Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Treking Islandija

Treking Islandija

Če koga zanima treking skozi notranjost Islandije in področje Myvatn, se nam lahko pridruži. Imamo še nekaj prostih mest. Pogledaš lahko tudi opis poti iz lanskega trekinga, ki ga najdeš na: http://pd-vg.velenje.si/
Termin je druga polovija julija 2003.
Pokličite na 040-246-833 Damjan

ŽIVJO!
Ja tale tvoja ideja je kar zanimiva…kakšna je pa že kaj ekipa? Pa okvirno me zanima…kolk naj bi ta zadeva stala? in za koliko časa nameravate it?
Hvala za vse informacije, več jih bo, bolj bom vesela 🙂 ker me je islandija res očarala (zaenkrat žal samo prek diasov) in bi o rada tudi v živo spoznala.

Pozdrav 🙂

Samo za informacijo. Icelandexpress (www.icelandexpress.com) ima na voljo round trip flight London Stanstead-Reykjavik za 75 GBP kar ni slabo. Še posebno ob dejstvu, da se z Ryanom pride do Londona za male pare.

Zdravo Trenta,

V enem smislu imaš prav, če greš na Islandijo je to sigurno najboljša varianta. Poznati pa moraš tudi zadeve na Islandiji. Večina Islandcev, ki potujejo, morajo priti najprej v London in si potem kupijo karto za v naslednji državo, ker jih na Islandiji direktna poverava preveč stane. To ne govorim na pamet ampak so mi povedali Islandci , kako oni potujejo, ker je pri njih standard visok, kar pomeni posledično tudi visoko provizijo doma. Ta let je seveda odprt za vse, v glavnem pa se ga poslužujejo Islandci.
Drugo pa je če greš na treking na Islandijo. Koče si moraš rezervirati v januarju ali najkasneje v februarju, tako kot smo jih mi, kajtu drugače nimaš nobenih možnosti, da bi v njih prespala še tako majhna skupinica v juliju in avgustu po najbolj znamenitih in elitnih poteh islandske notranjosti. V številnih kočah vlada zjutraj pravi kaos ali pa ko prispe kakšna, seveda najavljena skupina. Je pa nekaj posebnega spati v koči sredi divjine v prostoru še z morda 20-imi ali večimi na nekaterih mestih ob eni peči in kar nekako ne verjameš, da se vse cunje v noči vsem posušijo. Potem se zakomplicira še prevoz z avtobusi. Če jih ne rezerviraš pravočasno lahko kar lepo pozabiš, da bo šla skupina sredi poletja v nekatere dele notranjosti. Našel pa se bo morda še kakšen prostor za posameznika, ker bo morda kdo odpovedal prevoz ali se ne bo pojavil.
Seveda, lahko pa greš na treking s šotorom in nosiš 25 -30 kg in hodiš od koče do koče, morda se bo kje našlo še kaj prostora, sicer te prijazni Islandci še bolj prijazno odslovijo, ker so oni navajeni rezervacij in nimajo pretiranega razumevanja do njim tujim – tudi našim -navadam. Potem pa greš naprej in divje kampiraš in upaš, da te “varuhi narave” vseeno ne privedejo do koče, ob kateri kampiraš in seveda plačaš.
Tudi Nemške agencije, (morda poglej malo http://www.nordwindreisen.de/) ki imajo trekinge ali druge se ne poslužujejo teh letov ampak letijo z Icelanair-om ali LTU-jem ali… Pogledati moraš na dejansko ceno na koncu, potem pa vidiš kaj je ceneje, pri trekingih pa moraš najti tudi nek kompromis med vsemi element, ki te spremljajo na poti.
Lep pozdrav,
Damjan

Razmišljam o obisku Islandije s svojim avtom (trajekt z Danske, čez Ferske otoke). Ali imaš kaj izkušenj s tem? Ali bi bilo primernejše avto najeti tam in svojega pustiti doma?

