INDONEZIJA
Pozdravljeni!
Oktobra se odpravljam za 2 meseca v Indonezijo. Rade volje bi slišala kako koristno informacijo od koga, ki je to državo že obiskal. V načrtu imam obiskati Bali, Lombok, otičje Gili in del Jave-Borobudur. Zanima me če kdo ve kako je z letalskimi prevozi znotraj države, predvsem na Sulawesi, kakšne so cene. In morda kaj ne smeš “zamuditi”.
LP, Tamchi.
Prvo kar je dobro upoštevati, oktobra se v Indoneziji začne deževna doba. Za sam Bali in Javo to ni tako hudo, na Sulavesiju zna biti pa potovanje zaradi tega že precej težje. jaz bi šel na tvojem mestu kakšen mesec prej.
Sicer pa v dveh mesecih lahko kar dobro obdelaš večji del Indonezije. Za Bali in Yogjo z okolico imaš dovolj kakšnih 10 dni, za Lombok in Gilije po nekaj dni, potem ti pa tudi za Sulavesi ostane več kot mesec. Predlagal bi ti, da z Lomboka podaljšaš še na Sumbavo, Flores, mogoče celo do Timorja in na Sumbo. Pa spotoma pogledaš komodske zmaje, vendar ne na Komodu ampak na sosednji Rinci.
Glede prevozov, do večjih mest na vseh glavnih otokih leti Garuda. Lokalne polete v manjše kraje pa opravlja Merpati. Na Sulavesi imaš dnevne zveze tako z Balija kot iz Yogje, samo rezerviraj pravočasno, za Garudo lahko že od doma. Tistih kupončkov za tri notranje polete po zelo ugodni enotni ceni, ki se jih je dalo dobiti, če si z Garudo priletel v državo, že od januarja 1999 ni več. Pred tremi leti je enosmerna Garudina vozovnica Denpasar – Ujung Pandang stala 555.000 rupij (1 $ = 8.000 rupij). Merpatijeve cene so (bile) podobne, za lokalne polete približno 300.000 rupij / uro poleta.
Alternativa letalom so trajekti Pelni (http://www.pelni.co.id/), ki na večini prog sicer vozijo v dvotedenskem ritmu, so pa bistveno cenejši, posebej pod palubo…
Na splošno so cene za naše žepe nizke. Vse cene pišem v rupijah, menjava 1$ = 8000 rupij (tri leta stari podatki). Če so inflacijo kaj umirili, so zdaj mogoče rahlo višje.
Cene prevozov ponavadi, vsaj na daljših vožnjah, vključujejo tudi obrok hrane nekje ob poti.
BUS Bali – Yogyakarta = 60.000 – 75.000 o/w
BUS Ende (Flores, pod Kelimutujem) – Labuanbajo (Flores, zah. konec) = 25.000
BUS Labuanbajo (Flores) – Denpasar (Bali) (vklj. vse trajekte na poti) = 135.000
BUS Ubud – letališče = 12.000
bemo lokalne vožnje = pribl. 2.000
Na Flores se z Balija lahko pripelješ z (nočnim) busom, ki lovi trajekte na Lombok in Sumbavo. Tam pa prestopiš na trajekt za Flores (samo ta vozi dobrih 8 ur). Vse z isto vozovnico in “takojšnjimi” povezavami, celo zajtrk dobiš. Vse skupaj traja približno dan in pol. Potem pa še cel dan po Floresu do Endeja in tja pod Kelimutu še nekaj ur.
Za direktno ladjo z Balija (pristanišče Benoa) na Flores (Ende) poglej na http://www.pelni.co.id/
Pa še nekaj. Kamorkoli naprej po Indoneziji potuješ, menjaj dolarje že na Baliju ali v Yogyi, ker je tam bistveno boljša menjava. Pa pazi, ker stotake boljše menjajo kot manjše bankovce.
