slovaška
vidim da se neki res zanimate za Tongo. Ok, vizum do 30 dni za slovence ni potreben, samo vsedeš se na letalo in na carini na tongi dobiš štempiljko v pasoš in to je to.
bi rekel da tudi za več kot 30 dni niso strogi, saj je tujcev izjemno malo (lahko se jih prešteje na prste). npr na otoku vavau imata dva novozelandca hotel v upravljanju, lahko njih vprašate kako je z vizo. tudi na lifuka otoku imata zakonski par nemca že leta in leta svoj hotel. tonga je banana država brez primere,v celi državi je le nekaj ambasad (kitajska, novozelandska, avstralska in morda še kera). od vseh evropskih držav ima tonga svojo ambasado le v londonu, tako da lahko njih vprašate za informacije.
otoki so od največjeg (ki ga prevoziš v pol ure okrog in naokorog) pa do najmanjšeg (na katerem lahko namestiš 3 bungalove in ga prehodiš v 5 minutah naokrog — tak je npr otoček Mounu v skupini Vavau).
Otokov je nešteto.
Med otočnimi skupinami (4 otočne skupine so) vozi Royal Tongans… med ostalim imajo nakrajšo redno linijo na svetu, ki vozi vsak dan med glavnim mestom in sosednjim otokom Eua, polet traja celih 9 minut!!!!!!!!!!!!!!!
drugače je royal tongans zelo posebna avio-kompanija: na nekaterih letalih se okna odpirajo, pristajanje je na nekaterih letališčih kar na travo (najprej preženejo svinje ki se pasejo po “pisti”, zatem zaprejo cesto, ki gre skozi letališče, potem pa vzletite)… Posebnost tonganskih letališč je tudi v temu da vse potnike s prtljago vred STEHTAJO pred poletom, saj če so potniki pretežki, nekdo mora ostati in čakati naslednji polet…
Vem da se sliši kot vic, vendar je res.
Punce, ki se nerade tehtajo, naj se tonge izogibajo daleč naokrog.
Cela država ima 100.000 (stotisoč) prebivalcev, od katerega polovica v glavnem “mestu” (mesto je v narekovajih saj ne premorejo niti enega samega semaforja v celi državi)
če vas še kaj zanima, pišite.
Lord je imel mogoče zelo slabo izkušnjo glede kraj in podobnega. No ja.
Moje izkušnje so čisto drugačne in niti pribljižno nimam takšnega temačnega mnenja o Slovaški.
Iz osebnih izkušenj (na leto sem na slovaškem tudi po 3X) lahko povem, da Slovaška ni divji zahod. Nevarnost kraje ni dosti drugačna kot v Ljubljani. Če na zadeve ne paziš, potem moraš vse zavarovati proti krajam tudi če si v Sloveniji.
Torej, kar pogumno in ni problema.
p.s.
Javni prevoz na slovaškem je zelo poceni in zelo dobro razvit, zato se ga splača uporabljat.
Ja, se popolnoma strinjam z Nejcem. Slovaška je zakon! Tudi sam sem tam kar parkrat na leto in do sedaj še nisem imel slabe izkušnje…Priporočam ti smučišči Donovaly in pa Jasna. Sta dokaj na visokem nivoju, s tem da so cene nekaj nižje kot na Štrbskem Plesu. Iz mojih izkušenj ne rabiš nobenih rezervacij, če se odločiš za katero izmed teh variant. Kar pojdi tja, in se zmeni z domačini, ki oddajajo prenočišča, ali pa si že prej reerviraj po internetu…Obstajajo pa še bolj kavbojske variante, kot na primer smučišče Bojnice (v bližini je prekrasen grad) – sicer je tam samo ena vlečnica in čakalna doba kakšne pol ure, vendar pa so cene smešne – celodnevna sm.karta – 800 SIT, kozarec kuhanega vina 60 SIT :)))
LP, deki
Jaz sem sla letos marca v Slovaske Tatre (smucisce Jasna – kao najvecje Slovasko smucisce) z ZMT-jem. Imeli smo mal smolo z vremenom tko da je blo smucanje oz. bordanje bolj megleno, se je pa potem vec (in zelo poceni) zuralo. Odvisno zdaj kaj te zanima. Mislim pa, da ce imas rad kvalitetno smuko, nepregledno velika bela pobocja in super 6-sedeznice, Tatre niso glih najboljs opcija. Pri nas recimo niso ratrakirali prog.
LP, ce rabis se kaj, vprasaj.
Pinki
Forum je zaprt za komentiranje.