varnost v Bolgariji??
OK, vsak pove svoje izkušnje in svojo oceno.
Sam sem bil enkrat z osebnim, enkrat pa z motorjem
Ne bom poskušal sreče (vsaj nekaj časa) s prosto vožnjo. V vsakem priemru pa imej s seboj drobiž (po 5 in 10 EUR) za policaje.
No, tudi proti Srbiji sem precej pisal, pa se je situacija po Đinđičevem umoru precej umirila.
lp
bv
Nam so ponoči izpred hotela ukradli zaklenjen avtomobil.
Verjetno so ga naložili. Zatem so bile težave še s
prijavo na policijo. Na carini za nazaj pa je bilo
potrebno plačati še 1.000.- EUR ali 230.000.-
SIT carine za ukraden avtomobil?!
V Bolgarijo v nobenem primeru z osebnim avtomobilom.
LP!
Samos
Tudi jaz sem šel trikrat preko Bolgarije v Grčijo,dvakrat z avtomobilom,enkrat z motorjem,imel sem srečo da se mi ni nič čudnega zgodilo(razen radar-policaji,ki so me ustavili ravno v času malice,katero sem seveda plačal jaz).Tudi prespal sem v hotelu,motor je bil v zaprtem prostoru,sicer pa po mestu nobenih problemov z ljudmi kar prijazni,pa nič goljufanja.Hotel pa je imel varnostnika.O kakšnih konvojih pa niti sledu,le slabe ceste,pokvarjeni policaji in seveda revni ljudje ki se morajo z nečim preživeti,vendar je bolje da ne z mojim.Torej je potrebna previdnost.Pa še vojaki so me gonili,ko sem slikal jez elektrarne na Džerdapu,je bilo kar gusto.
Zadnja sprememba (12-01-04 18:04)
Jaz sem z osebnim avtom (med drugim) prepotoval celo Poljsko (trikrat), vse baltiške države, Belorusijo, Ukrajino in Romunijo. Zanimivo, za prav vsako od teh držav so mi zatrjevali, da bom ostal brez avtomobila… Srečal sem sicer človeka, ki so mu na Poljskem ukradli kombi. Nek moj znanec se je v Španiji omamljen zbudil na klopci sredi nekega parka. Brez denarja, brez fotoaparata, brez dokumentov in brez avtomobila. Sošolki nekega mojega prijatelja so avto ukradli v Italiji. Mojega cimra iz srednješolskih let sta dva nasilneža oropala v Ljubljani sredi belega dne (okej, malo se je že temnilo). Mojemu bratu so ukradli kolo doma izpred bloka. Pa ne enkrat, kar štirikrat…
Kaj hočem povedati? O bolj ali manj nevarnih državah vsaj v Evropi ne moremo več govoriti (vsaj po mojem skromnem mnenju). Neprijetnosti se ti lahko zgodijo kjerkoli. Ali je to odvisno od sreče, božje previdnosti ali zgolj previdnosti (ta je seveda priporočljiva povsod), ne vem. Vem pa, da ni potrebno strašiti ljudi in jih s tem odvračati od potovanj v sicer zanimive dežele, med katere pa Bolgarija prav gotovo spada…
lp
Povsod je potrebna zdrava previdnost in pametno obnašanje. Jaz lahko le povem o svojih izkušnjah iz Romunije iz lanskega poletja. Ker nisem imel veliko časa na razpolago, sem hotel kolo in sebe prepeljati z vlakom na vzhod Romunije in potem odbiciklirati nazaj čez Transilvanijo proti Madžarski. Vendar se je pojavil problem, saj so hoteli kondukterji vsakič deset evrov za prevoz kolesa, karte za kolo pa sploh nisem mogel kupiti na postajah, čeprav so imeli domačini s kolesi karto za prevoz večjega kosa prtljage in je bila ta karta manj kot evro. To je pač vzhod, nekaj podobnega je bilo tudi na Madžarskem (predvsem pri prečkanju mej poskušajo izsiliti čimveč), na Slovaškem je to urejeno zgledno (če se ne motim stane prevoz kolesa 20 skorun na vožnjo ne glede na razdaljo), čeprav se tudi tam najdejo kaveljci ki hočejo denar. Če boš v podobni situaciji reci da imaš samo 5 evrov (mogoče bi šlo celo z manj) in da imaš ostalo na kartici.
