Karpatos – kam
Oj,
Mene pa zanima, če je kdo že bil na Karpatosu in videl hotel Votsalakia Beach? Odločit se moramo ali v Votsalakio v Amopi-u, ki je menda nov (ne vem od kdaj), ali v Blue Bay v Pigadii.
Votsalakia je po opisu in vsem, kar ponujajo, bolj privlačna (razen, da bazena še ne bo letos), le da je oddaljen od glavnega mesta.
Blue Bay je pa malce manj bogato opisan, je pa priporočen od prijatelja, pa seveda v glavnem mestu.
Prosim za nasvet, če je slučajno kdo že bil v Votsalakii, al pa če obstaja kakšna slika kje, bi bil precej hvaležen.
lp,
Borut
na karpatosu v hotelu blue bay sem bil lani. manjši preprost hotel, čisto blizu lepe peščene plaže in okoli 15-20minut hoje stran og glavnega mesta pigadie. priporočam, ker imaš vse na kupu. za kakšen dan si pa sposodiš skuter (mislim, da je cena okoli 30€ na dan).
obvezen ogled plaže apella (nekje na sredini otoka), kamor te pripelje manjša ladija za 10€ na osebo. nikakor ti pa ne priporočam na izlete z agencijo, ker se cena takoj zviša. prvi dan smo imeli nekakšen spoznavni večer (sam se ga nisem udeležil). vodički sta goste peljali v najdražjo restavracijo (pretveza, da je za njihove goste danes 10% popust).
Zadnja sprememba (24-02-04 10:29)
Pozdravljen,
odvisno, kaj želiš. Amopi je v bistvu hotelsko naselje, kjer ne čutiš
utripa kraja. Je kraj primeren za miren dopust z malimi otroci. Zvečer se tu
nič ne dogaja. Če želiž v Pigadio, potrebuješ rentacar ali skuter. Sicer vozijo
tudi avtobusi, vendar bolj poredko (vsaj pred 5. leti je bilo tako).
Pigadia pa je luškano mestece, polno kafičev in tavernic, z zelo prijaznimi
domačini. Blue Bay je, če mene vprašaš, idealen. 15 minut sprehoda oddaljen od samega
središča Pigadie, tik ob peščeni plaži. Tako si v bistvu na mirni lokaciji, vendar zelo
blizu dogajanja.
Na izlete pa res pojdi v lastni režiji s skuterjem ali z malo endurco, če imaš izpit.
Je ceneje in bolj zanimivo. Sam sem med takim izletom nekje bogu za hrbtom srečal
domačina, ki me je povabil domov in lepo pogostil.
Jozze
vodo kupuj samo ustekleničeno. cene so prav zanimive. v samo nekaj trgovinah so imeli napisane cene zraven artiklov, kjer pa cen ni bilo ti včasih kasirajo po eni, drugič pa po drugi ceni. vsaj tako je bilo v trgovinici zraven hotela blue bay. sončni faktor čimvišji, ležalka (2x) + senčnik pride 10€. septembra, ko sem bil na karpatosu ni bilo veliko ljudi, tako da je bila plaža skoraj prazna. gostinci so zelo prijazni (vsakič ko prideš v gostilno, te pozdravijo s stiskom roke), kosilo / večerja pa pride od 10€, pa naprej (odvisno kaj ješ in kaj zraven popiješ). moja povprečna večerja je bila okoli 16€. solato imajo zelo dobro (paradajz in kumarice).
Najlepša hvala za informacije!
Sej v Grčiji sm že bil enkrat davno na maturantskem, pa ne bom pozabu, k je bla voda dražja od coca-cole. Hehe, ti da pa mislt, če bi ono iz pipe pil.
Aja, pa šoferji so tud elita!
Če se še kej spomnete, mi kar napište še, prosim. Včeraj mi je bilo zelo zanimivo browsat po http://www.lonelyplanet.com, kjer za posamezne dežele, otoke, … lahko prebereš tudi kolumno scams and warning. Če mate kakšne take izkušnje, bi bil vesel še kakšnega opozorila.
lp,
Borut
Se popolnoma strinjam s komentarjem jozzeta!!!
Amopi – peščena plaža malo stranj od glavnega mesta – za družine
Pigadija oz. Karphatos pa odlično mesto za kopati, žurati, …
Tudi sam sem bil v Blue Bayu kakšne 3 leta nazaj in je bilo več kot odlično. Ob bazenu s SLADKO vodo je tudi manjši snack bar, hotel je ob rent-a-carju in plaži, pa samo 5 metrov stran je trgovina!!! Sobe so malo manjše – lahko tudi klimatizirane za doplačilo – ampak je pa lastnik originalen!!! Stari čičo!!!!
LP
Pozdravljeni!
Pa bom še jaz pristavila svoj lonček vtisov:) Tudi jaz sem bila lani na Karpathosu v hotelu Blue bay. Z samim hotelom sem bila zelo zadovoljna, ker je bil ravno prav oddaljen od plaže in središča mesteca. Tudi čisto je bilo v njem tako, da nimam pripom. Nečesa pa zlepa ne bom pozabila- vožnje z motorjem:)) Mislim, da je tudi moj dragi ne bo:) Drugače pa se splača obiskati Amopi, mala vasica z prečudovito plažo in prijaznimi ljudmi. Prav tako pa obiščite vas Olimpus- piha zelo je pa prelep pogled na morje. Pa če vidite slikarja k ma tok dobre slive ga pozdravite, je edini v tisti vasici:)
Če vas še kaj zanima sem vam navoljo!
lp, lunaa
Oj,
Hvala, hvala vsem!
