Najdi forum

Prekmurje

Odpravljam se na enodnevni izlet v Prekmurje in me zanima, kaj se tam splaca videti, razen mrtvih rokavov Mure (lahko tudi o tem kaj poveste 🙂 ). Kolikor sem gledala na netu, Prekmurje sploh ni tako zanimivo za turizem (je to res? ), kljub temu bi si rada pogledala tudi ta koticek Slovenije.

Lahko ti svetujem, samo malo več povej, kako potuješ in kaj pričakuješ (žurke, narava, sama ali imaš otroke, s kolesom ali avtom…)

Pricakujem lepoto narave :)…Potujeva jaz in moj partner, sama, z avtom in predvsem me zanima narava, znamenitosti…zurke ne pridejo v postev :), oz. stvari, vredne ogleda.

Pravzaprav si mi kar dala misliti….

Mogoče bi si kazalo ogledati Bukovniško jezero. Tam je bilo včasih zelo lepo, potem pa je nekdo “odkril” zravilno energijo in zdaj se tam drenjajo množice ljudi. Vendar se vseeno splača pogledati.
Zavijta tudi navzgor proti Gradu. Grad sam je sicer v obnovi, nekje se da dobiti ključ, malo se razglejta naokoli in prepričan sem, da vama bo všeč.
Meni so izrdno všeč predeli skrajno severno (Čepinci,…), ker se ti zazdi, da se nahajaš v drugem času. Sliši se zlajnano, ampak je res. Hecno je le to, da ljudje marsikje gradijo nove hiš v nemogočih avstrijskih barvah (+palčki + bazenčki ….).
Za trenutek se ustavita še v Murski Soboti, kjer si oglejta najbolj avtohton spomenik ruskim osvoboditeljem. Če bo čas, je zelo lep soboški muzej (stalna zbirka).
OK, Mura je itak vsem poznana. Turisti rinejo gledat mline na Muri in brode, ampak najlepše je tam, kjer ni nikogar. Poskusita v Veržeju na štajerski strani, tam je nekakšna gozdna učna pot, ki se konča z brodom, kjer se lahko zapeljeta na prekmursko stran.

Mogoče se bom spomnil še kakšne stvari…

Zdravo Matjaž, pa se spet srečamo, tokrat v Prekmurju.

Hotel sem le dodati, da se mi zdi, da je to soboto voden ogled mrtvic na Muri in bi šel sam z veseljem zraven, če mi ne bi bilo to na čisto drugem koncu Slovenije.
Grad (nad vasjo Grad) je fascinanten, del je tudi že urejen, spodaj v vasi pa imajo ključ v gostilni od koder je tudi doma simpatična vodička po gradu.
Tudi meni so se zdele hiše (barve fasad) in palčki na Goričkem impresivni.
V bližini je tudi Tromejnik (Slo, A, H) z gozdno učno potjo, pa obnovljen mlin (zelo simpatični lastniki).
Splača se tudi vzet kolo, ker je veliko urejenih kolesarskih poti (npr. ob Muri, na Goričkem, okoli Lendave).

Pozdravljena!
Meni je všeč mlin na Muri v Veržeju (to je sicer na Štajerski strani), kamor hodim tudi po moko. Blizu je kopališče Banovci, če morda želita videti tudi to (za kopanje ob kakšnem naslednjem obisku).
Ker je Matjaž omenil Bukovniško jezero, bi jaz na Štajerski strani tam kjer se reka Ščavnica izliva v Muro (to je v Razkrižju) omenila Razkriški kot, kjer je prekrasen sprehod ob reki Ščavnici do njenega izliva v Muro. Posebej prijeten v vročini. Na tej potki je tudi največji slap v Pomurju (ne pričakuj velikosti Savice ali Rinke), lahko si bosta ogledala rekonstrukcijo naselbin, kovaški muzej in popila vodo iz Ivanovega izvira iz katerega si nalivajo vodo domačini že stoletja.
Na poti v Prekmurje se lahko ustavita tudi v Radencih, ki prav tako leže ob Muri in se lahko ob njej tudi sprehodita ali peljeta s kolesom. Ohladita se lahko v bližnjem parku. Če pa bosta tam prihodnjo soboto (17.5.), bo tam živahno, saj se obeta tradicionalni tekaški Maraton treh src. V Prekmurju je meni všeč tudi v bližini Lendave – v lendavskih goricah in park ob Soboškem gradu. Prekmurci pravijo, da je zelo lepo ob Muri v bližini kraja Bistrica. Filovci so znani po lončarstvu, v Veliki Polani je rojstna hiša Miška Kranjca.
Meni je na pogled zelo všeč t.i. Prekmurska vas – čudovite, s slamo krite hišice v okviru kopališča v Moravskih toplicah.
Sicer pa privoščita si tudi kakšno dobro prekmursko jed in doživita Prekmurce-posebno v manjših vaseh. Zame so to najbolj gostoljubni, najbolj preprosti, najbolj radodarni in najbolj prijazni Slovenci.
Svetujem ti, da si vzameta 2 dneva, če je le mogoče.
Uživajata,

hana

PS.
Morda se še česa domislim….

Joj, najprej hvala vsem, res ste mi dali gradiva za preuciti in jih nato tudi pregledati v zivo 🙂 in odlocitev je padla, vzela si bova dva dneva 🙂
Me pa zanima, katere so tradicionalne prekmurske jedi, razen gibanice 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close