Mljet
Sprašujemo se kam bi šli za prvi maj. Ena od možnosti je Mljet. Ali ste že bili tam? Koliko časa pelje tja letalo? A do Dubrovnika? Koliko km je pa potem do MLjeta? Kakšne so plaže? A mislite da se da 1. maja že kopat? Kaj pa kolesa? Smo slišali da se tam na veliko kolesari: A mislite da imajo tudi kolesa z otroškimi sedeži? Vesela bom kakršnekoli informacije : HVALA LP Zoya
Živjo!
Če greš z letalom do Dubrovnika, potem mislim, da pelje trajekt tudi iz Dubrovnika na Mljet, mislim da dvakrat dnevno. Ampak to je bilo lani poleti, zato morate to preverit. Drugače se gre na Mljet s trajektom s Pelješca.
Pomoje se za prvomajske praznike na Mljetu še ne bo mogoče kopati, zlasti glede na to, da tudi v Dalmaciji temperature še niso ravno pomladne, do takrat pa so samo še slabi 4 tedni.
Plaže na Mljetu so kamnite, razen tista na koncu otoka (pozabila sem ime), ki je pokrita z mivko (pa tudi umazanijo). Tam se poleti sploh ne da hoditi, ker je prevroča mivka, je pa voda kar nekaj časa plitva in se zato hitro segreje. Lahko si sposodite kolesa, vendar ga boste le težko dobili z otroškim sedežem. Četudi v izposojevalnici piše, da ponujajo tudi to, ga dejansko nikoli ni na voljo, ko bi si ga radi izposodili. Mljet je drugače zelo miren otok, primeren za kolesarje (zlasti okoli parka), je pa vse vsaj za kuno dražje kot na primer na Pelješcu.
Meni osebno se zdi Mljet bolj primeren za enodnevni izlet. Lani sem šla tja s fantom predvidoma za dva tedna, pa sva po treh dneh pobegnila na Pelješac. Svetujem veliko previdnost pri najemanju sob ali apartmaja. Najela sem apartma preko interneta, kjer je bila tudi slika apartmaja. Izgledal je krasno, ampak samo na sliki. Bil je zelo drag, pa ni imel kopalnice, samo WC (tuširati si se moral hoditi v drugo zgradbo in si moral mimo gostov, ker so imeli lastniki restavracijo, iz katere se je do poznih ur širil hrup – nikoli ni bilo tople vode, ker so izključili bojler). Apartma je bil zamazan (mišji drekci), da ne omenjam naprej. pa še prijavili naju niso, četudi sva jim dala osebne in so jih kot kaže sosedi prijavili in naju ju pričakala policija. In potem sva bila priča grozljivemu prepiru med lastnico in policijo v najinem apartmaju (policaja sta bila zelo prijazna in sta se kasneje opravičila, lastnica pa ne).
Nisem hotela naredit antipropagande za Mljet, ker je res lep otok. Svetujem pa previdnost. Je zelo miren otok, brez nočnega življenja. Meni se zdi zelo primeren za jadrnice.
Lep dopust
Karmen
Za prvi maj se sigurno še ne boste mogli kopati. Glede na to vam za takšen obisk otoka odsvetujem, saj si čez kakšen dan ne boste imeli kaj začeti. Za ogledati bi si imeli samo samostan na otočku (za kar pa je dovolj že ena ura) in še kakšno vasico.
Je pa otok pravi poletni raj, če si želite mir in tišino, ter ste pripravljeni pogrešati nekaj udobja (ni trgovin, večernih zabav, tudi kar se tiče športnih aktivnosti kot jih ponuja Kompas v praksi večine tega ni). Če nameravate v hotel Odisej je hrana kar dobra, sobe znosne, čistoča pa odvisna od tega katero čistilko imate.
Za prvi maj se sigurno še ne boste mogli kopati. Glede na to vam Mljet odsvetujem, saj si čez kakšen dan ne boste imeli kaj začeti. Ogledate si lahko samo samostan na otočku (za kar pa je dovolj že ena ura) in še kakšno vasico, pa še to težko, če ne greste z avtom.
Je pa otok pravi poletni raj, če si želite mir in tišino, ter ste pripravljeni pogrešati nekaj udobja (ni trgovin, večernih zabav, tudi kar se tiče športnih aktivnosti kot jih ponuja Kompas, v praksi večine tega ni). Če nameravate v hotel Odisej je hrana kar dobra, sobe znosne, čistoča pa odvisna od tega katero čistilko imate. Če kupite počitnice v paketu s prevozom, hotel organizira prevoz od letališča do pristanišča in nato še s hidrogliserjem direktno pred hotel. Če pa je premalo gostov ali ima letalo zamudo, pa vas lahko doleti 3 urna vožnja z avtobusom preko celega Pelješaca in nato še 3 urna vožnja z majhno hotelsko ladjico do hotela. Dokler ne pristanete v Dubrovniku ne veste katera varianta vas bo doletela!
Lep pozdrav
Jaz sem bila s fantom poleti in se mi je zdelo fajn, ampak z otrokom pa zdaj ne bi ravno šla tja. Drugače pa je bilo bivanje v hotelu Odisej kar prijetno in hrana zadovoljiva. Kolesarila nisva, sva pa z nekim drugim parom, ki je bil na dopustu z otrokom, en dan najela roza pejek kabrio (ne vem, če to še obstaja) in smo se peljali na konec otoka, na tisto peščeno plažo. Sicer pa sva si sposodila kanu in sva malo veslala po jezeru (do otoka in okoli itd). Ob jezeru so bili majhni peščeni zalivčki, vendar se je meni zdela voda poleti malo pretopla, v morju pa je bilo toooliko ježkov. Drugače so bili morje in jezero in sam otok izredno čisti (vsaj takrat). Za zabavo ni bilo nobenih možnosti, ampak mene to ni motilo. Če si zaželiš rekreacije, si jo lahko zorganiziraš, sicer pa lahko ves mili dan uživaš v tišini in miru ter prebereš vse knjige, ki ti jih čez leto ni uspelo.
V.
Vsak ima svoje mnenje, zato naj še jaz dodam svojega. Mi smo bili na Mljetu v začetku junija in smo se v jezerih kopali. Kopal se je tudi naš takrat petmesečnik, kar pomeni, da je bila voda zanesljivo dovolj topla. Je pa seveda vse odvisno od trenutne vremenske situacije. Pred dvema letoma smo se kopali za prvi maj tudi na Hvaru.
Nam je bilo na Mljetu lepo. Veliko možnosti za pešačenje, mi kolesarili še nismo, ker je bil mali še malo premajhen, a smo videli veliko koles, ki se jih je dalo sposoditi. Imeli so tudi otroške stolčke. Je pa res, da je bilo to v predsezoni, kar pomeni manj ljudi, pa tudi manj ponudbe.
Še tole, v začetku junija gliser iz Dubrovnika še ni vozil, zato smo šli do Pelješca z razpadajočim avtobusom, potem pa z eno lupinico po razburkanem morju do Mljeta. Moram priznati, da je bila kar avantura.
Upam, da te informacije kaj pomagajo…
Forum je zaprt za komentiranje.