Če boš z 10$ živela kot kralj, je odvisno od tebe:
prenočišče 20.000-30.000 za dve osebi
kosilo, večerja približno toliko
Meni se je izšlo s 750 $ za 2 meseca, + letalske karte (tudi notranje)
Za bemo se da se vse malo znizat… tri leta nazaj 500 rupij (problem je le da turiste poskusajo nategnit na vsakem koraku…ampak se scasoma malo navadis na te stvari…po 2 mesecih ti bo vse jasno..:-))
BUS Bali – Yogyakarta = 60.000 – 75.000 o/w
BUS Ende (Flores, pod Kelimutujem) – Labuanbajo (Flores, zah. konec) = 25.000
BUS Labuanbajo (Flores) – Denpasar (Bali) (vklj. vse trajekte na poti) = 135.000
BUS Ubud – letališče = 12.000
bemo lokalne vožnje = pribl. 2.000
Kar se tečajev tiče… Nazadnje ko sem bil na Baliju (julij 2003) je bil evro 9.200-9.500, dolar pa okoli 8.200 rupij. Drgač lahko update dobiš na http://www.xe.com, ki se od realne situacije malo razlikuje, ampak za feeling je.
V treh tednih sem za vse skupaj zapravu okol 90.000 SIT (julij 2003) pa nisem prevec skrtaru – spal sicer poceni, jedu, kar se mi je pac zahotel, rent-a-car za 10 dni (1600 sit/dan – smesno poceni), itd.
Od bombe so cene mal dvignal (transport, prenocisce, hrana, cigareti itd.), definitivno pa pri barantanju postavljajo ‘dost’ visje zacetne cene kot vcasih. Realna cena je vcasih bla okol 25-33% vrednosti, zdej pa je bolj nekje od 10-15% tak da je treba tud mal spremenit taktiko.
Vito,
napisal si, da je 10 dni za Yogyo in Bali dovolj, pa me zanima, kaj v teh 10 dneh predlagas, men se zdi pa to mal premal casa (razen ce res gres samo na brzino skoz)…
Drži. Za bemo je najboljše opazovati, koliko plačajo domačini in potem suvereno poriniti vozniku oziroma spremljevalcu enak znesek.
Čeprav, se mi zdi, da je 500 rupij že zelo nizka cena, ali pa za krajšo relacijo. Okrog 1000 je kar realno, v vsakem primeru pa to ne preseže 10 centov (evra ali dolarja)….
No, saj lahko si tudi pol leta samo na Baliju, kot na primer Evci. Stvar osebnih interesov.
Tistih 10 dni (pa naj jih bo 2 tedna) sem predlagal kot vmesni ogled pred odhodom na bolj oddaljene indonezijske otoke, ki jijm je v vsakem primeru vredno dati prednost. Nekateri na tem forumu gredo celo do te skrajnosti, da Bali enostavno odvetujejo, kar pa mislim, da je vseeno pretirano.
V Yogyi rabiš po en dan za Prambanan in Borobudur, pa kakšna 2 dneva za Malioboro in Kraton, vključno z ogledom kakšnega wayanga. Za vzpon na Merapi 2 dni, kakšen dan več za Dieng plato.
Nočni bus iz Yogye do Balija ti prihrani en dan potovanja.
Na Baliju je pa tako glavnina ogleda vrednega skoncentrirana v vaseh okoli Ubuda, pa okoli Singaraje, morda bi bilo vredno zlesti še na vulkana Batur in G.Agung. Kuti se je pa tako bolje na široko izogniti, razen če kdo na Baliju išče zahodnjaško zabavo. In če potuješ naprej po otokih, tudi kakšno potapljanje na Baliju odpade, ker se najdejo boljši prostori za to.
Res je, v 2 tednih moraš kar pohiteti, da si to ogledaš, ampak gibanje po oddaljenejših otokih je bistveno počasnejše in zanje rabiš več časa.
Forum je zaprt za komentiranje.