Lunaa, glede na to, da si omenila vožnjo z motorjem, upam, da ne bo nesramno, če vprašam: “Kwa pa j blo?” Ok, če sta imela kake “drdrčnčn”, me ne zanima. Drgač mi pa tvoj Ššvaler itak noče nč povedat.
Ok no, sej mi, tu in tam.
Zahvaljujoč Samotovem opisu imam Kassos na prioritetni listi “Must see”! Pa k unmu tipu na Olympos bom šel po vrečko sliv, pa jo dobita.
U glavnem, ker grem dol šele konc julija, bom do takrat pridno čakal in bral vse napotke in nasvete.
thx,
Borut
Jah z agencijami je pa nekako takole:) Ker boš šel vrjetno preko Intelekte naj ti že sedaj povem, da si vse izlete organiziraj sam!!!!! Kajti isti izlet stane pri intelekti dvakrat več! Izlet z ladjico do prečudovite plaže Appela stane v lastni režiji 10 eurov, preko agencije 30:(((((( huda žalost al pa zelo smešno naključje, ko se pol vsi peljete z isto ladjico za različn denar:)))) No ja tud te dve vodički sta bolj klavrni sam itak boste tam sami organizirali vse naj naj. Pa ko boste šli zvečer v mesto si obvezno privoščite kak koktajl-pa še dobra muska je tam v tistem baru. Midva sva kar nekajkrat zajadrala tja:)))
No ja kaj naj še povem razn to, da bi šla kar nazaj:)))) Bomo vidli kaj bo letos.
Fajn se mejte, če čas pa še kaj dodam, ko se kaj spmnem
lp LUNAA
Olympos
Na juznem delu tu in tam še srecamo kakšnega avantur zeljnega popotnika, kasneje pa v glavnem ne vec. Od zadnje obljudene tocke na otoku – vasice Spoe, ki lezi na priblizno sredini poti, pa pot postane izredno slaba in tudi nevarna. Zaradi tega sem se raje odločila in , da se v Olympos odpravim raje po udobnejši, morski poti. Priblizno dve uri traja voznja do majhnega pristanišca Diafani kjer se izrcamo. Diafani je za Olympus pravzaprav tudi edina prava povezava s svetom. Petnajstega avgusta, ko kršcani praznujemo praznik vnebovzetja Marije deviške, je v Grciji še posebej svecano. V Diafaniju se je ze navsezgodaj zbrala mnozica lepo oblecenih ljudi, ki so cakali na prevoz. Iz Diafanija v Olympos vodi namrec zelo zavita in ponekod povsem vdrta cesta. Izgleda, da to domacine ne moti prevec, saj vdrte dele ceste enostavno oznacijo s kamenjem in stvar je tako urejena. V Olymposu danes zivi le nekaj deset prebivalcev, ki pa se v glavnem prezivljajo s kmetijstvom in zivinorejo, vendar pa so odvisni tudi ze od vsakodnevnega prihoda turistov. Olympos je nastal v casu bizantinca. Takrat so se morali prebivalci iz obmorskih vasi pred pirati bezati v skrita zavetja planin, da bi se tako rešili suzenjstva. Tako je nastal tudi Olympos, ki je še danes mocno odrezan od ostalega sveta, tradicije pa so zato ostale mocno zakoreninjene. Tudi se zelo pozna tudi na dialektu tamkajšnjih prebivalcev, ki govorijo mešanico grškega, dorskega in bizantinskega jezika. Na svoj jezik so zelo ponosni, kot so ponosni še na marsikatero drugo posebnost kraja, tudi na zelo preprosto zivljenje. Da bi druzine lazje prezivele, so se moški pogosto za vec let odpravljali v svet, najvec jih je odšlo v Ameriko. Iz tega ali onega razloga se jih manjšina nikoli vec ne vrne, zato je v kraju zivi veliko osamljenih zensk. Ker je število prebivalcev majhno, se zgodi, da se med seboj porocijo tudi pari, ki imajo daljne sorodstvene vezi, zato so si po zunanjosti prebivalci Olymposa precej podobni. Zenske so oblecene v tradicionalna oblacila, ki so znacilna prav za to vas. Tako kot obleka, pa so zanimivi tudi rocno izdelani škornji. Ko se v mesecu avgustu ob Marijinem prazniku zberejo sorodniki iz vseh koncev in krajev sveta so dekleta oblecena v tradicionalna posebno barvita oblacila, okoli vratu pa imajo verizice z dragocenimi zlatniki. Zlatnike druzine skrbno hranijo skozi desetletja, kej predstavlja premozenje, uspeh in moc druzine.
Upam, da vam je všeč in da si boste z veseljem ogledali to vasico!
lp lunaa
http://www.dilos.com/region/dodecan/kassos.html
Preberi si to stran, bolj spodaj pa tudi piše kako se iz Karpatosa pride na ta otoček. Upam, da sem ti kaj pomagala.
lp Lunaa
Forum je zaprt za komentiranje.