Še ena zgodbica če se vam da brati. Malo pred novim letom sem se vračal iz Romunije, okoli 21-ih sem imel iz Mediasa spalnik na Dunaj. Na postajo sem prišel pol ure pred odhodom in ni bila pretirano obljudena. Seveda se je kmalu prikazal klošar, ki je hotel denar. Ker sem zapravil skoraj vse leje, sem imel le še nekaj drobiža, pobrskal sem med drobižem in mu ga hotel dati. Ni bilo ne vem kaj, ampak več kot sem dal običajno revežem v Romuniji, ampak možakar je zagledal nekaj kovancev evrov, in je hotel evre. Ej, stari to pa ne, leje ali pa nič, in ker je postal zatežen, mu nisem dal nič. Še nekaj časa je težil, tako da sem ga moral odriniti in sem odšel na drugo stran čakalnice. Da skrajšam, kar naenkrat je bila napol prazna čakalnica polna čudnih tipov, eden se je začel sukati okoli mene in filing ni bil prav nič dober. Kasneje sta prišla dva policaja in ko sta opravila pogovor s klošarji okoli, sta vidno zaskrbljena nekaj začela žebrati meni in bolj sem razlagal da ju ne razumem, več sta imela povedati. Končno smo se zmenili nekaj po italijansko-romunsko-špansko da je nevarno in sta mi dala solzilec in razlagala vse finese uporabe tega orodja. Pet minut zatem ko sta odmaširala in sem se počutil nadvse čudno, se je proti meni po stopnicah pognalo pet tipov, za njimi pa klošar ki ni bil zadovoljen z leji. Videl sem da mi pips ne bo prav nič pomagal, le urne noge in sem jo ucvrl po drugem stopnišču. Nekako mi je uspelo, da sem jim ušel.
Kljub temu dogodku lahko rečem da so Romuni zelo prijazni ljudje, da pa je potrebna velika mera previdnosti in da imajo klošarji ponavadi veliko prijateljev
Zivijo!
ko sem bil oktobra v Bolgariji, ki je delovala mrakobno…mrki policaji(na vsakem koraku)…predvsem se mi je zamerila meja…pregledovali so do toaletnih torbic, potem pa se zajebancija s podkupovanjem (v stilu:’pripremi nesto, da castis..’..ali nekaj podobnega..)…ljudje so pac revni…
Na drugi strani pa smo spali v Rodopih(priporocam ogled okolice Rile…in hribov) v enem apartmaju, kjer so bili ful prijazni…kombi smo imeli za visokimi zapahi dvorisca….so nam domacini sami govorili o tem, kako drzavo pretresa korupcija, podkupljivi policaji itd…..torej dva obraza Bolgarije
Nekaj bi te vprasal:letos nacrtujem eno kolesarsko potovanje….mogoce prek madzarske na slovasko….si bil tudi v Tatrah?….kje in kako si prenoceval?…te je kdo poskusal okrasti?
Torej, srecno z biciklom(upam, da nimas predragega..;))…)
Opravil sem že veliko kolesarskih potovanj, sicer po drugih koncih sveta (Indija, Kitajska, Črna gora), za katere bi marsikdo rekel, da so “ekstremno nevarna”, toda razen ogromno improvizacije in korupcije, nikoli ni bilo nevarno.
Seveda se lahko potencialnim nevarnostim izogneš z upoštevanjem osnovnih popotniških pravil (nikoli ne vozi ponoči, ne zadržuj se na sumljivih mestih..)
Kot kolesarju pa ti svetujem, da se ne voziš po glavnih cestah, saj so te največja nevarnost, večinoma pa se na njih nahajajo tudi tisti, ki bi od “bogatih zahodnjakov# kaj želeli. Sem moraš seveda prišteti še turistične kraje ob Črnem morju.
Če si boš naredil plan kolesarjena po stranskih cestah, ti garantiram, da boš doživel super potovanje.
LP, Damjan
Forum je zaprt za komentiranje.