Turčija
Zivijo!
Tja odhajam cez 14 dni in za cca. 16 dni. Najprej z letalom do Instanbula (po stari ceni 45k s taksami iz Brnika, povratna – STA LJ).
Potrebujem kaksen nasvet ali namig za Turcijo. Najprej je ze mali problemcek, ker predem na letališče enkrat navsezgodaj (ob cca. 3), kako j s transferom do hostlov in ali sprejemajo evre, ker se ne bom prisel do menjalnice. Kdo priporoca kaksen hostel v Istanbulu in ali se da rezervirati na spletu (ce ne pac ne, ni panike).
In seveda potovanje: ob Black Sea-ju do SV Turcije in cez osrednji del do Ankare in nazaj. Tak je zaenkrat moj plan.
Zanima me koliko cc. lahko racunam porabo na dan (predvidevam, da v Istanbulu najvec) in ali se splaca imeti gotovino (evre ali dolarje) ali potovalne ceke.
Kako je s popotnicami, morajo biti v vsakdanu zagrnjene cez lase?
No toliko zaenkrat.
Hvala LP, Kf.
Zakaj te moti zgodnja jutranja ura? Res sicer drži pregovor “rana ura, slovenskih fantov grob”, ampak je veliko boljše nekam prileteti zgodaj zjutraj kot pozno zvečer, ko se v temi veliko težje orientiraš. Računaj, koliko časa bo treba, da prideš do prtljage, potem carinske formalnosti in bo 5. Potem pa še kakšna ura vožnje do mesta, iskanje prenočišča,……in je ura že skoraj primerna za začetek dneva.
Torej se “mali problemček” takoj spremeni v ugodnost.
tudi mi smo prišli v carigrad ob 3. zjutraj
svoja režija, rent a car. kot je rekel Vito, smo nadaljevali pot ob 6. zjutraj- saj veš – carina, avto,…
Predvsem ne nasedaj taksistom, ki ti za bagatelo prodajajo prevoz. tam so busi ki vozijo v mesto. Če greš dobesedno na SV – turška armenija, je to zame najlepši del turčije, samo malo dvomim, da boš šel tja. ne, ni treba prekritih las, je pa posebej v vzhodnem delu turčije zelo spotakljiva obleka zahodnjakinj – popek in podobne zadeve jih zelo motijo. ampak ubijajo zato ne.
drugače ni problema, le zadnje čase so se turški policaju zorganizirali – imajo resne radarje in resno kasirajo prehitro vožnjo in ostale prekrške. tako da pazi če boš vozil sam.
drugače računaj da je tako kot v katerikoli evropski državi. samo bistveno ceneje. hostli so cca 50 % cenejši kot so v cenikih.
lp
bv
lp
bv
ni problema. v turško armenijo lahko greš le s svojim prevozom – to je glavni razlog, da dvomim. pa tudi drugače je ta del močno prazen – tako turistov kot domačinov, tamo je le veliko armenskih gradov, cerkva in samostanov – pravzaprav kar je od tega ostalo.
to je glavni razlog zakaj dvomim. Tam sem bil dvakrat, po obeh dolinah in po obeh soteskah, pa je tam na žalost tako malo turistov, da da je že neverjetno glede na obisk ostalih delov turčije.
lp
bv
Hojla!
v istanbulu je fajn hostel Mavi hostel(blue hostel), je blizu orinet hostla in za aya sofio.. cena je bila pred dvemi leti ugodna z zajterkom in s sapanjem na terasi. je bil cenejsi od orient hostla, ki je zelo znan.
moja pot v turciji je bila: istanbul, unye, trabzon, ayder, dogubayezit, van, tatvan, bitlis, diyarbakir, hasankeyf, mardin, sanliurfam kahta, nemrut dagi, goreme, sivas, konya, , pamukale, cesme, istanbul..
midve sva bili dve punci, pa nisva imeli nikjer probleme.. nisva skakali okoli na pol slecene…vse povsod so bili ful prijazni in nama pomagali. midve sva vecinoma casa preziveli na vzhodu turcije..
turcija je poceni, posebno vzhod, pa moras se pogajati .. midve sva v 5 tednih porabila, za prevoz, prenocisce in hrano okoli 400 dolarjev(takrat je bil dolar okoli 256 sit).imeli pa sva dolarje sabo, ker je bilo takrat najbolj ugodno. potovalnih cekov pa nisva uporabljali..
lp
Forum je zaprt za komentiranje.