Vito, sliši se nadvse zanimivo? Kdaj gremo? :):)

Zdravo Vito,

Z lastnim avtom nimam izkušenj, ker sem na Islandijo vedno samo letel, ker sem kolesaril ali pa šel na treking. Če bi pa šel, bi šel s svojim avtomobilom, ne bi ga najel, to pa zato, ker poznam kam lahko pridem z mojim avtomobilom in kam ne, pa ne misli da imam terenca ampak običajnega renaulta. Ogromno tujcev sem srečal z lasnim prevozom. Nekateri ga celo dajo transportirati s trajektom na Islandijo, sami letijo z letalom, ker jim je dopust dragocen, seveda pa to stane, koliko pa ne vem, pač vsak najde kompromis med časom in denarjem. Je pa res, da je najem avtomobila možen tudi na Islandiji, mnogi najamejo tudi džipa in se vozijo tudi po nekaterih poteh v notranjosti, tam kjer jim je dovoljeno in kjer jim ni potrebno prečkati ledeniških rek, ker je zato potrebno znanje in izkušnje.
Predlagal bi ti da se odpraviš z avtomobilom, ki je star od 10 do 15 let, v dobri kondiciji in da ni ravno nizek, ker je tudi krožna pot (ring road ali cesta 1) deloma makedamska in je bolje za te oz. vas in avto. Pa še nekatere dele lahko greš pogledati s takšnim avtomobilom, prečiš lahko pot Kjolur, ki ima oznako F35 ali F36, se ne spomnim točno, ker je ta pot takšna, da so speljani mostovi preko vsako reko. Tudi do Landmannalaugarja se da priti z običajnim avtomobilom, če pa imaš terenca, potem sploh ni problem, malo rabiš le navigacijskih spretnosti, sicer pa so ceste lepo označene, vedno pa se lahko zgodi, da kakšna smerna tabla manjka, ker jo odpihne vreme ali kaj podobnega. Če greš junija, se pozanimaj tudi o odprtju cest, od druge polovice julija pa se vse ceste odprte.
Sicer pa vem da si razsoden človek in da s tem ne boš imel problema.
Lep pozdrav,
Damjan

Damjan, hvala za pojasnilo.
10-15 let starega avtomobila sem se znebil lani. Ali je islandski makadam res tako naporen, da bi bilo novejšega avta škoda? Zdaj vozim kangooja, ne sicer 4-pogonskega, ampak je zadeva kar relativno visoko nasajena.
Na Islandiji sem bil že pred 15 leti, takrat sicer popolnoma nenačrtovano in samo 5 dni v okolici Reykjavika, tako da vem za krožno cesto in nekatere poti v notranjost in mi je že popolnoma jasno, kam vse bi še rad vtaknil svoj nos. Možnost potovanja po Islandiji je (vsaj takrat je bila) tudi z rednimi avtobusi, s katerimi v kakšnem tednu prideš okrog, ampak tako je bolj malo prave svobode in se ne moreš povsod ustaviti. Avto pa lahko služi tudi za prenočišče, kadar zaradi vremena ne bi mogel postaviti šotora. Zdaj malo primerjam cene in se mi zdi, da bi bilo res boljše peljati tja svoj avto, kot ga najemati tam. Pa še potovanje s trajetom pomeni 2-dnevni postanek na Ferskih otokih, čeprav pot s trajektom tja in nazaj pobere cel teden, pa še vožnja čez Nemčijo in Dansko skoraj po 2 dni v vsako smer.

P.S.
Oglasi se kakšen četrtek v Ljubljani. Te še od decembrskega predavanja čaka članska izkaznica.

Če te stvar zanima, se mi oglasi kar na mail.

Sicer je pa projekt še v fazi razmišljanja in dogovarjanja. Datumi še niso določeni. Edino, kar je že jasno, je, da si je treba vzeti vsaj 4 tedne časa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close