatu, Fesu in izkušnje z navedenimi mesti
– izkušnje s trajetki čez Gibraltar (cenovno najugodnejši??)
– koliko kilometrov v povprečju prevoziš v eni uri po Maroku,
– kje so ponavadi prometni zamaški (slišal sem za Marakeš)
– varnost, kraje, koruptivni policisti
Če nas ne bo dovolj za kombi gremo z avionom pa me zanimajo izkušnje povezane tudi s to obliko potovanja.
Najlepša hvala za odgovore!
oz
No jaz ti lahko povem izkušnjo z avionom in nato z ren-a-carjem. Samo ne vem kaj okoli aviona te zanima.
K ostalim vprašanjem pa takole. Policisti so blazno prijazni in ti z veseljem nudijo kakršno koli obliko pomoči. Kar se tiče poti čez Gibraltar je pa takole. Mi smo bili ekstra posebej upozorjeni (poznam primer moževega znanca, ki se mu je to dejansko zgodilo), da na letališčin in pri prečkanju Giblartarja ekstra radi podtikajo razne mehke droge, (pri tem, gre iztočasno jasno večja pošiljka neopazno mimo) in te seveda najavijo. Oblasti pri tem nič ne sprašujejo, ampak ponikneš nekje v sodni sitem za sigurno par mesecev. Zato na letališčih je potrebno prtljago imeti skoz na očeh in se čim prej spraviti v mednarodni prostor, čez Gibraltar (kjer to še raje počno) pa je na trajektu potrebno malo popaziti na avtoček.
Drugače so ljudje ekstra prijazni, le otresite se takozvanih lokalnih vodičov, ker si vse lahko ogledati tudi sami in želijo le denar. Če pa že, se na začetku dogovorite za denar. Mi smo prenočevali v Tangerju in se vozili po državi, tako da ti kaj prida informacij o prenočiščih v naštetih mesttih ne morem dati.
Prometnih zamaškov ni, vsaj mi jih nikjer nismo doživeli, ceste so dobro označene in 6 let nazaj so ravno gradili nove avtoceste (do sedaj bi morale že biti zgrajene, vsaj upam), tako da problemov s prometno povezavo res ni. Tudi ponoči se dobro vozi. V rondojih imajo prednost tisti, ki se vključujejo notri in ne ti, ki si notri, tako da tam se prav smešno zabaše in potem velja pravilo PREDNOST VEČJEGA IN MOČNEJŠEGA hehe….a ni nič hudega….
Kar se tiče varnosti se nikjer nismo počutili ogrožene (vsi se policistov izredno bojijo, tako da jih omeniš in nimaš več težav hehe) En neljubi pripetljaj z zadrogiranim Fesovčanom smo pa le imeli. Z možem nisva počakala najinega takozvanega lokalnega vodiča in sva šla vsa nestrpna malo hitreje novim dogodivščinam naproti. V ozki ulici je stal tale zadrogiranc in se naslanjal na zid. Ko sva šla mimo je mojemu možu postavil nož na vrat. Obmiroval je, ves šokiran. Domačini so pa tisti trenutek skočili k njemu in ga pritisnili ob zid in ga zvlekli stran. Nato sva slišala tisoč opravičil, vabil na čaj, da se odolžijo za neumnost tistega nesrečnika in hkrati so prosili, da ne kličeva polcije. Ker ni bilo nikomur nič sva nadaljevala pot. To je bil edini slučaj in po mojm sva pač zatavala v tak splet okoliščin, drugače sva po dogodku brezskrbnotavala po državi še cel teden in se nisva počutila prav nič ogrožena. Ukradena nisva bila. Tako da, moj vtis je, da je država VARNA.
Ej pa, da ne bom predolga…vprašaj, če te še kaj zanima
A.
no, tudi mi imamo dobre izkušnje z Marokom in policaji. Popolnoma se strinjam z Analino – tudi pri nas je bilo podobno.
Policaji tujce ščitijo tudi takrat, ko imajo domačini prav.
