Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Maroko-kampiranje

Maroko-kampiranje

Poleti (najverjetneje julija) gremo z družino z avtom v Maroko. Na tem forumu se je že precej pisalo o avtu, vizumih, … , nihče pa ni še nič napisal o možnostih kampiranja. Ker potujemo z majhnim otrokom (5 let), zato se želim prepričati, če so kampi primerljivi s tistimi v Evropi. Koliko jih je, lahko računamo na to, da bomo našli kamp povsod v bližini večjih mest? Kakšni ljudje se zadržujejo v kempih (a so tudi družine, umirjeni popotniki z avtodomi, ali kakšni zakajeni bitniki?)?

Kakšna je klima v juliju (mislim na vročino)? Pred leti smo julija prevozili celinsko Grčijo brez težav, je to podobno? Kakšne so nočne temperature (sprašujem zaradi otroka v šotoru)?

A kdo mogoče ve, kako je z vizo za otroke?

Hvala vsem za odgovore.

Oglašam se, ker se še nihče ni, sam pa izkušnje s kampi v Maroku nimam. So mi pa povedali, da je kampov kar nekaj, predvsem ob mestih ali pa tudi v njih. Primerljivi z evropskimi najbrž niso, so pa varni in poceni in čisto O. K. Kar nekaj let nazaj sem bil julija v Maroku in je vroče, se pa da kar lepo prenašati vročino, saj je suha. Tudi sam se odpravljam tja z avtom in družino, konec junija. In uporabljali bomo tudi kampe. Za vize se pozanimaj na Kompasu.

Mogoče velja razmisliti v tej smeri – ali ima kampiranje v Maroku sploh smisel. Za razliko od Evrope, kjer je kampiranje znatno cenejše od “trdnih” prenočišč in kjer s kuhanjem v kampu še dodatno prišparaš, je v Maroku kup hotelčičev, ki so izredno poceni in ponavadi v središču/starem delu mesta, pa tudi ješ lahko za male pare zunaj odlično maroško hrano. Primer: iskali smo kamp v Marakešu in ga tam, kjer bi moral biti, očitno ni, vprašanje, če sploh še obstaja, pa tudi če obstaja, je kje daleč na obrobju. Po drugi strani je v neposredni bližini Džeme el Fna malo morje hotelčkov, ki so silno poceni, cenejši kot kakršenkoli kamp v Evropi.
Tudi sicer se kampirati splača, če ostaneš v enem kraju dalj časa, sicer porabiš en kup časa za iskanje kampa, postavljanje in podiranje šotora, mizic, stolčkov, kuhalnikov. Sam bi se odpravil v Maroko vsekakor brez kamping opreme, razen če se ne bi na poti ustavil še kje v Provansi ali v Španiji.

Kampi se mi zdijo boljša rešitev tam, kjer ni možnosti parkiranja avtomobila. Npr. v Atenah smo pop*** ker ni bilo nikjer nobenega prostega prostorčka. Sicer je obstajalo nekaj prepolnih garaž, kjer pa je bilo višina omejena na 190 cm, naš Berlingo s škatlo na vrhu pa presega 2 m.

Prosim vas, da napišete kaj več o spanju v hotelih. Koliko “poceni” so pravzaprav. Na webu skorajda ne najdem nobenih informacij o hotelih v Maroku (razen izredno luksuznih). Na žalost v tem trenutku še nimam LP, upam da ga dobim jutri.

Za razliko od večine sveta je prav Maroko kar se tiče parkiranja v mestnem središču odlično urejen, saj so povsod parkirišča, ki jih čuvajo registrirani pazniki (z izkaznicami), ki se potrudijo, da stlačiš avto na njihovo parkirišče. Mi smo avto (kombi s škatlo) vedno parkirali v neposredni bližini hotelov, parkirnina je seveda prav tako poceni. V Atlasu smo tako čuvaju prepustili naš kombi (in v njem tudi kar nekaj prtljage) za cel teden.
Poceni hoteli so seveda bolj “bazični”, niso pa se mi zdeli hudo umazani. Tudi ostali gostje niso bili take vrste, da mednje ne bi spustil malega otroka. Kopalnica je skupna, ampak ker ni bilo prav veliko gostov, smo jo imeli bolj zase. Cen se žal ne spomnim več, kar pomeni da so “zanemarljive”. Gotovo bodo v LP vsaj okvirno točne. Vodnika tudi jaz nimam pri roki (uporabljali smo sicer Footprint, ki pa je že malo zastarel, mislim da je nov LP izšel letos).

Matjaž, individualni popotniki z rukzaki, seveda raje ostanejo tam kjer je vse blizu (avtobus, valak). Če pa imaš lasten prevoz in še otroka so pa kampi v Maroku prav idealni. Nekaj (Fes) jih ima celo bazene, otroško igrišče, trgovino, restavracijo, disko. V kampih je veliko Evropejcev z avtodomi in tudi otroki. Ko boš dobil L.P. vam bo bolj jasno. V Maroku lahko kampiraš tudi na divje, vendar je dobro to storiti ob kakšni kasbi in v družbi več vozil. Za lažje računanje je menjava 1:10 (EUR/Dirham), kempiranje pa bo cca 30 dir. . Velikokrat bo kamp dražji od cenenega hotela – kombinirajte pač!
Pozdrav!
Nomad
P.s.: Vročina v notranjosti bo suha in se da prenašati. Na obali pa sapice skrbijo, da ni nikoli vroče!

Mi smo plačevali po 50Drh (5$) po osebi na noč, to so najcenejši hoteli, ponavadi s skupno kopalnico in v pravilu brez tople vode. Ampak če nisi razvajen, so veliko boljši od vsakega kampa!

Ciao!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close