Najdi forum

Egipt 4.1.2003

Ravno danes ponoči je stmoglavilo letalo v Egiptu. Nič kaj dober občutek, ker namreč jutri letim tja iz Trsta.

V primerjavi s cestnimi prometnimi nesrečami je letalski promet še vedno najvarnejši način prevoza. Žal pa je takrat, ko se zgodi, več žrtev naenkrat. Vendar še vedno veliko manj, kot jih letno zahtevajo ceste. Verjetnost, da bi se nesreča ponovila, je neskončno majhna. V vsakem primeru pa se ne boš peljala z letalom, ki je že strmoglavilo.

Nej te ne skrbi… Se vedno je letalski prevoz najvarnejsi na svetu. Sej ucer se jih je pa ene 100 zaletel sam v SI… Ti sam uzivej!!!!

statistično, ja tam sedaj najbolj varno:))

Škoda bi bilo ostati doma zaradi tega.Srečno!!!
dani

Pa vi upoštevate, koliko avtomobilov je vsak dan cestah in potem koliko avionov je vsak dan v zraku?? Po številu žrtev je mogoče res letalski prevoz najvarnejši, kaj pa odstotkovno glede na število prevoznih sredstev v prometu?!

To kar si te navedel je za statistiko čist brezvezen podatek. Vse analize temljijo na “številu prepeljanih potnikov”. Kar se tiče pa varnosti, vsi piloti (v dobrih družbah) so visoko izobraženi, zelo profilirani, šolani za reagiranje v situacijah, obvladajo fiziko in naravne zakonitosti etc. Večina šoferjev(vsaj v SLO) je nevrotikov in brez osnovne kulture, kaj šele strpnosti – so grožnja že samo, da se v avto vsedejo. In še, vsa novejša letala imajo back up za vse vitalne funkcije in avion zlepa ne pade dol.

Če ne zlepa pa zgrda… :))
A

Brez skrbi, da obstajajo tudi drugačne analize, samo verjetno si jih ne upajo objavit, ker bi bile številke verjetno precej drugačne. Če bom letel z letalom me bo zanimalo, koliko jih bo padlo dol od dvajsetih in ne koliko potnikov bo umrlo. Se ti tebi zdi ta podatek pomemben? Ena letala prevažajo po več sto potnikov, druga pa po deset. In če strmoglavijo 4 letala, ki so prevažala po 10 potnikov, je to recimo 40 mrtvih. Če bo padlo dol letalo z 200 potniki, bo pa 200 mrtvih. To je petkrat več potnikov, pa vendar 4x manj letal. Meni se to zdi zatiskanje oči pred resnico. Ima kdo kakšne druge statistične podatke? Mene bi res zanimalo.

obstajajo analize, ki pa se mi jih ne da iskati, ki kažejo, da je manjša verjetnost, da boš strmoglavil z letalom, kot pa če se boš peljal z avtom.
in to v smislu:
če v enem letu 100x letiš, je boš dol padel 4x
če se v enem letu 100x pelješ z avtom, boš imel 16 nesreč
[številke so seveda izmišljene; so pa seveda za smrtne izide]

Tako da bi mene bolj skrbelo, da bom imel prometno nesrečo na poti do letališča v Trstu kot pa na samem poletu v Egipt…

Glede tega pa, da si nebi upal objavit… Lahko jih razkrinkaš. Vse nesreče z letali so evidentirane in podatki o njih so javno dostopni, prav tako pa obstajajo statistike o prometnih nesrečah s smrtnim izzidom. Gotovo boš našel tudi podatke o številu poletov na leto in številu voženj na leto.Primerjaj jih in če boš ugotovil drugače, kot piše zgoraj, objavi tule pa bomo razširili novico, da je letenje bolj nevarno kot vožnja z avtom… Pa še slaven boš postal :I

Kar se mene tiče, do sedaj sem imel 4 prometne nesreče (seveda za nobeno nisem bil kriv jaz), peljal sem se že nevemkolikokrat.

Imel pa nisem še nobene letalske nesreče, peljal pa sem se okol 60-70krat (recimo).

4 deljeno z nevemkoliko
je večje kot
0 deljeno z 60 ali 70

🙂

Sem iskal, pa nisem našel nič konkretnega, razen tega:

Accident statistics will tell you that 85 % of aircraft crashes are caused pilot and/or controller error. Less than 10 % are said to be due to mechanical or electrical failure.

Me pa veseli, če je potovanje z letalli res toliko varnejše, ali pa je na cestah precej več nesreč, kot se nam zdi.

