Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Varnost v Guatemali

Varnost v Guatemali

Hello,

Zasledil sem na internetu, da je bil maja 2000 storjen množični pokol 23 japonskih turistov v vasi TODOS SANTOS CUCHAMATAN. Do danes nisem nikjer slišal nič podobnega, slabega o Guatemali razem manjših kraj, ki se dogajajo povsod.

Ker se januarja 2004 odpravljava skupaj s punco v Guatemalo me zanima:
1) Ali ima kdo kake slabe izkušnje? (kraja, izsiljevanje,…)
2) Kako je s fotografiranjem ljudi? Ali jih je potrebno vprašati za dovoljenje? (Zaradi slabih izkušenj z belci, ki naj bi ugrabljali otroke oz. jih imeli za prodajo organov v tujino)
3) Kako je kaj z varnostjo potovanja po cesti do turističnih krajev (Tikal, Lake Atitlan,…) kjer se po mojih info dogajajo zasede in ropi oziroma ugrabitve tudi podnevi?
4) Kdo priporoča kako potovalno agencijo v Guatemali, ki bi organizirala izlete (trekking,…)?

Hvala za vsa mnenja in napotke.

Kondor

A RES NI NOBENEGA, KI NIČ NE VE O TEM ???

V Gvatemali sem bila štiri leta nazaj in dežela mi je delovala povsem prijazno. Res je, da nisem uspela prilesti na en vulkan v okolici Lago di Atitlana – vodiči so trdili, da se v okolici zbirajo sumljivi ljudje, v glavnem ostanki gverilcev, ki so vsi zapiti in zdrogirani, zato na vulkan niso hoteli iti – drugače nobenih problemov.

Nikar ne išči agencij: javni prevoz je krasno organiziran in poceni. Z lokalnimi avtobusi prideš kamorkoli, domačini so res malo zaprti, ampak s parimi besedami španščine jih takoj omehčaš.

Sama ljudi v glavnem ne fotografiram, enostavno se mi ne zdi fer, mislim pa, da če jim daš par kecalov, s fotografiranjem ne bo težav. V manjših vasicah zares srečaš ljudi, pri katerih opaziš, da se te bojijo, ampak niso agresivni.

Nikar se ne boj, preberi kakšno dobro knjigo o indijancih in njihovi kulturi in brez predsodkov na pot!

LP, Mateja

Zdravo Mateja,

Hvala na odgovoru. Ponavadi slabe stvari in negativni dogodki zasenčijo dobre oziroma si slabe prej zapomnimo.

Priporočaš kak guest house v Guatemala City -u oziroma kje drugje?

Hvala vsem na odgovorih.

LP
KONDOR

Po mojem mnenju se znajo dogajati ‘nevarne’ stvari ni pa panike! So pa zgodbice, kako na vrhih raznih vulkanov čakajo oborožene tolpe. Sam mene ne bi bilo strah če bi šla tja. Mislim, da tudi tebe nima za kej.
to je vse

Ola,
Prideva zvečer ob 21h na letališče v Guatemala City. Ima kdo kakšno priporočilo glede guest housa? So taxiji na varni in OK (cena) ali je bolje vzeti avtobus? Skratka za prvi večer bi bil vesel čim več priporočil.

Hvala

Kondor

Verjetno letiš z Iberio via Miami, pristali boste malo pozneje (pol ure). Pred vrati prihodov te cakajo mali avtobusi za direktno v Antiguo Guatemalo, ki je vasica v primerjavi z glavnim mestom. Tam je tudi ponoci enostavno dobiti sobo, ce ne pa za prvo noc vzami malo drazjo in zjutraj zamenjas.

Osebno se ne bi z vso prtlajago sprehajal ponoci po Guatemala citiyu, ce pa moras tam ostati se poskusi zmeniti s kaksnim solidnim taksistom.

Prijetno in lepo potovanje ti zelim, Srednja Amerika je res kul.

Jaz sem bila v Guatemali ugrabljena in posiljena in mucena. Na moje frende so streljali ampak so bili za drevesi. Policija me je v akciji skoraj vrgla cez klif v morje in zdravniki mi niso hoteli pomagati.

Aja, na tipa so streljali, ker me je hotel zascitit.

V katerem kraju se ti je to zgodilo?
Si bila na kakšnem prepovedanem območju?

Livingstone, kao na za turiste varovanem obmocju.

