grčija ali španija za prvomajske p.
Prosil bi za nek nasvet. Za prvomajske počitnice imam namen iti v Grčijo ali španijo in sicer neko easy varijanto. Spal bom brezplačno pri frendih, ki gredo na maturantski izlet v hotelih, za jest se da enako švercat v hotelih, ker noben ne pregleduje:) pri teh maturantskih skupinah, problem pa je prevos:
Za španijo mislim, da ravno ne bi bil tak prevos ker se bi dalo zmenit s kakim avtoprevoznikom, malo bi še štopal, problem pa je Grčija. Kako bi lahko na poceni način prišel v Grčijo na Krk? Ima kdo kak predlog?
Hvala lepa
odločitev je padla in sicer grem v Španijo in Grčijo, gre za stavo in za nek nov izziv:))
Moj plan je naslednji, vendar imam pri tem nekaj dvomov in vprašanj, ki sem jih postavil na koncu sporočila:
Odpravim se 1 dan pred odhodom ostalih maturantov.Do nedaleč stran Llorete de Mar-a z avtoprevoznikom, preostanek poti na štop. Kak tolar bi dal še za vlak, ampak ne preveč:). Tam 3 dni veselo žuriram nato pa se odpravim malo stran oziroma kolikor bo pač potrebno od Llorete de Mar ( štop varjanta), da pridem do avtoprevoznika, s katerim se bi že preje zmenil da me pobere. Tako pridem do Trsta, ali do bližine Trsta, v Trstu na ladjo, pridem do Grčije kjer ponovno veselo žuriram, nazaj pa ponovno z ladjo do Italije od koder naprej štopam do Slovenije.
Tole sem na hitro opisal sedaj pa me zanima če lahko pri tem nastopijo kake težave, kakšne so vaše izkušnje, kako težko je dobiti štop in pa avtoprevoznika, ki vozi na tej relaciji? Kako je z varnostjo štopanja in ostalega?
In pa še tole me zanima. A ima kdo kake izkušnje s tem, da se čaka na kakem večjem počivališču in se poskuša dobiti kako skupino, ki ima na avtobusu prost sedež? Namreč ta čas bo veliko mladih skupin, toda kako je potem s samimi šoferji in skupino, je meu kdo že kake podobne izkušnje?
Hvala lepa
Luka
Z avtoprevozniki se ni težko zmenit. Vem da so v preteklosti pri Interevropi na veliko sprejemali vnaprej dogovorjene štoparje. Kar se pa tiče da bi dobil kakšnega prevoznika na poti, pa vsaj iz mojih izkušenj zelo težko. Ko sem enkrat vprašal zakaj ne ustavljajo, so mi rekli da imajo nekatere firme v pogodbi da ne smejo sprejemat štoparjev. Verjetno zaradi kakšnih varnostnih razlogov.
Kar se tiče pa da bi ti ustavil kakšen avtobus…. pozabi. Mojemu kolegu ni ustavilo 10 avtobusov ki so odšli iz LJ v Trst (ter se ustavili med potjo na počivališču, kjer je on štopal!!), čeprav je šel z isto agencijo kot mi, le da ni plačal za avtobusni prevoz. Kljub našim prošnjam in vsem mogočim izgovorom! Na koncu sem jaz klical mojega brata da je prišel po njega in ga odpeljal v Trst, ker bi drugače zamudil ladjo. Na koncu je mojmu bratu v zahvalo dal kar 5kSIT, ko je pa bus prevoz bil 2,5kSIT! Tko da na to se jaz ne bi zanašal. Prej bi rekel da boš dobil štop kot pa naletel na “bus s prostim sedežem”.
A.
ja to razumem, da avtoprevozniki ne pobirajo kar ene ob cesti. Sam sem mislil da se bi vnaprej zmenil, toda ne vem če se bo dalo dobit prevoz na tej relaciji do Llorete de Mar ali vsaj do bližine.
