Najdi forum

Egipt za bozic

Vem, da je tema egipt pogosto na forumu, vendar sem prebrskala stara vprasanja, pa na zalost nisem nasla odgovore na svoja vprasanja.

Za bozic greva s fantom s turisticno agencijo Oscar Travel Club za 8 dni v Egipt.

Zanima me kako je s hrano, slisala sem, da ima veliko ljudi trebusne tezave.Na kaj moras paziti? Ali se splaca jemati kaksne antibiotike za preventivo?
En dan je namenjen tudi potapljanju v hurgadi. Zanima me kako to zgleda? je to snorkljanje ali dobis kaksno potapljasko obleko?
Pa se nekaj me zanima, koliko casa traja voznja iz asuana v abu simbel?
Lep pozdravcek.

Nisem bil v Egiptu, ampak del tvojih vprašanj je tako splošen, da si upam odgovoriti nanje.

Trebušne težave so zelo pogoste v raznih neevropskih državah, odvisno od občutljivosti posameznika. Včasih (v ekstremnih primerih) celo ni potrebno ničesar pojesti (dovolj je sprememba podnebja), pa že pride do njih. Prvo pravilo je, da nikoli ne jej že vnaprej pripravljene hrane, ampak samo svežo, še vročo direktno iz vrele vode ali olja. Tako lahko brez težav poskušaš tudi dobrote ulične kuhinje. Izogibaj se pa tistega, kar že cel dan leži v vitrini. Pri sadju izbiraj takega, ki se ga da brez težav olupiti, brez odvečnega preprijemanja po rokah.
Drugi razlog za trebušne težave je lahko voda. Tisti teden si privošči samo ustekleničene pijače, ali pa prekuhane. S kakšnim čajem tudi ne sme biti nič narobe, saj je voda v njem dobro prevreta.
Antibiotiki za preventivo? NIKAKOR NE !!! Vsak zdravnik ti bo to odsvetoval. Zakaj, vprašaj njega. Je pa na potovanju pametno imeti tak antibiotik v prtljagi, vendar za vsak slučaj za zdravljenje, ne za preventivo.

Potapljanje je odvisno od tvojih izkušenj. Po lastnih izkušnjah iz drugih dežel vem, da tudi samo s snorkljanjem na koralnih grebenih ogromno vidiš. Koralni grebeni so namreč tik pod gladino, vse se dogaja na globini kakšnega metra. Je pa seveda druga scena spust ob koralnem grebenu v večjo globino, kar pa je seveda odvisno od tvoje usposobljenosti.

Midva greva z možem tudi s to agencijo v Egipt čez božič in novo leto, torej za 15 dni! Je pa takole: ne jej neopranega sadja, ne pij vode iz pipe!!! tud zob si ne umivaj s to vodo, za obleč vzemi velur puloverje, kratke majčke, kratke in do kolen hlače, čevlje za po pesku hodit, zdravila vzemi preventivno s sabo, men jih je predpisala osebna zdravnica (proti driski, dehidraciji, antibiotike), drugač pa velik dobre volje in pričakovanja. Ob kateri uri pa poletite proti Kairu, midva greva namreč direkt v Kairo iz Brnika, morda gremo celo skupaj. Lp, E.

Zanimivo , jst sem pa slisala od zdravnikov da je za kratka potovanja (1 teden) priporocljivo preventivno jemati antibiotik (primotren), poznam tudi par zdravnikov, ki so jih sami jedli na potovanju in niso imeli nobenih tezav, okoli njih pa so skoraj vsi bruhali in bili vecino svojega casa na straniscih.
kakorkoli ze ..to je najverjetneje stvar lastne presoje…vito hvala za izcrpne in koristne podatke o pravilni prehrani,..
elzbet – midva pa letiva v luxor. gres 21.12? menda se zvecer kar shladi.. na 9 stopinj, tako, da bo treba vzeti s sabo kaj toplega.
komaj ze cakam..

Kar se tice potapljanja,je tako kot je rekel Vito glede koralnih grebenov. Ti so tik pod gladino morja tako da so snorkelj,maska in plavutke edino kar potrebujes. Ce je v programu napisano potapljanje,potem to pomeni obleka, bomba s kisikom in ostali potapljaski pripomocki.
Ce se se nisi nikoli potapljala, te bodo na kratko poucili kako in kaj in tudi verjetno ne bos sla tako globoko kot potapljaci z izpitom. Je pa precej zanimivega v teh 10-15 metrih globine in tudi vidljivost je se v redu.
Uzivaj!

Sej vem, da ne paše zraven, mamak me res zanima. Je bila situacija na faksu in ste me vi zdele spomnili na to. Kako se reče snorklanju po slovensko? Ker snorkl je dihalka, ali ne? dihalkanje?
🙂
hvala za ideje

Ja, midva greva 21.12., ampak v Kairo in ne Luxor, tako,da se ne bova videle. Uživej in čim več lepih pustolovščin, E.