Gre za tvoje osbne fobije pred letenjem.Milsim, da se fobije ne boš znebil z razmišljanjem in pristopom, ki ga imaš sedaj – pa brez zamere.
Pravtako velja za analize “ki obstajajo in si jih nihče ne upa objavit”?Mal je smešno. Gre za civilno letalstvo in ne neko vojaško CIA zaroto.
Tema je sicer bolj zapletena in obstaja več definicij , kako merimo varnost (sam sem delal v letalski industriji in letim zelo pogosto, zato so mi zato tvoje predstave bolj nevšečne).
Glede na število “prevoženih” milj – je večje tveganje leteti 1000 milj ali se vozit z avtom 1000 milj?Štet vsak avto kot številko v prometu, čeprav se ta avto res pelje po cesti vendar lahko samo 300 metrov, ni objektivno in resno. Govoriš o kakšni vožnji z avtom? V Pariz? Ali do bližnje trgovine? Ne moreš enačit vožnje dolge 1 km z letom, lahko pa primerjaš varnost avta in letala za potovanje na enaki razdalji – kot sem ti napisal za tiste milje na začetku. Ali po številu voženj/letov. Kar se tiče varnosti letenja, večina nesreč se zgodi med vzletom ali pristankom in potem neodvsino od razdalje “nevarnost” ne narašča – kar za vožnjo z avtom ne velja.

Statistika je sicer umetna stvar s katero vsak operira po svoje, ampak vseeno. Če pogledaš, da v 1 (eni) noči iz Severne Amerike proti Evropi leti med 500 in 600 letal, pomeni cca 190.000+ letal na leto (in okrog 57 miljonov ljudi) Vzami 10 let in dobiš 1.900.000 letal. V desetih letih se sam spominm treh nesreč na progi Severna Amerika – Evropa (TWA 1996, Swiss 1998, EgyptAir 1999) Vse skupaj je blo žrtev recimo okrog 500 (ne vem točne številke na pamet). Zdej primerjaj z cestnim prometom – na 1.825.000 vozil v prometu (kjer koli na svetu) v 10 letih sigurno umre več kot 500 ljudi.

Evo, obstaja vsaj 5 velikih družb letalskih, ki imajo na 1 miljion letov število nesreč (0). Koliko avtomobilov naredi 1 miljon voženj(pa res voženj) brez nesreč? Vsaj naslednjih 10 družb letalskih ima pa število nesreč po 0.5 nesreče na 1 milijon letov. In potem tako naprej.

Naprej, če vzameš dejstvo, da v ZDA (in še kje drugje) v letu 2002 (in tudi prej že) ni bilo nobene letalske nesreče z smrtnimi izidi – na cestah jih je umrlo preko 40.000(koliko je tistih, ki preživijo pa trpijo posledice zaradi nesreč ne vem, ampak sigurno še nekajkart več) Kakorkoli boš delil/množil/sešteval…s čimerkoli bo faktor tveganja, da umreš/poškoduješ v avtu mnogokrat večji!

Se morem ponavljat, piloti (in ostalo udeleženo osebje) ima temeljit in zahetven zdravstevni pregled vsako leto ali celo večkrat na leto. Stalna so izobraževanja, izboljšave, teste itd. Če voziš avto nardiš zdravstveni pregled z recimo 18 leti in ga potem ne delaš do 80 leta. Kaj se vmes dogaja s tabo ne zanima nobenga. Da o nevrotikih, alkoholikih, bolnih umih itd ki vsakodnevno zasedajo cesto niti ne govorim.

Ne vem, če gre za fobijo, z letali sploh še nisem letel, sploh nisem imel priložnosti in nisem niti razmišljal o tem. Slučajno sem opazil to debato o varnosti letenja, pa sem malo podvomil v primerjavo med varnostjo na cesti in v zraku.

In their analysis, the researchers considered scheduled domestic passenger operations of 10 major U.S. airlines and travel by cars, light trucks, vans and sport utility vehicles on rural interstate highways—the main type of roadway that would be used as an alternative to flying and a type of road that is particularly safe per distance traveled.

Their calculations showed that driving the length of a typical nonstop flight—1,157 km or 719 miles—is 65 times as risky as flying. In fact, “for this type of flying to become as risky as driving, disastrous airline incidents on the scale of those of Sept. 11 would have to occur about once a month,” says Sivak, head of UMTRI’s Human Factors Division.

Vir: http://www.umich.edu/~urecord/0203/Jan20_03/18.shtml

Meni osebno je Hrvaska obala zelo vsec, posebej Dalmacija z otoki. Kar nekaj let sem delala doli in mi je kar zal, da je tega konec.
Zdaj pa (mislim da tretjo leto) ne hodim na morje, in mi tudi na kraj pameti ne pade, da bi za meni v nemscini/slovascini/italijanscini, slabo sobo in natakarja, ki bi me grdo gledal samo zato, ker sem Slovenka, placevala.
Predlagam: Slovenija gre v Turcijo. Ali Grcijo. Ziher bo bolje:))

Cool ne, bomo pa leteli! 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close