In policija je vedela kaj se je zgodilo (moji frendi) in niso hoteli pomagati ces da bi prislo do navzkriznega ognja. Pocakali so da sem se sama vrnila iz dzungle kamor so me odvedli in me pri tem skoraj vrgli dol s klifa ko so sli nastelat opozorilne napise.

Bila si v skupini….zakaj so se ravno tebe lotili, so bili črnci, glede na to, da so se tem naselili?
Si mogoče razmišljala zakaj se je to ravno tebi zgodilo?

Mesanci, bolj Maji kot crnci.

Ok, ce si cez 25 let, temna ali neprivlacna, je Guatemala dokaj varna. Mojo prijateljico so samo odpizdili (temna, 28 let) V bistvu me je tip ugrabil za zeno. Ampak Evropejke smo nasplosno dobre punce za njih in zato se dogaja takih zgodb veliko. Jaz vem, da nisem edina. Eno lustno Nemko so posilili trije in to policisti.

Guatmala je enostavno zelo ostra do zensk. Jaz sem mislila, da ni problem, ker dobro poznam muslimanski svet. Vsi govorijo kako slabo je tam, pa je enostavno d best. S tabo kot zensko nikjer ne delajo tako dobro in s spostovanjem. Sigurno je bolje kot v Ljubljani. Guatemala je dejansko nasilna.

Ko človek prebira tvoja sporočila mu je kar slabo in si zaželi le topline svojega doma. S punco nameravava v januarju v Guatemalo in sicer tiste standardne poti, saj za ostale ne bo časa.

Praviš, da si bila posiljena (sorry) in da si bila v skupini. Kaj skupina ni nič odreagirala? Ali sploh bolj varen v skupini ali sam. Ker je toliko izjav iz različnih koncev najbrž ni recepta.

Se pravi, da ti Livingstone ne priporočaš. Če poslušaš Zaveso ti bo rekla prav nasportno, tko da sem mal v dilemi.

Kaj pa lahko ti priporočaš? Ali so guest housi varni? – namreč ne moreš ruzaka skoz met pri sebi.

Moje frende so skoraj odstrelili kolikor so reagirali. Sploh pa proti velikim atletskim tipom s puskami nimas kaj odreagirati. Sta tekla po policijo (fant in punca) ampak kot ze receno niso pomagali ceprav so bili v blizini.

Hoteli so v redu. Ful tudi pazijo, kdo vstopa. V bistvu imajo vasi v samem centru pravi monitoring, kdo se kje nahaja. Mi smo sli na prehod proti Siete Altares. Sploh je v redu, dokler se drzis svojih gostiteljev, kolikor hitro pa gresta 5 min po svoje, pa je precej velika verjetnost, da bo imela punca probleme, ce je lustna (tudi po njihovih konceptih lepote, moja kolegica npr. je ful lustna). Ti seveda skupaj z njo. Ce si sam, ni problem, nisem se slisala, da bi kdaj kak tip sam po sebi dozivel kaj drugega kot rop. Lahko tudi najames oborozeno spremstvo, je ful poceni. Jaz sem najela kaksne take tipe, vedno ko sem sla sama kam in je bilo ok.

HA! Jaz v Livingston ne bi šla.
2 razloga.
– Nič za videti! Tipično bedno pristaniško mesto. In jaz se takih, če se le da izogibam. Če hočeš videti prave Garifunce potem pojdi v Honduras ali Belize.
– Res se sliši slabe stvari o tem področju. Tudi jaz sem gor srečala 2 Slovenca, ki sta bila v tem območju oropana.

lp

p.s.
Zakaj pa ne gresta raje kam drugam, npr.: Nikaragva je super, ena izmed najbolj varnih srednjeameriških držav. Pa ful toplo in precej stvari za doživet.

Tudi v Nikaragvo greva.
Potovanje začneva v Guatemali, v Hondurasu skočiva na otoke potem pa v Nikaragvo.
Varnot naju zanima verjetno tako kot vsakega popotnika. Tale Deana pa je naju res malo prestrašila.
Zavesa, če imas se kaj koristnih informacij, prosim javi.

Lp Misa

Ja, jaz sem bila v nikaragvi in hondurasu, Gvatemali pa ne. Sicer pa sem nekaj že pisala v mnenja o državi, če me spomin ne vara.

No Livingstone sploh ni tipicno bedno pristanisko mesto, ok, jaz sem bila tam vse skupaj en dan, ampak vseeno. Je nekaksen turisticen center ob vhodu na Rio Dulce (ce se prav spomnim) in tja gredo skoraj vsi popotniki v Guatemali.