Nobene slabe izkušnje. Npr. mi smo vozili skozi vas, prehitevali na polni črti in divjali preko 100/h ko nas je ustavil radar. Po 15 minutah klepeta in razlag da je taka vožnja nevarna, od kod smo, kaj tam delamo, kam gremo, kje smo bili in podobno so nas spustili brez kazni in z opozorilom.
Plačali pa smo kazen, ko smo vozili 20/h preveč po avtocesti in nas je nastreljal radar – res smo vozili prehitro in res je bil radar. Ustavil je tudi nekaj domačinov. Vsi smo plačali, kljub temu, da os se nekateri domačini bunili – nič ni pomagalo.
lp
bv
Kot je že povedala Analina. Z avtom po Maroku je krasna stvar. Promet je redek, razen v mestih, a nič hudega, vozijo počasi in previdno. Na vseh križiščih (skoraj) so policaji, prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Ceste so za naše razmere odlične( Ljubljana- Kranj). V mestih morda malo slabše. Prespati se da povsod, toda vseeno smo najraje prespali na parkiriščih(nekaj plačaš – 15 dirhamov, a je celonočno varstvo) ali v kampih (2+2, približno 80-100 dirhamov). Na ta način smo tri tedne tavali in uživali na 3200 km dolgi turi po tej državi.
Tja dol smo šli po avtocesti(cestnina nekako 150 evrov, spi se seveda na parkiriščih), nazaj, ker smo imeli čas, pač po regionalkah. Karte za trajekt kupiš že v južni Španiji(za štiri je nekako 120 evrov v eno smer- prav te stvari trajekt, cestnina in bencin so največji začetni stroški potovanja, hrana, spanje itd., ko si že v Maroku, pa so minimalni, le za ceno se splača dogovoriti vnaprej. Recimo tažina, ki je res krasna zadeva, stane od 15-25 dirhamov). Toliko na kratko.
pozdravljen ozbej,
ne morem ti žal povedati nič o potovanju z lastnim avtomobilom, ker sem uporabljala javni prevoz, lahko pa ti pomagam s prenočišči:
– Rabat: Hotel Splendid- lepo urejene sobe in prijazno osebje, v centru blizu Avenue Mohammed V
– Casablanca: prespala v youth hostlu, ki je sicer lepo urejen, ampak z osebjem nekako nismo našli skupnega jezika. Tudi zapre se precej zgodaj. Šolske skupine. Imajo dorme in dvoposteljne sobe, ki so pa neprijetne, ker nimajo sten do stropa in ti celo noč sveti luč iz sosednje sobe.
– Fes: Hotel Amor, v novem delu mesta, ki je kar oddaljen od medine.
– Marakeš: za backpackerje je fajn “slavni” Hotel Ali, ki se nahaja blizu Djeme. ima najrazličnejše sobe, vse so čiste, ampak zelo različno urejene, spiš lahko tudi na strehi (kot skoraj povsod v Maroku). v ceno je vštet tudi zajtrk in enourna uporaba interneta. včasih je malo konfuzno, ampak se vse uredi. še en preizkušen hotel, ki je sicer dražji, ampak zelo lepo urejen, prav tako blizu Djeme, je Jnane Mogador.
– Essaouira: priporočam, da rezervirate vnaprej, ker se hitro napolni. zelo hvalijo Hotel Smara, kjer se težko dobi prostor. spala sem v Hotel Majestic, nič posebnega (razen tega, da je bilo strašno hladno), skupne kopalnice.
v Maroku sem se počutila zelo varno, če malo paziš nase in na svoje stvari, zna biti vse ok. na parkiriščih (tudi na parkirnih mestih na ulicah) so “varnostniki”, ki za primerno vsoto denarja (ne moreš si ravno izbirati ali želiš, da pazijo na avtomobill ali ne) pogledajo za tvojim konjičkom. policisti so zelo ok in če se izgubiš, se je najbolje obrniti na njih. najslabše, kar se ti lahko zgodi je, da te vodiči cel dan vlečejo po trgovinah s preprogami… v vseh medinah se lahko znajdeš tudi sam in ne potrebuješ vodiča, seveda je tudi svojevrstna avantura iskanje po blodnjaku ulic…
bon voyage!
Forum je zaprt za komentiranje.