Dominikanska republika (Haiti)
Živjo!
Razmišljam o potovanju v Dominikansko republiko (mogoče tudi na Haiti), pa me zanima, če je res, da je gibanje po državi zelo omejeno. Baje, da se nastaniš v hotelu, in se lahko giblješ le v okolici, ki je varovana? Kakšnega potovanja in raziskovanja na lastno pest naj ne bi bilo. Koliko je to res? Vtisi? Priporočila?
lp
Damjana
To ni res! Mi smo se svobodno gibali. Najeli smo celo jeep in šli na potep po otoku! Turistična naselja so resda zastražena (čuvaji z kiji v rokah), vendar greš noralno lahko izven ograde. Sej ni point da si stalno v naselju, moraš pač malo ven med ljudi, da vidiš kako živijo (revno), no vsaj lačni niso, ker je zemlja ful rodovitna. Po cestah se vozite počasi, saj se morda kar naenkrat končajo, ali pa se znajde pred tabo kakšen prevrnjen tovornjak banan. Pozorni bodite tudi, da vam na avtocesti (če temu lahko rečemo avtocesta) kakšen avto ne pripelje nasproti. Lepo počasi in bo!
Seveda je treba videti Santo Domingo in prvo krščansko cerkev zgrajeno na ameriških tleh… Pa hišo, ki jo je zgradil Kolumb za svojega sina…pa Samano…. Najbolje, da vzamete LP in si malo ogledate. Priporočam pa, da obvezno pijete ustekleničeno vodo in pa nekaj za komarje! Grrr….noro, toliko komarjev še nikoli nisem videla. So manjši od naših pa 100x hudobnejši. Pa če boste jedli zunaj naselja…si izberite kakšen hotel ali boljšo restavracijo, da se slučajno ne zastrupite.
Morje je lepše z karibske strani, na severu pa je atlantik in je morje malo bolj valovito. Denar smo menjali v naselju (ziher je ziher), saj te domačini radi oguljufajo. Na Haiti pa nismo šli, ker so nam odsvetovali. Pridejo pa Haitičanke čez mejo (so bolj črne) in delajo na plažah kitke. Vsi govorijo špansko saj je bila španska kolonija in pa seveda angleško. Turistični delavci pa tudi nemško.
Lepe počitnice K.
O tem, kako iz D.R. obiskati se Haiti, kar obsirno pise na http://www.lonelyplanet.com – beri predvsem izkusnje popotnikov.
Ziv!
Gibanje po DR ni prav nic omejeno in se lahko prosto gibljes povsod. Tako da kar pot pod noge.
Mi s komarji nismo imeli nobenih problemov, kaksen sprej proti komarjem pa gre.
Karlita pise, da niso menjali denarja na menjalnicah (ali bankah) zaradi goljufij. Moram rec, da mi smo valuto menjali povsod, pa ni blo nobenih slabih izkusenj.
Sem ti pa skopirala mail, ki sem ga ze enkrat pisala na tem forumu enemu izmed uporabnikov.
Lepo se imej,
Mateja
Ojla!
V DR bila pred 2 leti. S prijateljico sva sli tja na svojo roko, vendar pa moram priznat, da ni to najceneja varianta, ker imajo precej visoke cene (spanje, pijaca). Glede tega sem bila zelo presenecena, ker je DR precej revna drzava. Pri njih cveti all inclusive turizem, zato po mojem bos prisel najbolj poceni cez z agencijo (ni pa spet neka velika razlika ce gres na svojo roko). Vendar, ce bi imela se enkrat na izbiro, bi sla ponovno brez posrednikov, kajti drzavo najbolj dozivis na ta nacin. Blazno prijazni ljudje, glasba (marenque in bachata te cisto ocarajo), turkizno morje, pescene plaze, lepa narava. Veliko boljsi kontakt dozivis z domacini, ce nisi all inclusivec, po moznosti te peljejo v kak svoj lokalni bar, kjer se plese ze sredi popoldneva, cene so tudi ful ceneje. Ne spusti Sosue in Las Terrenasa, pa Boce Chice in Santa Dominga.
Ce bos kaj bral Lonely Planet, pa ti priporocam, da ga ne jemlejs prevec resno (razen ce je ze kaka bolj nova izdaja), ker je napisan precej tako da popotnika bolj odvraca kot vabi od DR. Avtorju se je morala ta drzava nekaj zamerit.
Vglavnem zelo fajn, upam da se bos mel ti tudi.
LP, Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.