A je tvoj prijatelj štopal, ali je šel na počivališču osebno šoferja vprašat? Ni blo prostega sedeža, ali šofer pač ni dovolu?
Moj prijatelj, je ker je mislil da bo malo prišparal šel že en dan prej štopat do Trsta a ker je šel iz LJ šele pozno popoldne je moral prespati na počivališči pred mejo. In ko smo mi zjutraj z busi se vozil v Trst je on še vedno štopal. Moj avtobus je bil prvi in ker sem vedel kje štopa sem vnaprej vprašal vodiča če ga lahko poberemo. Odgovor je bil NEEE!. Zato sem potem klical kolege v ostalih avtobusih in od 4ih nobeden ni hotel ustaviti. Tisti dan je pa šlo dol 15 avtobusov!!!! Ko so pa se tudi trije avtobusi ustavili na počivališču in je vprašal če je prosto in če se lahko zraven pelje je pa vedno bil odgovor da ne more! Mislim da je bolj tle problem vodičev kot pa šoferjev!
A
kot vodic ti lahko zadevo mal pojasnim,…
Kot prvo ne vem, ce si ze slisal za avtobusni potni list, ki ga morata vodnik in sofer izpolniti za vsako furo. Gor moras napisati tudi vse potnike in PL zakljuciti, da NACELOMA ni vec mozno nikogar dopisati. res naceloma, ker sva s kolegom, ko smo bili letos v Pragi na avtobus vzela dva nizozemca in ju prepricala, naj gresta raje v Lj kot pa v Brno;) in sva ju samo dopisala. Ce bi naju pa pri temu dobili, bi pa kar najebal!
Druga stvar na teh krajsih relacijah pa je, da vecina agencij (vsaj tiste za katere sem jaz vodil) ze tako ali tako ceneje ponudijo prevoz, kot pa bi te prisel v lastni reziji. Kljub temu, pa se vedno najde folk, ki bi se svercal, ceprav potuje z isto agencijo, kar ni ravno fer do ostalih potnikov. Ceprav je meni osebno, za te zadeve vseeno.
Pac so dolocena pravila, ki se jih je potrebno drzati, ali pa tudi ne;)
LP L
Moje izkušnje so bolj slabe, kar se tiče štopanja avtov. Tudi s tovornjaki je bilo kar podobno. Ampak v končni fazi se(m) pride (prišla) do tovornjaka. ne vem kaj naj ti svetujem. Jaz bi še vseeno šla štopat v Španijo, bi bla pa pripravljena na čakanje. Oz. bi se definitivno obesila na tovornjakarje. Z njimi se kar da, je pa res, da je zlata jama, če najdeš Slovenca. Ker Slovenci se dejansko v tujini lepše obnašajo drug do drugega, kot v ‘matični državi’. In vsak te bo odpeljal domov, še najbolj zatežen. No vsaj meni se je zdelo, da sem nekoč naletela na meji Fr/Šp na najbolj čudnega tovornjakarja -Slovenca, ampak naju je s kolegico vseeno zapeljal do Slo/It meje.
Nisem sicer prepričana, da ti tole moje pisanje kaj pomaga, pa vseeno….
lp
Ratluk,
hvala za pojasnilo! 🙂 Saj vse razumem… Vem da kot vodici imate pravila in se jih morate drzati in tudi razumem in mi je logicno, da ce se vsi lahko prijavijo za avtobusni prevoz, za kaj se se eden ni mogel….
Jaz sem samo razlozil kako je bilo….. Vem pa, no popravek… Mislim si pa, da ce bi jaz bil vodic bi poskusil ga s seboj vsaj do meje vzet (seveda za prispevek k soferju), tam pa naj gre pes cez mejo….Seveda pa ne poznam pravil in vseh teh stvari, tko da bom o tem raje nehal pisati!
Hvala za tvoje mnenje!
A
Forum je zaprt za komentiranje.