Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice za SČG tudi Albanija ukinila vizume za slovenske državljana

za SČG tudi Albanija ukinila vizume za slovenske državljana

Dobra novica za vse tiste, ki se (tako kot jaz :)) nameravajo odpraviti v Albanijo: tudi albanska vlada se je odločila, da trajno ukine vizume za slovenske državljane. Odločitev je začela veljati s 1. junijem 2003. 🙂

kaj je v Albaniji za pogledati?
Prevozi?Je varno z lastnim avtom?
Kako je s plazami?
lp
miran

No, jaz potujem konec junija (Skhodra–>Tirana–>Elbasani, pa potem še Makedonija in Bolgarija…). Žal sem vodnika (Blue Guide Albania&Kosovo, menda celo edini, ki obstaja za to deželo) posodil sopotniku, tako da ti raznih znamenitosti in zanimivosti trenutno žal ne morem našteti.
Glede na to, da slovenske turistične agencije že ponujajo letovanja na albanski obali, morajo biti plaže verjetno kar OK.
Če je pa varno iti z lastnim avtom, pa ti sporočim enkrat konec julija. :))

V Albaniji sem bil prvič v času Velikega brata, ko je bilo v državi skupaj 6 avtomobilov, drugič pred približno 10 leti, ko smo tam najeli kombi. Vsaj takrat ni bilo priporočljivo potovati s svojim avtom. Ampak v desetih letih se lahko marsikaj spremeni. Ceste so v glavnem iz časov italijanske okupacije in relativno dobre, samo malo ozke. Med Tirano in Dračem so gradili 5 km avtoceste(!), na gradbišču je delalo 5 delavcev, rok izgradnje takrat ni bil določen. Obalna cesta proti Vlori in Butrintu se na enem odseku spremeni v makadamski kolovoz, čeprav je na zemljevidu v celi dolžini narisana z enako rdečo barvo.

Takrat smo v vsakem kraju prespali kar pri kakšni družini, tako, da za prenočišča ne morem svetovati. Vem samo, da je hotel v središču Tirane svinjsko drag, če je sploh odprt.

Glede ogleda vrednih krajev pa nekaj namigov približno od severa proti jugu:
Skadar, Lezhe, Kruje(!), Tirana(!), Drač, Elbasan, Pogradec in Ohridsko jezero, dolina reke Vjose, Gjirokaster(!), Berat(!), Vlora, Butrint. Za hribolazce bi bil zanimiv SV del države. Glavna znamentitost dežele so seveda bunkerji, konjak Skenderbeg in izredno prijazni domačini.

Plaže so praktično po celi dolžini obale in vsaj na severni polovici zelo podobne črnogorskim. Bunkerji na njih so lepo prebarvani in spremenjeni v bifeje, garderobe in podobne uporabne namene.

torej, je albanija prijetna? a se spomnis se kej?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close