Omenila bi se, da obmocje okrog Tikala tudi ni prav varno. Je sicer nabito s policijo, ker gre za veliko turisticno znamenitost, tako da se tam da potovati varno, a le ce se drzite varovanih obmocij in se dobro pozanimate v hotelu, kam greste lahko.

Je pa v Guatemali tezko dobiti dobre informacije glede varnosti, tipi ne recejo nic, zenske pa se v vecjem delu drzave tako ali tako bojijo vsega. Po posilstvu so zenske v Livingstonu reagirale, ces nekaj navadnega, kaj se pa gres, ce hoces biti tu, se navadi, ce ti ni vsec, pa izgini od tu.

Zavesa: kak pa je z otočjem Corn v Nikaragvi? Tam si bila? Baje je tam precej posilstev.

sem bla tam. Ne vem kako je s tem. Prvič slišim za kaj takega. Je pa dejstvo, da je vzhod Nikaragve totalno drugačen kot zahod. Druga ljudstva, druge navade. Dejansko je vzhod malček bolj divji. In nama je en na Cornu takoj za moril za keš, ker naju je kao pripelju do bajte za spat. HA! sva mu povedala ta svoje in mu rekla, da nej se spelje od tam, kjer je pršel. Model je bil cela gorila, big foot poimenovan. Tako se je tudi predstavil. Ampak kaj bo zmagalo, če ne poštenje?! Sicer naju je zasledoval zvečer, pa ne vem kaj še vse, pa težil, da bo ne vem kaj naredil, ampak naj se gre solit!
Tudi pristanišče B.( v tem trenutku, se sploh ne morem spomniti kako se mu reče) je obupno!!!!!!!! Dejansko! Sva mela sorte zasledovalce, en res vztrajen. Ja ne mors verjet!!! Mene take stvari pogrejejo in sva mu povedala svoje. Seveda je vzrojil in bil nesramen. Ampak tudi ta se gre lahko solit! Dočim Pearl lagoon je bla pa kul. Precej drugačna scena, seveda s svojimi primerki. Žal je tako, ampak ženske so ble v teh predelih zlate, za razliko od nasprotnega spola….

Glede Corn islanda, ja sej je blo lepo, lepo morje, bla bla… Ampak, sem v 6 mesecih sr. Am. doživela precej lepše plaže. In če vprašaš mene, se tja ne bi vrnila. Na tiste druge, lepe plaže pa vedno! Ko bi se le lahko v tem trenutku…..

Zavesa imaš kar srečo, da se ti ni kaj naredilo glede na to, da si se vsem upirala, ugovarjala, kregala….. Kaj pa so zasledovalci hoteli od tebe, denar?

vsem….trem sva povedala kar jim gre! hoteli so pa denar, kaj pa?!

Letošnje poletje sva s fantom preživela skoraj tri tedne v Gvatemali. Moja ugotovitev je bila, da so podatki na internetu o varnosti in še marsičem bolj zastarele narave. Enako velja za LP iz leta 2001, saj se Gvatemala razvija izredno hitro. Edina slaba izkušnja z varnostjo je bila volkan San Pedro, kjer so bili na vrhu “banditi”, ki kradejo vse po spisku, vendar jih je opazil lokalni vodič in smo še pravočasno odšli. Do Tikala sva šla ponoči brez problema iz GC, avtobus vozi 8ur. Okoli Lago de Atitlan pa je najbolje, najceneje in najlažje potovati s chiken busi. Prednost: ni potrebno iskati avtobusni postaj, vstopiš in izstopiš kjer želiš.
Malih agencij je cele kupe in si lahko organiziraš pohod na volkan, kanu, ipd. Ogled Tikala pa prodajajo v vsakem hotelu v Floresu.
Pri fotografiranju moraš biti bolj diskreten, ne slikati direktno v obraz.
Uživajta v Gvatemali.

Pozabi.
Jaz sem bila tam lansko zimo.
in vem za zelo konkretne incidente letos.
Ce si imela sreco, pac ne bluzit o neki varnosti.
Totalno mi grejo na kurac taki glupi kao popotniki, ki nimajo pojma in se delajo, da je svet ful varen.
Marsikje je in vecini folka se le gre za mir, pri drugih detajlih pa je le treba biti selektiven.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close