Nekaj nasvetov…..(jaz se jih prvič nisem držala in sem zbolela, ko pa sem šla drugič sem pa ostala zdrava). Torej…pij samo ustekleničeno vodo in si z njo tudi raje umivaj zobe (ziher je ziher), jej sadje, ki ga lahko sama olupiš, vso kuhano hrano, kuhano zelenjavo, testenine, lečo, riž lahko ješ brez problema. Bodi pa pozorna na solate in se jih raje izogibaj. V restavraciji ali na ladji naroči pijačo vedno brez leda! Toplo pa priporočam, da vzameš sabo kakšno steklenico viskija, da malo razkužiš pred obrokom in takoj po njem.
Vožnja iz Asuana do Abu Simbel traja z letalom slabo uro, če pa greš z avtobusom pa 4 do 5 ur.
Antibiotike pa ni potrebno jemati preventivno, raje vzemi sabo kakšne Linex (za zapiranje) tablete in pa kakšen lekadol. Če zboliš (dobiš visoko temperaturo, bruhaš in imaš drisko, ki traja 2 do 3 dni) moraš paziti, da ne dehidriraš. Jaz sem med boleznijo za vsak slučaj pila Evian vodo, ki je v Egiptu blazno draga. Drugače se imenuje njihova voda Baraka in je prav tako dobra in ful cenejša. Torej, če zboliš ni druge variante, kot da ostaneš v hotelu ali na ladnji priklopljen na WC školjko:))
Zato pa raje več pazljivosti pri hrani, obvezno požirek viskija in stalno umivat roke…jaz sem kupila v lekarni kar ene alkoholne robčkeke za dezinfekcijo. Sicer boste imeli v decembru precej nižje temperature in bo prijetno potovati. LP K.

Zdravo!

Jaz sem bila lani z Oskarjem na 16 dnevnem potovanju. V Hurghadi smo šli na celodnevni izlet z ladjo do otočka, kjer smo imeli kosilo. Pred tem so ladjo na dveh mestih ustavili in tam smo snorkljali. Opremo smo si že prej sposodili (plavutke, maska). Domnevam, da bo pri vas podobno.
Pot z avtobusi v Abu Simbel pa ni tako dolga, kot bi sklepal po kilometrih. Mene je bilo kar strah, kako bomo to preživeli, ampak je minila zelo hitro. Morda je trajala dobre 3 ure v eno smer. Vem, da smo bili okrog 13 – 14h že nazaj v Asuanu oz. na otočku File. Se pa vsekakor splača iti v Abu Simbel.

LP, Mica

To pomeni, da si celo potovanje malo v rozicah, karlita, a ne 🙂 mal se hecam, ni slaba ideja.
Komaj ze cakam 21. december. se nekaj me zanima. ali je hrana v egiptu draga? v programu pise da naj bi za en teden s hrano in pijaco rabil 100 eurov.malo mal se mi zdi.

pravijo pa tudi , da je boljse sabo vzet masko, ce jo imas, ker so maske, ki jih tam dobis sumljive kvalitete in ti lahko cel cas zamaka. je to res? pa tut mal nehigiensko mi je imeti snorkelj, ki ga je imelo ze veliko ljudi v ustih.
aja, pa se nekaj. mogoce malo butasto vprasanje ampak vendar, ali se je zvecer varno sprehajati sam po mestnih ulicah?
elzbet: Po mojem letiva z istim letalom, ker greva isti dan -v programu pise, da letimo v kairo, na agenciji mi je pa rekla, da v luxor.cudno…
Lep pozdravcek vsem,
Kejka
p.s. jst poznam samo se eno besedo za snorkljanje in to je tauhanje. 🙂

Se eno stvar sem se spomnila. S sabo nameravam vzeti tudi fotoaparat, pa se bojim puscavskega peska, da mi ne bo prisel notri. Ima kdo kaksne izkusnje s fotoaparatom v puscavi.

Ojla,

tole s cenami za hrano, se mi je zdelo vredno malo pokomentirat. Jaz sem bila v Egiptu letos avgusta, v največji vročini sicer, vendar bi z veseljem šla še enkrat. Tedaj si za 100 evrov dobil 700 egipčanskih funtov (menjava evrov je bila boljša kot menjava dolarjev, menda je še vedno tako). Če povem, da si na ulici v Dahabu npr. 100 m od hotela na ulici dobila egipčansko pico, ki je bila meni osebno zelo všeč za pičlih 5 funtov, felafe za 1,5 funta (nekaj egipčanskih jedi), 1,5 litra vode max. 2 funta, hamburgerji v McDonaldu pa so se gibali tam nekje do 7 funtov, si lahko malo zračunaš, koliko te pride hrana. V samih hotelih te hrana lahko precej več stane, pica npr. je stala v istem kraju 25 funtov. Podobno je bilo tudi v drugih mestih. Saj pravim, zapraviš lahko premoženje ali pa vse skupaj nič, tako je poceni, kakor kdo! Ne vem pa, kako je na ladjah.
Iz čisto poklicnih vod pa sporočam, da NE jejte antibiotikov kot preventivo, namenjeni so zdravljenju!! Ni pa nič narobe, če se z zdravnikom posvetujete in si zrihtate kak Ciprobay za na pot, za vsak slučaj. Sicer pa zadostuje nekaj pazljivosti, viski sigurno pomaga, pa čeprav je zanič :))).
Veliko užitkov na potovanju!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close